CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

A magyar katonák közül senki sem felelős Nagy Richárd haláláért
MR- honvedelem.hu
Az iraki magyar szállítóalakulat tagjai közül senki sem felelős a magyar szakaszvezető haláláért - jelentette ki a múlt heti merénylet körülményeit vizsgáló bizottság vezetője. Isaszegi János dandártábornok Ferihegyen nyilatkozott, ahová vasárnap este negyed tíz után néhány perccel érkezett meg az Irakban hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető földi maradványait szállító repülőgép. A katonai tiszteletadásra éjfélkor került sor a családtagok és Szenes Zoltán vezérkari főnök jelenlétében.
 
Katonák és a gyászoló család várta Ferihegyen az éjfélt, hogy fejet hajtsanak Nagy Richárd, Irakban hősi halált halt szakaszvezető koporsója előtt. Lassan gördült be a kormányváró bejárata elé az a repülőgép, amellyel pénteken a támadás körülményeit vizsgáló négyfős bizottság utazott az arab országba Isaszegi János dandártábornok vezetésével, és ugyanez a gép volt az, amelyik hazahozta a, már hivatalosan nem háború, de vitathatatlanul elmérgesedett helyzet, első magyar katonaáldozatát.

Aztán még lassabban kinyílt a repülő farán az ajtó: megérkezett Irakból Budapestre az első, nemzeti zászlónkkal leterített koporsó. A Himnusz, a szalutálás, vagyis a rövid, de méltó tiszteletadás után pedig elindult a Nagy Richárd földi maradványait szállító autó Zagyvarékasra, a fiatal katona szülőfalujába, hogy ott, szerda délután szerettei immáron utolsó útjára kísérhessék.

Isaszegi János dandártábornok Ferihegyen ielmondta, az iraki magyar szállítóalakulat tagjai közül senki sem felelős a magyar szakaszvezető haláláért. Az Irakban járt vizsgálóbizottság arra is választ keresett, hogy miként lehetne biztonságosabbá tenni az Irakban szolgáló magyar katonák munkáját. A testület vezetői kedden tesznek jelentést az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának.

Megemlékezés a Parlamentben
A nyári parlamenti ülésszak utolsó napján napirend előtt is megemlékeztek Nagy Richárdról. A teremben megjelent Mádl Ferenc köztársasági elnök, és természetesen a kabinet tagjai, a kormányoldal és az ellenzék képviselői is ott voltak.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt mondta, mély megrendüléssel értesült Magyarország arról, hogy magyar katona is áldozatául esett az iraki háborúnak, mert évtizedekig megkímélt minket a sors attól, hogy ilyen áldozatot kelljen elfogadnunk, illetve, hogy ilyen áldozata legyen Magyarországnak is.

Később Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszélt, majd egyperces néma felállással tisztelegtek a képviselők az Irakban életét vesztett magyar katona emléke előtt.
 Somorjai Balázs, Nánási Anikó, Kiss Gábor István, MR



Európa utolsó esélye? - Lapszemle az új uniós alkotmányról
MNO
Az európai lapok többsége szerint szükség volt az új alaptörvényre, azonban azt számos kritika érte. A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy véli, az egyezmény egyes részeiben érthetetlen, a vatikáni L’osservatore Romano pedig amiatt sajnálkozik, hogy hiányzik belőle a keresztény gyökerekre való utalás.

A német Sueddeutsche Zeitung szerint az európai uniós csúcstalálkozón hozott új alaptörvény az egyesült Európának feltétlenül szükséges a jövője miatt. A lap hozzáteszi, hogy az alkotmány jobb, mint az előző status quo volt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy véli, túl korai még arról írni, hogy az egyezmény megérdemli-e a „történelmi” jelzőt. A napilap azon sajnálkozik, hogy nem tömörítették a szöveget, ezért az szerinte egyes részei érthetetlenek.

Az osztrák Der Standard véleménye szerint az alkotmány előrelépést jelent, azonban nagy sikert nem. Az alkotmányos szerződéssel a kibővített Európa megteremti magának az európai demokrácia alapjait – jegyzi meg.

A szintén osztrák Die Presse Európa utolsó esélyének nevezi az alkotmányt. Emellett azt reméli, hogy a csúcstalálkozóra jellemző közösségi szellem nem esik áldozatául Tony Blair brit kormányfő népszavazási taktikázásának.

A brit The Independent „Valóság és mítosz harca” című cikkében megpróbálja cáfolni az alkotmánnyal kapcsolatos téveszméket, többek között azt, miszerint az alaptörvény aláírásával a kormány az ezeréves brit függetlenségről mondana le.

A Financial Times arról ír, hogy Tony Blair brit miniszterelnök megkezdte belpolitikai kampányát az új alkotmány elfogadtatásáért, ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy 2006 tavasza előtt aligha kerül sor a népszavazásra. Hasonlóképpen értesült a The Times is. A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a referendum halogatása miatt az euroszkeptikusok megerősíthetik az alkotmányt ellenző véleményeket.

Az orosz Novaja Gazeta megjegyzi, hogy az alaptörvény elfogadására pontosan 189 évvel a waterloo-i csata után került sor és jelentősége is ugyanolyan korszakos. A lap szerint azonban bebizonyosodott: Európa két táborra oszlott. Az egyik tábort az államok és népek szövetségében hívők alkotják, míg a másikat az uniót a szuverén államok szövetségének megálmodók találhatók.

A francia Le Monde elsősorban a sikertelen elnökválasztásról ír. A lap szerint az elnökválasztás sikertelensége azt jelzi, hogy az Unió egységével komoly problémák vannak – írja a BBC lapszemléjében.
A vatikáni L’osservatore Romano amiatt sajnálkozik, hogy az ajánlatot, miszerint az alkotmányban legyen utalás az európai keresztény gyökerekre, elutasították. Úgy tűnik, Európa elutasítja történelmi emlékezetének „alapkövét” – írja a lap. (BBC)
 



Indításra kész a magán űrrepülő
NOLMTI
Készen áll a történelem első magánvállakozású űrrepülésére az amerikai SpaceShipOne szuborbitális űrrepülőgép a kaliforniai Mojave-sivatagban.
 
„A vállalkozás olyan szakaszba jutott, amely új űrkorszakot nyithat” – méltatta a hétfő délutánra beütemezett kísérletet Burt Rutan, a szerkezet tervezője és a Scaled Composites társaság főnöke, amely nemcsak gyártotta, de a múlt hónapban már sikeresen próbaútra is bocsátotta az űrrepülőgépet a Los Angelestől 160 kilométernyire északra fekvő sivatagban.

Az űrrepülőgépet a dél-afrikai származású Mike Melvill, a Scaled Composites 62 éves alelnöke és tesztpilótája próbálja majd elvezetni a világűr „küszöbéig”, a 100 kilométeres célmagasságig. Amennyiben az időjárás megengedi és a technika ördöge sem szól közbe, a tapasztalt tesztpilóta három percre kerül a súlytalanság állapotába, majd visszatér a légkörbe és 15-20 perces lassú ereszkedés után ér földet.

Az űrrepülőgép egy méretre szabott, sugármeghajtású szállító repülőgép hasához erősítve száll fel közép-európai idő szerint várhatóan délután fél 4-kor a sivatagi légi kikötőből és körülbelül egy óra múlva, 15 kilométeres magasságban válik le. A pilóta ezután gyújtja be a rakétahajtóművet, hogy megkezdje az emelkedést a kitűzött magasságig.

Az első magánűrhajós cím várományosa nem először vezeti a gépet: Melvill volt a parancsnok a május 13-i próbaúton is, amikor a SpaceShipOne 64,43 kilométeres magasságba jutott, ami magán-űrrepülőgépnek még soha nem sikerült.

A világ manapság leghíresebb repülőgép-tervezőjének számító Rutan és csapata az űrrepülés üzleti alapú fejlesztését ösztönző Ansari X-verseny 10 millió dolláros díjára pályázik több mint húsz hasonlóan vállalkozó szellemű és lelkes csoport mellett. Az lesz a nyertes, aki először fejleszt ki magántőkéből három ember szállítására alkalmas űreszközt, amely utasait 100 kilométeres magasságba tudja repíteni, majd biztonságosan landolni és két héten belül képes megismételni a bravúrt.

A Rutan-csapat eddigi sikeréhez Paul Allen amerikai milliárdosnak, a Microsoft 51 éves társalapítójának nagylelkű adománya is hozzájárult: „több mint 20 millió dollárral” támogatta a SpaceShipOne megépítését.



Dinnyét termeszteni kockázatos
Magyar  Hírlap
Rekord görögdinnyetermésre van kilátás idén. A tavaszi csapadékos időjárás jót tett a termésnek, amelynek a vetésterülete az elmúlt évhez képest mintegy 15 százalékkal növekedett. A jó piachoz azonban kánikulai melegre lenne szükség.
 
/A termesztôk szerint idén dömping lesz a piacokon a zamatos dinnyébôl, amelyet kánikulában nagyobb kedvvel fogyasztunk - fotó: Habik Csaba /
 
A dinnyések tapasztalatai szerint minden tíz évben van öt jó, három közepes és két rossz esztendő. A mostani év kiemelkedően jónak ígérkezik a csapadékos tavasz miatt, bár a hűvös időjárás több helyen tönkretette a palántákat. Tény, hogy a jó piachoz meleg nyár kell. Hosszú évek tapasztalatai szerint ha hűvös van, lehet akármilyen finom is a dinnye, sokkal kevesebb fogy belőle, mint a nagy melegben, kánikulában viszont a rekordtermés is kevésnek bizonyulhat – állítja Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója.Szerinte manapság dinnyével foglalkozni nagyon kockázatos, a nagy nyereség elérésének ugyanolyan az esélye, mint az óriási veszteségnek.
Az idei évben előnyt jelent, hogy az ország európai uniós csatlakozásával könnyebb bejuttatni a magyar dinnyét a 450 millió fős piacra. A görögdinnye gazdasági értelemben véve afféle hungarikumnak számít, mivel Nyugat- és Észak-Európában július második felétől kezdve már csak a magyar termésből lehet kapni.

Kedvez is, meg nem is az idôjárás
Idén csapadékos nyár lesz, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne meleg – mondta lapunk kérdésére Török László meteorológus. Az elôrejelzés szerint július közepén, valamint augusztus elején a szokásosnál több lesz a csapadék, emiatt h?vösebb napokra kell számítani. Július végén és augusztus közepén lehet a legnagyobb melegre, 30 fok körüli hômérsékletre számítani. Augusztusban összességében a szokásosnál kevesebb esô várható. A mostani ismeretek szerint 20-a után idén is h?vösebb idôre kell számítani.
 
A dinnyetermesztő nagyhatalmakban, Görögországban vagy Spanyolországban, a nyár második felére lecseng a szezon – közölte az igazgató. A spanyol dinnyetermesztők értékesítő szövetkezete sajtóhírek szerint máris felvette az üzleti kapcsolatot a magyar gazdákkal, hogy a jövő hónaptól együtt értékesítsék az Európa-szerte közkedvelt dinnyét. A tavalyi mintegy 9500 hektáros termőterület idén körülbelül 11000 hektárra nő, a hozzávetőleg 15 százalékos termőterület-növekedés a tavalyi jó szezon következménye, amikor is csaknem 250 ezer tonnányi dinnye termett. Ha az időjárás kegyes lesz, akkor idén minimum megismétlődik a múlt évi rekordtermés. Ennek nyolcvan százaléka külföldön talál vevőre. Egy magyar évente átlagosan egy közepes nagyságú dinnyét eszik meg, Nyugat-Európában ennek a többszörösét fogyasztják.

Szabolcs az élen
A görögdinnye összes termôterülete a világ országaiban több mint 1800000 hektár. A földrészek közül a legnagyobb területen Ázsiában termesztik, Európában a legutolsó felmérések szerint 126 ezer hektár volt a termôterület. A görögdinnyébôl a világon évente 25-29 millió tonnányit értékesítenek. Magyarországon a legtöbb dinnyét 1948-ban termesztették, 31701 hektáron. A mélypont 1991-ben volt, 3072 hektárral. Jelenleg a legnagyobb hazai termôterület Szabolcsban (3500 hektár), Békésben (2000 hektár) és Hevesben (1500 hektár) található, de jelentôs területen termesztik az Ormánságban (800 hektár), a Jászságban (700 hektár), Tolnában (400 hektár) és a Hajdúságban (400 hektár).
 
Árnyalja az idei termésképet, hogy amennyivel nőtt a vetésterület, ugyanakkora nagyságú területen ment tönkre a termés. A meglehetősen hűvös tavaszi napok sok palántának ártottak – mondta lapunknak Szilágyi Sándor, hajdúsági görögdinnye-termesztő. Véleménye szerint azonban kiemelkedő termésátlagra lehet számítani. A jelenlegi becslések szerint egy hektárról 25–28 tonna termést lehet majd betakarítani, szemben az elmúlt évek 16 tonnás átlagával. Egy hektár megművelése 300–400 ezer forintba kerülhet. A haszon attól is függ, hogy a nagyobb üzletláncok mennyiért veszik majd át a dinnyét. Jó termést feltételezve 14–15 forintos kilónkénti ár mellett már nem lehet ok a panaszra – tette hozzá a gazda.

Ez azt is jelenti, hogy augusztusban 50–80 forint között alakul majd a dinnye kilónkénti bolti ára. A Tesco áruházakban jelenleg 97 forintért adják a görögdinnye kilóját. A sárgadinnyéért 149 forintot kérnek darabonként – tájékoztatta lapunkat Danks Emese, a Tesco Globál Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója. Elmondta: az árak a következő napokban, hetekben folyamatosan lefelé mozognak majd.
 Szilágyi Béla



A Szent Lászlóról elnevezett települések Kárpát-medencei találkozója
www.mti.hu
(Mátraszentlászló) * Szent László királyunkról elnevezett tizenkét Kárpát- medencei település lakosai találkoztak szombaton a Heves megyei Mátraszentlászlón. A Szent László nevét viselô települések találkozóját kilencedik alkalommal rendezték meg; a fesztiválnak évrôl évre mindig másik helység ad otthont. A találkozót eredetileg a délszláv háborúban sokat szenvedett horvátországi magyar település, Szentlászló megsegítése érdekében hívták életre, a magyarországi Vácszentlászló kezdeményezésére. A szombati találkozón kilenc magyarországi település: Bakonyszentlászló, Búcsúszentlászló, Bükkszentlászló, Jászszentlászló, Pilisszentlászló, a házigazda Mátraszentlászló, a Baranya megyei Szentlászló, Vácszentlászló és Zalaszentlászló képviseltette magát. Ugyancsak a Mátrába érkezett a horvátországi Szentlászló, az erdélyi Tordaszentlászló, valamint a szlovákiai Gömörpanyitra küldöttsége. Utóbbi annak okán, hogy a falut azok a szlovákok és leszármazottaik lakják, akik Mátraszentlászlóról települtek át az akkori Csehszlovákiába a második világháború után. A találkozón felléptek a települések hagyományôrzô együttesei, a résztvevôk gyermekm?sorokat nézhettek meg, illetve ökumenikus istentiszteleten és utcabálon vehettek részt. Az összejövetelre, amelyre az idén mintegy 500 vendég érkezett, évrôl évre a László-napot megelôzô hét végén kerül sor.


Eltűnnek a piros londoni telefonfülkék?
www.mtv.hu

A piros telefonfülkék - amelyek 80 éve ugyanolyan elmaradhatatlan részei a londoni utcaképnek, akár a Big Ben vagy az emeletes buszok - a mobiltelefonok előretörése nyomán veszélyeztetett, kihalással fenyegető műemlékké váltak.

Fénykorukban 60 ezer állt a híres K6 "nevű" fülkékből Nagy-Britanniában, mára a negyedére esett vissza a számuk, és az a veszély fenyeget, hogy nemsokára csak a turisták kedvéért árválkodik majd egy-két magányos kabin a Trafalgar Square-en vagy a Piccadilly Circusön.

A British Telecom nemrégiben jelentette be: 75 ezer, még működő telefonfülkéjéből felszámol több mint 10 ezret, nagyrészt a híres "piros dobozokból", amelyeket Giles Gilbert Scott, a liverpooli anglikán székesegyház építésze tervezett.

A brit telefontársaság ugyan arra hivatkozik, hogy a piros fülkék korszerűtlenek, de a háttérben prózaibb pénzügyi indokok rejlenek. Mivel a britek 84 százaléka mobiltulajdonos, az utóbbi években a fülkékből folytatott beszélgetések időtartama a felére, bevételük pedig 40 százalékkal csökkent. Így aztán a mintegy 750 kilós fémkasznik kihalással fenyegető dinoszauruszokká váltak, amelyek iránt élénk kereslet mutatkozik a nosztalgiapiacon.

Az interneten egy felújított K6 fülke telefon nélkül 4500 fontért (1,7 millió forintért) keres gazdát, az igazi ritkaságnak számító, eredeti K2-ért 8500 fontot (3,3 millió forintot) is elkérnek.

"Többnyire kerti dekorációnak szánják a fülkéket" - magyarázta a Surrey-grófságbeli Mertham városban található, a nyugdíjazott kabinok felújítására szakosodott Unicorn Kiosk Restorations elnevezésű cég képviselője, aki elárulta: Cliff Richard, a rocker és Marcel Desailly, a francia labdarúgó-válogatott kapitánya is vett tőlük telefonfülkét.

"Még a NATO egyik katonai bunkerében is felszereltünk egy kabint" - mondta Reg Lewis, a cég vezetője, aki elmondta, minden fülkét eredeti vörösre festenek: a K2-K7 típusok színe a "postapiros", míg az 1968-as K8 "katicavörös" színben virít.



2004. június 21., hétfő 16:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület