GYÜMÖLCSÉTELEK
Meggyes receptek
Meggyes táska
30 dkg lisztet elmorzsolunk 17,5 dkg vajjal. Hozzáadunk
4 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást,
egy csipet sót és annyi langyos vizet, hogy viszonylag
kemény, jól gyúrható tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és
negyed órát pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk annyi meggyet, hogy
fél kg-nyi "tiszta" gyümölcsöt kapjunk.
A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, és cakkos derelyevágóval kb. 8 x
8 cm-es négyzeteket vágjuk, mindegyik közepére néhány szem gyümölcsöt
halmozunk, meghintjük darált dióval, és a tésztát háromszög
alakban kettéhajtjuk. Vizes ujjal megnedvesítjük a széleket, jól
összenyomkodjuk - így a gyümölcslé nem folyik ki -, és megvajazott
sütőlapra egymás mellé lerakjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással.
Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél - kb. 20 perc alatt -
aranybarnára sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas
porcukorral.
Langyosan vagy hidegen kínáljuk.
Habos meggyeslepény
40 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg vajjal, hozzáadjuk 6
tojás sárgáját, egy csipet sót, fél citrom reszelt
héját. Majd 1 kockacukorral édesített fél dl-nyi
tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és a tésztával
összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél
óráig pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk 80 dkg-nyi
meggyet.
Kivajazunk, kilisztezünk egy közepes nagyságú mélyebb tepsit. Kb.
ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, beleterítjük, megszúrkáljuk
villával, és előmelegített sütőben félig megsütjük. Dúsan megrakjuk a
meggyel, meghintjük darált dióval, és megkenjük a tojások
kemény habbá vert fehérjéjével, amelybe belekevertünk 35 dkg-nyi
kristálycukrot. Langyos sütőben addig szikkasztjuk, amíg a hab
világos sárga nem lesz (kb. 30-35 perc).
A tepsiben hagyjuk kihűlni, megszórjuk porcukorral, vizes késsel
szeleteljük, mert a hab törékeny és "ropogós" lesz. Nem tévedés,
hogy a tésztából kimaradt a cukor: a habban lévő cukormennyiség
biztosítja a kellő édességet!
Lángoló meggy diófagylattal
A tálalás pillanatában az asztalnál készítjük el.
Személyenként 7,5 dkg-nyi vajat egy hibátlan, flambírozásra
szolgáló serpenyőben felolvasztunk, hozzáadunk egy evőkanálnyi
meggyzselét, és összeforraljuk. Beleteszünk 6-7 dkg-nyi
kimagvazott meggyet, jól összekeverjük. Ha a gyümölcs is
átforrósodott, leöntjük kevéske felforralt rummal, és
meggyújtjuk. Ha a láng kialszik, kelyhekbe előkészített 3 gombóc
dió-, rumosdió- (esetleg vanília-) fagylaltra szedjük,
és azonnal tálaljuk.
-=255=-
1998. június 19., péntek 00:00
|