Mákos guba
Gyermekkorom kedvenc karácsonyi eledele nem a beigli, hanem a mákos
guba volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármikor ne lehetne
elkészíteni. Íme a receptje.
Előkészítése
Az "igazi" mákos gubához rendes, élesztős kalácstésztát készítünk, s
ebből krumplinudli-szerű apró hengerkéket sodrunk, amelyeket lisztben
megforgatunk. Ki nem kent tepsiben sütjük, jobban mondva megszárítjuk
őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve 1-2 cm-es darabokra
vagdossuk, és forró tejjel leforázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta
megpuhuljon, de szét ne menjen.
Ha időt akarunk spórolni, akkor a tésztakészítés idejét
megspórolhatjuk, tésztaként száraz kifliket használva. A kifliket
karikára vágjuk, és tálba rakjuk. Cukorral és vaníliával ízesített
tejjel leforrázzuk.
Tálalása
A fölösleges tejet leszűrve, kevés forró zsiradékban átforgajuk, majd
elkeverjük őrölt cukros mákban. Felforrósított mézzel meglocsolhatjuk.
Azonnal tálaljuk.
-=255=-
|