CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. december 29., vasárnap, Tamás, Tamara napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

Ne maradjon bokron a bodza II.

Az úton-útfélen megélő bodzabokor május végétől ontja jellegzetes, fűszeres illatú virágait. Ma már jószerivel észre sem vesszük, ezt az igénytelen cserjét, pedig elődeink asztalán és házipatikájában megbecsült helye volt. Felhasználták virágát, termését, levelét ágát, sőt még a gyökerét is. A virágok és a bogyók az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és vitaminokat tartalmaznak. A virág és a termés nyersen és tartósított állapotban egyaránt felhasználható. A legegyszerűbben a hosszabb száraktól megtisztított virágokat szellős helyen "zörgősre" szárítani. Így hosszú ideig eltartható, de frissen is fogyasztható. Ehhez adunk most pár receptet. Persze, azért óvatósan bánjunk a címbeli felszólítással. Hagyjunk virágot is a bodzabokron, hogy majd a nyár végén élvezhessük a bogyókat is! :-)

A következőkben friss bodzavirágból készíthető étel is italok receptjét közöljük.

Bodzavirágszörp télire
10 tenyérnyi bodzavirágot, másfél dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat, 1,75 kg cukrot 8 liter vízzel egy megfelelő méretű edényben alaposan összekeverünk. Lefedve 5 napig állni hagyjuk. Ezután belekeverünk 1 kiskanál szalicilt, és ha teljesen feloldódott, a szörpöt üvegekbe töltjük. Higítva fogyasztható.

Bodzavirágtea
2 g szárított bodzavirágot 2 dl vízzel leforrázunk, lefedve 15-20 percig állni hagyjuk. Leszűrve 1-2 kiskanál cukorral, mézzel ízesítjük. Még jobb, ha a bodzavirágot teatojásba zárva tesszük a csészébe, úgy forrázzuk le, mert nagyon morzsolódik, nehezen szűrhető le.

Mézes üdítő szárított bodzavirágból
6 és fél liter vizet 80 dkg cukorral és másfél dl almaecettel felforralunk, majd hozzáadunk 1 felszeletelt citromot. 20 dkg mézet kevergetve világosbarnára pirítunk, felengedjük fél liter vízzel, és a cukros-ecetes oldatba öntjük. Az egészet még egyszer fölforraljuk, végül beledobjuk a szárított bodzavirágokat. A tűzről levesszük, és 1-2 napig állni hagyjuk. Leszűrve üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk, és kb 40 napig állni hagyjuk, csak utána fogyasztható.

-=255=-



1998. május 24., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület