CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A vasfüggöny felszámolásának 15. évfordulóján

Tizenöt évvel ezelőtt az osztrák-magyar határon Klingenbachnál az akkori osztrák és a magyar külügyminiszterek, Alois Mock és Horn Gyula a nemzetközi nyilvánosság előtt 1989. június 27-én szimbolikusan átvágták a két országot elválasztó szögesdrótkerítést.
Az eseményre Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik színhelyén emlékeztek.
Ez a pillanat egy olyan folyamat kezdetét jelentette, amely az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik történéseihez (ez utóbbit az MDF kezdeményezésére az akkori Soproni Ellenzéki Kerekasztal szervezett) , majd a szeptember 11-i határnyitáshoz, és 1989. november 9-én a Berlini Fal leomlásához vezetett – hangsúlyozták a mai sopronpusztai megemlékezésen résztvevő politikusok, akik mindannyian szóltak arról is, hogy az egykori események által megindított folyamatnak a volt kommunista országok idei EU-csatlakozása jelenti a csúcspontját.
Ez a dátum azonban nemcsak a kommunista rendszer bukását indította el, hanem arra a példátlan szolidaritásra és segítőkészségre is emlékeztet, amelyet Magyarország és Ausztria lakosai a keletnémet menekültekkel szemben bizonyítottak - hangsúlyozták az előadók.

Az eseményen – amely az osztrák és a magyar Európai Bizottság Képviseletének közös rendezvényeként valósult meg, és amely a magyar és az osztrák Külügyminisztérium, a bilaterális követségek, a burgenlandi tartományi kormány hivatalának, valamint Sopron városának, Fertőrákos és St. Margarethen községek együttműködésével jött létre – üdvözlő beszédet mondott Alois Mock és Horn Gyula, egykori külügyminiszterek, Karl Georg Doutlik, Jürgen Köppen, a magyar és az osztrák Európai Bizottság Képviselete vezetői, Hans Niessl, Burgenland tartományi vezetője és Walter Dezső, Sopron város polgármestere.

Karl Georg Doutlik arról szólt, hogy a történelmi színhelyen történtek lehetőséget adtak arra, hogy a szabadságba eljussanak azok, akik 15 ével ezelőtt itt álltak.
Jürgen Köppen az egykori események és az azóta eltelt 15 év történelmi folyamatainak összefüggésének fontoságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Hans Niessl európai méretű történelmi eseménynek nevezte a másfél évtizeddel ezelőttit, hangsúlyozva: A lényege abban mutatkozik meg, hogy a maiak azt a béke és a demokrácia jegyében ünnepelhetik. Burgenland számára különös jelentőségű a vasfügöny lebomlása, amely 300 kilométer hosszú határon szelte ketté a régiót, és amelynek megszűnése az addigi peremhelyzetből Európa szívébe helyezte Burgenlandot. Sokszínű, önállóságukat egyenként megőrző, régiók Európájára van szükség - jelentette ki a tartományfőnök.
- A késői utódok hálával tartoznak azoknak, akik törtnelmet írtak 15 évvel ezelőtt - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere.

Az üdvözlő beszédeket követően a Dynamica csoport zenei pantomimes produkciója következett, majd Balázs Péter EU-biztos tartott ünnepi beszédet.
Rövid, 1956-ig visszatekintő történelmi eszmefuttatása során Balázs Péter szólt arról is, hogy Magyarország az elsők között folyamodott az Európai unióba való felvételéért 1994-ben. ,,Mégis tíz évbe tellett, amíg a szándék valóra vált. Közben kompromisszumok művészetéből szőtt uniós politika gondosan előkészítétte a keleti bővítést, és tucatnyi országot zárfő kóztatott fel a magyar élovas, lefékezve annak lendületét és csitítva korán fellángolt lelkesedését." - mondta.
A jogi alkalmazkodásról, az integráció elemeiről és hozadékairól, az Unió által kínált kitágult gazdasági mozgástérről , az alapok hozáférhetőségének kérdéséről, a tagállamok uniós szomszédságpolitikájáról szintén beszélt a szónok, aki hangsúlyozta: ,,Itt az ideje, hogy a szervezeti rendcsinálás és felfrissülés után elővegyük a legfontosabb dossziékat: ajövő költségvetését és regionális politikáját, az új szomszédokhoz fűződő viszonyt, további tagok felvételének kérdéseit és mindenekfölött Európa világméretű versenyképességének égető problémáját. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása hasonlóan bátor tett lesz, mint volt annak idején, 15 éwel ezelőtt a szögesdrót átvágása. Magyarország és Ausztria ezekben is kezdeményező szerepet vállalhat."

Alois Mock személyes visszaemlékezésében arról szólt, hogy a vasfüggöny megszüntetésére ,,akár egy következő világháború következményének veszélyével került sor" , viszont a II. világháború utáni feszültség megszűnésének is lehetőségét magában hordozta az.
Horn Gyula akkori külügyminiszter visszaemlékezett ara, ahogyan az akkori osztrák kormány kiemelkedő készséggel fogadta a kezdeményezést. Ő maga a vasfüggöny bontásáról való tudósítások megjelenését követően döbbent rá arra, hogy milyen horderejűvé vált az eseményt - mondta Horn Gyula, aki kijelentette: az azóta tett lépéseit mindig egyetlen szempontból értékelte, hogy használnak-e a nemzetnek. Az EU kulturális világhatalom, amibe a politikai kultúra is beletartozik - vélte a politikus, aki szerint: "meg kell teremteni az összefogást a határokon belül és kívül. Az európai politikai kultúra lesz az, amely meghatározza a következő évek történéseit."

Hársfaültetés szimbolikusan végrehajtott aktusa, majd az emlékmű avatása, és az európai himnuszként Beethoven örömódája következett.
Az esemény protokoll-részét követően a szervezők – gulyásra, és koccintásra várták az érdeklődőket.
A rendezvényen közreműködtek osztrák és magyar fúvósok.

***
,,Ezen a helyen vágta át 1989. június 27-én a két külügyminiszter, Magyarország részéről Horn Gyula és Ausztria részéről Alois Mock az úgynevezett vasfüggönyt. Ez évtizedeken át megoszotta Európát. 1995. január 1-jén Ausztria, 2004. május 1-jén Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz.
Európa ezzel békében egyesült. Ez a kő és a hársfa emlékeztessen a jelentős tettre, e történelmi fordulat kezdetére. Állítatta az Európai Bizottság Ausztriai Képviselete. 2004. június 27." - áll az emlékművön magyarul és németül a felirat, amely nagyvonalú európaisággal tünteti el azt a Sopronpuszta és Kelénpatak (Klingenbach) közötti – néhány kilométernyi – távolságot.
Nyilván jelentése és üzenete van annak is, hogy emlékkő állító szomszédaink emlékezetében Sopronpuszta és Klingenbach – vasfüggöny átvágás, határáttörés, a berlini fal leomlása már összemosódik...

Képriport

T.É.



2004. június 27., vasárnap 23:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület