CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Nyári kuriózum

Egyetem a hajón


Tudásbázisunkat az idei nyáron a Mindentudás Egyeteme hajón tervezi bővíteni. Ami sajnálatos: sem televízió, sem rádió nem teszi elérhetővé - szerencsére ott a net. Az interneten elérhető lesz az a négy előadás, amelyek sorrendben június 28-án, július 5-én, augusztus 23-án és augusztus 30-án (hétfői napok) rendeztetnek Budapesten, a Petőfi-híd budai hídfőjénél (4-es, 6-os villamossal legegyszerűbb odajutni) álló A38-as hajón a következő témákban: Tudomány, művészet, anatómia; Doktor Faustus - gyakorlati zeneszerzés, elméleti matematika, irodalom; A vizualitás érzékpszichológiája és esztétikuma; Lélektitkok - művészet, elmebetegség, önteremtés. Az első előadás neves személyiségei várhatóan Beke László, Erdődy József Attila, Kőnig Frigyes, Peternák Miklós és Réthelyi Miklós lesznek. A másodikéi: Fábri György, Fejérvári Boldizsár, Laczkovics Miklós, Rényi András, a harmadikéi: Petrányi Zsolt, Ragó Anett, Zemplén Gábor, a negyedikéi pedig Bókay Antal, Erős Ferenc, Jádi Ferenc és Jordán Tamás.

A június 21-én hétfőn az illető hajón tartott sajtótájékoztatón az előadók visszatekintettek az előző négy szemeszterre, elmondva, hogy eredetileg csak három szemesztert terveztek, de a közönségigény folytatásra késztette őket - majd kitekintettek a következő, az ötödik félévre is. 2004 szeptemberében megkezdődik a Mindentudás Egyeteme ötödik szemesztere, melynek keretében 17 előadás hangzik majd el.

Szeptember 6-ára hazalátogat Kaliforniából - ahol tanít - Berend T. Iván, hogy megtartsa a nyitóelőadást: A globalizációról és annak a centrum-periféria kapcsolatokra való hatásáról Európában. November 3-án Erdélyben lesz a Mindentudás Egyeteme, az ország egyetemi városaiba kihelyezett "oktatás" keretében pedig (eddig Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém fogadta a Mindentudás Egyeteme rendezvényt) december 9-én Debrecenből jelentkezik majd a sorozat.

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltotta ki a köztársaságot a Parlament ablakából Szűrös Mátyás - az évforduló tiszteletére október 25-én ünnepi előadásra kerül sor a Mindentudás Egyeteme keretén belül.

Dátummegjelölés nélkül a tervezett további előadásokból ízelítő. Freund Tamás agyhullámokról és belső világról; Győrfi László az információról; Meskó Attila a földtudományról; Szabó Miklós a népek keveredéséről; Vonderviszt Ferenc a nanotechnológiáról fog beszélni. (A válogatás személyes - kérem, majd tekintsék meg a pontos kínálatot - a szerk.)

Tekintsünk át egy-két adatot is a ME-ről! Az előadásokon rendszeresen 550-600 néző vesz részt. A televíziós nézettség heti 250-300 000 fő, a rádiós hallgatottság heti mintegy 40 000 fő, a www.mindentudas.hu oldalnak pedig hetente 12-15 000 látogatója van. Az idén tavasszal készült országos, reprezentatív mintán készült felmérés szerint a Mindentudás Egyetemét a felnőtt lakosság 58%-a ismeri, háromnegyedük látott már televíziós adást. Az egyetemet végzettek között ez az arány 97%-os, de még az általános iskolát végzettek között is negyven százalék feletti az ismertség.

Aktualitás az sms-játék, mely a T-Mobile-lal való együttműködés keretében június 11-én indult, és július 2-áig tart. Az abban résztvevő csapatok prágai utat, vagy balatonkenesei hétvégét nyerhetnek.

Akik a sajtótájékoztatót tartották ezen a kellemes nyári hétfő-koraestén: Kroó Norbert - a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, / Kroó Norbert életrajza /, György Péter - ELTE, a Mindentudás Egyetemének szülőatyja, Pásztory Tamás - Matáv vezérigazgatóhelyettes, Sallai László - Matáv, projektvezető, Fábri György - tudományos igazgató, Vámoshegyi Attila - T-Mobile.



A kép forrása: www.a38.hu

Sebők Lili



2004. jĂşnius 22., kedd 10:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület