GYÜMÖLCSÉTELEK
Földiepres receptek
Eperbomba
6 tojás sárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral,
óvatatosan hozzáadunk 2,5 dl tejszínből vert habot. 4 tojás
fehérjéből készített habot is belekeverünk. A krémet két egyenlő
részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverünk egy vaniliás
cukrot; a másik feléhez 40 dkg epret. Ezt a részt
felhasználásig hűtőben tároljuk. 1 dl illatos likőrt
felhigítunk egy kevés eperszörppel, megöntözzük vele egy 2-3 cm
vastag kerek piskótalap mindék oldalát, majd ha kissé megpuhult
szabályos tortaszeletekre vágjuk. Egy mélyebb üvegtálat kibélelünk a
tortacikkekkel, úgy, hogy a hegyes végük mutasson a tál alja felé, és
maradjon köztük 1-1 cm-nyi rés. Belesimítjuk a vaniliás krémet,
ügyelve arra, hogy jól kitöltse a szeletek közti rést, és fagyasztóba
rakjuk, amíg a krém keményre nem fagy. Ekkor belesimítjuk az epres
krémet, és tálalásig (legalább 6-7 órára) iemét visszatesszük a
fagyasztóba. Közvetlenül tálalás vesszük ki. Tálra borítjuk, tetejét
megöntözzük néhány kanál eperszörppel.
Eper rakottas
40 dkg mélyhűtött leveles tésztát felengedünk, vékonyra
kinyújtjuk, és négy hosszú, 10-12 cm széles csíkra vágjuk. Az első
csíkot a nyújtófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük
eperlekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval,
kókuszreszelékkel, megrakjuk megmosott, lecsurgatott,
kicsumázott, félbe vagy negyedekbe vágott eperrel. Beborítjuk a
következő tésztacsíkkal, majd az előbbiekben felsorolt rétegek
következnek. Minden csíkot gondosan nyomkodunk, hogy ne folyjon ki a
töltelék. Az utolsó, legfelső tésztát megkenjük
tojássárgájával, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön
pirosra sütjük. hagyjuk kihűlni, és óvatosan - hogy a szeletek ne
csússzanak szét - felszeleteljük.
Eperhab
Folyóvízben megmosunk 25 dkg epret, lecsorgatjuk, kicsumázzuk,
hozzáadunk 10 dkg cukrot, fél citrom levét, és habosra
turmixoljuk. Egy csipet sóval kemény habbá verünk 2
tojásfehérjét, a habot óvatosan a turmixhoz keverjük.
Pezsgőspoharakba simítjuk, tetejét néhány sem eperrel vagy erdei
szamócával díszítjük. Tálalásig - de nem több, mint 3-4 órára, mert a
hab összeesik - hidegen tartjuk.
-=255=-
|