CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

GYÜMÖLCSÉTELEK

Földiepres receptek

Eperbomba


6 tojás sárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral, óvatatosan hozzáadunk 2,5 dl tejszínből vert habot. 4 tojás fehérjéből készített habot is belekeverünk. A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverünk egy vaniliás cukrot; a másik feléhez 40 dkg epret. Ezt a részt felhasználásig hűtőben tároljuk. 1 dl illatos likőrt felhigítunk egy kevés eperszörppel, megöntözzük vele egy 2-3 cm vastag kerek piskótalap mindék oldalát, majd ha kissé megpuhult szabályos tortaszeletekre vágjuk. Egy mélyebb üvegtálat kibélelünk a tortacikkekkel, úgy, hogy a hegyes végük mutasson a tál alja felé, és maradjon köztük 1-1 cm-nyi rés. Belesimítjuk a vaniliás krémet, ügyelve arra, hogy jól kitöltse a szeletek közti rést, és fagyasztóba rakjuk, amíg a krém keményre nem fagy. Ekkor belesimítjuk az epres krémet, és tálalásig (legalább 6-7 órára) iemét visszatesszük a fagyasztóba. Közvetlenül tálalás vesszük ki. Tálra borítjuk, tetejét megöntözzük néhány kanál eperszörppel.


Eper rakottas

40 dkg mélyhűtött leveles tésztát felengedünk, vékonyra kinyújtjuk, és négy hosszú, 10-12 cm széles csíkra vágjuk. Az első csíkot a nyújtófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük eperlekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval, kókuszreszelékkel, megrakjuk megmosott, lecsurgatott, kicsumázott, félbe vagy negyedekbe vágott eperrel. Beborítjuk a következő tésztacsíkkal, majd az előbbiekben felsorolt rétegek következnek. Minden csíkot gondosan nyomkodunk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Az utolsó, legfelső tésztát megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön pirosra sütjük. hagyjuk kihűlni, és óvatosan - hogy a szeletek ne csússzanak szét - felszeleteljük.


Eperhab

Folyóvízben megmosunk 25 dkg epret, lecsorgatjuk, kicsumázzuk, hozzáadunk 10 dkg cukrot, fél citrom levét, és habosra turmixoljuk. Egy csipet sóval kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét, a habot óvatosan a turmixhoz keverjük. Pezsgőspoharakba simítjuk, tetejét néhány sem eperrel vagy erdei szamócával díszítjük. Tálalásig - de nem több, mint 3-4 órára, mert a hab összeesik - hidegen tartjuk.


-=255=-



1998. június 15., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület