CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

Akácparfé

Hamarosan virágzik az akác. Gondolom nincs senki sem, aki virágjának fenséges illatát, és az nektárjából készített akácmézet ne szeretné. Íme egy recept, amivel konyhánk specialitásait bővíthetjük.

10 fürt közepesen kinyílt - előzőleg leöblíttett - akácvirágzatot 3 dl tejben fölforralunk, és lefödve hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük.
3 tojást kissé fölverünk, és 30 dkg akácmézzel simára dolgozzuk, majd az akácvirágos tejet belecsorgatjuk. Kis lángon kevergetve fölforraljuk és egészen addig főzzük, amíg krémszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg kihűl. (Hogy ez gyorsabban menjen, jeges vízbe állíthatjuk az edényt.) A kevergetésnek nem csak az a célja, hogy a massza ne ragadjon az edény falára, hanem az is, hogy ne essen össze, vagyis térfogata ne csökkenjen. 6 dl tejszínből kemény habot verünk, majd a tejes krémet beleforgatjuk. Püspökkenyérformába töltjük, és kifagyasztjuk.
Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, majd tartalmát deszkára borítjuk, és fölszeleteljük. Adagonként 1 evőkanálnyi akácmézet rácsorgatunk és tejszínhabbal díszítjük. A fahéj remekül harmonizál az akácparféval és a mézzel, ezért úgy is tálalhajuk, hogy a tányérokra egy kevés őrölt fahéjat szitálunk, és a parfészeletet ráfektetjük.

-=255=-



1998. május 11., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület