CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

GYÜMÖLCSÉTELEK

Meggyes receptek


Meggyes táska

30 dkg lisztet elmorzsolunk 17,5 dkg vajjal. Hozzáadunk 4 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, egy csipet t és annyi langyos vizet, hogy viszonylag kemény, jól gyúrható tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és negyed órát pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk annyi meggyet, hogy fél kg-nyi "tiszta" gyümölcsöt kapjunk.
A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, és cakkos derelyevágóval kb. 8 x 8 cm-es négyzeteket vágjuk, mindegyik közepére néhány szem gyümölcsöt halmozunk, meghintjük darált dióval, és a tésztát háromszög alakban kettéhajtjuk. Vizes ujjal megnedvesítjük a széleket, jól összenyomkodjuk - így a gyümölcslé nem folyik ki -, és megvajazott sütőlapra egymás mellé lerakjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél - kb. 20 perc alatt - aranybarnára sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas porcukorral.
Langyosan vagy hidegen kínáljuk.


Habos meggyeslepény

40 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg vajjal, hozzáadjuk 6 tojás sárgáját, egy csipet t, fél citrom reszelt héját. Majd 1 kockacukorral édesített fél dl-nyi tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és a tésztával összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk 80 dkg-nyi meggyet.
Kivajazunk, kilisztezünk egy közepes nagyságú mélyebb tepsit. Kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, beleterítjük, megszúrkáljuk villával, és előmelegített sütőben félig megsütjük. Dúsan megrakjuk a meggyel, meghintjük darált dióval, és megkenjük a tojások kemény habbá vert fehérjéjével, amelybe belekevertünk 35 dkg-nyi kristálycukrot. Langyos sütőben addig szikkasztjuk, amíg a hab világos sárga nem lesz (kb. 30-35 perc).
A tepsiben hagyjuk kihűlni, megszórjuk porcukorral, vizes késsel szeleteljük, mert a hab törékeny és "ropogós" lesz. Nem tévedés, hogy a tésztából kimaradt a cukor: a habban lévő cukormennyiség biztosítja a kellő édességet!


Lángoló meggy diófagylattal

A tálalás pillanatában az asztalnál készítjük el.
Személyenként 7,5 dkg-nyi vajat egy hibátlan, flambírozásra szolgáló serpenyőben felolvasztunk, hozzáadunk egy evőkanálnyi meggyzselét, és összeforraljuk. Beleteszünk 6-7 dkg-nyi kimagvazott meggyet, jól összekeverjük. Ha a gyümölcs is átforrósodott, leöntjük kevéske felforralt rummal, és meggyújtjuk. Ha a láng kialszik, kelyhekbe előkészített 3 gombóc dió-, rumosdió- (esetleg vanília-) fagylaltra szedjük, és azonnal tálaljuk.

-=255=-



1998. június 19., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület