CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Vis major események és támogatások Győr-Moson-Sopron Megyében

Egy „igazán kedvezőtlen hírt”, a megyei vis maior keret teljes kimerülését jelentette be dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács(MTT) elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet pénteken délelőtt Győrött, a Megyeházán tartottak Győr-Moson-Sopron megye első féléves vis maior eseményeiről, illetve a megyei vis maior keret felosztásáról.

Dr. Szakács Imre elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) 2004. évben 47.097.600 Ft-ot fordíthat vis maior támogatásokra. (Ez az összeg – előírás szerint - az önkormányzatok céljellegű decentralizált támogatására kapott normatív előirányzat 20%-a).

A beérkezett támogatási igényekről az MTT elnöke - elnöki hatáskörben – soron kívüli döntéseket hozott. Eszerint a Tanács a megyei vis maior keretből a megye 11 települését (Enese, Bodonhely, Tényő, Sokorópátka, Ravazd, Beled, Rábakecöl, Veszprémvarsány, Lázi, Sokorópátka, Románd, Bakonypéterd) támogatja.

A települések február 4. és június 10. között elszenvedett káreseményeik enyhítésére igényelték a támogatást. A károk között a hirtelen hóolvadás és az azt követő intenzív esőzés okozta útkárok, a Rába-vízszint drasztikus csökkenése miatti talajzsugorodás okozta épületkárok, az áprilisi rendkívüli esőzés nyomán az utakban és a vízelvezető rendszerekben keletkezett károk, löszfalomlás nyomán keletkezett károk, a májusi földrengés nyomán egyes önkormányzati tulajdonban lévő épületekben keletkezett károk, illetve a júniusi rendkívüli esőzés nyomán az utakban és a vízelvezető rendszerekben keletkezett károk szerepelnek a támogatások indokaként.

A települések összesen 47.097.600 Ft vissza nem térítendő támogatást kaptak, felosztva ezzel a teljes 2004. évi megyei vis maior keretet.  (A települések benyújtott összes igénye 65.220.668 Ft volt.)

A megyei keret maradéktalan felosztása miatt – a júniusi esőzések nyomán kárt szenvedett települések vonatkozásában - az igények és a megítélt támogatások különbözetének a központi vis maior keretből történő kielégítését az MTT kezdeményezi a Belügyminisztériumnál.
( MTT)



 
Új Honvédelmi Körzetközpontok, Helyi Védelmi Bizottságok alakulása Téten és Pannonhalmán

 A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság (MVB) 2004 februári testületi ülésen határozatot hozott, mely alapján – figyelembe véve a 244/2003.(XII.18.) számú Kormányrendeletben foglaltakat – két új Honvédelmi Körzetközpont kialakítására került sor a megyében, Tét és Pannonhalma városok irányításával.

A március hónapban megkezdett szervező, kidolgozó munka befejezését követően mindkét városban 2004. június 24-én került sor a körzetközpontot irányító Helyi Védelmi Bizottságok alakuló testületi ülésére.

Az üléseken az új Helyi Védelmi Bizottságok elnökei – Szabó Ferenc és Pánczél Benedek, polgármesterek - áttekintést adtak az év első félévében a védelmi igazgatás területén végzett munkáról, a felkészülés helyzetéről, illetve a bizottság további munkájával kapcsolatos elképzeléseikről. A védelmi bizottságok elfogadták Szervezeti és Működési Rendjüket, valamint a 2004. második félévére szóló Munka- és Ellenőrzési Tervüket.

Az alakuló testületi üléseken részt vett dr. Szakács Imre, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke , aki elmondta, hogy a Dunántúlon elsőként Győr-Moson-Sopron megye hajtotta végre azt az átalakító, átszervező munkát, amelynek eredményeként valamennyi kistérségi székhely egyben Honvédelmi Körzetközponttá is vált. Felhívta az új testületek figyelmét arra, hogy a katasztrófahelyzetekre történő időbeni felkészülés minden város, illetve körzetközpont vezetésének elengedhetetlen feladata. Szakács Imre hangsúlyozta, hogy az erre irányuló feladatok eredményes végrehatásában a védelmi bizottságoknak kiemelkedő szerepe van.
( MVB titkárság)
 



2004. június 25., péntek 12:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület