CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

Ne maradjon bokron a bodza I.

Az úton-útfélen megélő bodzabokor május végétől ontja jellegzetes, fűszeres illatú virágait. Ma már jószerivel észre sem vesszük, ezt az igénytelen cserjét, pedig elődeink asztalán és házipatikájában megbecsült helye volt. Felhasználták virágát, termését, levelét ágát, sőt még a gyökerét is. A virágok és a bogyók az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és vitaminokat tartalmaznak. A virág és a termés nyersen és tartósított állapotban egyaránt felhasználható. A legegyszerűbben a hosszabb száraktól megtisztított virágokat szellős helyen "zörgősre" szárítani. Így hosszú ideig eltartható, de frissen is fogyasztható. Ehhez adunk most pár receptet. Persze, azért óvatósan bánjunk a címbeli felszólítással. Hagyjunk virágot is a bodzabokron, hogy majd a nyár végén élvezhessük a bogyókat is! :-)

A következőkben friss bodzavirágból készíthető étel is italok receptjét közöljük.

[Bodzavirag pongyolaban]Bodzavirág pongyolában
20 dkg lisztből, 2 dl tejből, 1 dl vízből, 2 egész tojásból, csipet val és 5-6 evőkanál porcukorral sűrű palacsintatésztát készítünk. 1-2 órát állni hagyjuk.
Közben a 8-10 bodzavirág szárait rövidre vágjuk, és az ernyőket folyó vízzel leöblítjük, törlőruhán kissé leszikkasztjuk. 1-1 virágernyőt a rövidre vágott szárnál megfogunk és a sűrű palacsintatésztába mártjuk, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük. Akkor az igazi, ha a kis virágok a sütés után is külön-külön maradnak. Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.

[Bodzaszörp]Üdítő ital friss bodzavirágból
Egy nagy uborkásüvegben 5 liter vízet, 60 dkg cukrot, 2 dkg citromsavat csipet sóval összevegyítünk. Héjával együtt belekarikázunk 2 citromot is. Majd fejjel lefele beleállítjuk az előzőleg folyó vízzel leöblített bodzavirágokat. Letakarva 48 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ledugaszolt üvegekben hűvös helyen tároljuk.
A lehűtött szörp önmagában is finom, de szódavízzel, ásványvízzel is hígíthatjuk. Hűtőszekrényben néhány hétig eláll.

Bodzavirágbor
Uborkásüvegbe teszünk 1 liter térfogatú, száráról lemorzsolt és folyó vízben leöblített bodzavirágot, 1 héjastól karikára vágott citromot, és 3 liter vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt belemorzsolunk 0,5 dkg élesztőt, és jól összekeverjük. Leszűrjük, és úgy töltjük üvegekbe, hogy ne legyenek teljesen tele. Ledugaszolva rakjuk a kamrába. Ha az érés során a dugót kilőné, újra visszanyomjuk. Akkor jó, ha szép tisztává, áttetszővé vált.

-=255=-



1998. május 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület