CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Hegyközségek együttműködési megállapodása

Együttműködési megállapodást írt alá a Sopron Városkörnyéki, a Fertőmenti Hegyközség és a város önkormányzata. A szorosabbá váló összefogással a gazdák és a városvezetés azt szeretnék elérni, hogy a soproni bor, elsősorban a kékfrankos visszanyerje méltó rangját.
"Nemzetközi Szőlő és Bor Város" - ezt a címet Sopron csaknem húsz évvel ezelőtt kapta meg. Sopronban évszázados hagyománya van a bortermelésnek, nem véletlen hát, hogy a határszéli város idegenforgalmában mindig fontos szerepe volt a borturizmusnak; a környéken ma is többezer család foglalkozik szőlőtermesztéssel. A Soproni és a Fertőmenti Hegyközség több mint 1800 tagot számlál. A borturizmus fellendítése érdekében a hegyközségek és az önkormányzat mostantól szorosabb együttműködést vállal - hangzott el az erről szóló megállapodás aláírásakor a Városházán. Ezért Sopronban egyebek mellett borrégió és egy bormúzeum kialakítását tervezik - áll az együttműködési szerződésben.
Kalmár István alpolgármester a még ebben az évben elvégzendő konkrét feladatok közül kiemelte: a tervek szerint elkészítik egy, a Kolostor utcai pincében talált háromszázéves szőlőprés másolatát, amelyet a Győri úti körforgalomnál helyeznek el, hogy hirdesse az ide látogatóknak: Sopron borváros; emellett szeretnék még a nyáron helyrehozni a történelmi borvidék fő útját, a Fehér utat, hogy azt a borosgazdák legkésőbb a szüretkor már használhassák.
A gazdák és a városvezetés közös célként fogalmazták meg a soproni borok hazai és külföldi népszerűsítését a többezer ember megélhetését nyújtó mezőgazdasági ágazat biztos jövője érdekében. Ezért a városvezetés marketingtervében kiemelt hangsúlyt fektetnek a szőlőhöz, borhoz kötődő programok megszervezésére, borversenyek, borünnepek, szüreti mulatságok szervezésére.
Horváth Imre, a Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke a Cyberpress kérdésére úgy fogalmazott: a hatékonyabbá váló együttműködéstől a szőlő- és borosgazdák azt várják, hogy olyan kézzelfogható segítséget kapnak a városvezetéstől, aminek köszönhetően valóban megéri majd szőlőt művelni, borászkodni. Szeretnék, ha a soproni vendéglőkben helyi borokat fogyasztanának a vendégek, ehhez ötletként merült fel, hogy az önkormányzat mérsékelje adóit azoknak az éttermeknek, amelyek (csak) Sopronban előállított borokat kínálnak étlapjukon. A szakemberek szeretnék, hogy a közös munka eredményeként a Hűség Városa a kékfrankos fővárosává válhasson.

TAL



2004. jĂşnius 30., szerda 22:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület