Akácparfé
Hamarosan
virágzik az
akác.
Gondolom nincs senki sem, aki virágjának fenséges
illatát, és az nektárjából készített akácmézet ne szeretné. Íme egy
recept, amivel konyhánk specialitásait bővíthetjük.
10 fürt közepesen kinyílt - előzőleg leöblíttett -
akácvirágzatot 3 dl tejben fölforralunk, és lefödve
hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük.
3 tojást kissé fölverünk, és 30 dkg akácmézzel simára
dolgozzuk, majd az akácvirágos tejet belecsorgatjuk. Kis lángon
kevergetve fölforraljuk és egészen addig főzzük, amíg krémszerűen
besűrűsödik. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg kihűl. (Hogy ez
gyorsabban menjen, jeges vízbe állíthatjuk az edényt.) A kevergetésnek
nem csak az a célja, hogy a massza ne ragadjon az edény falára, hanem
az is, hogy ne essen össze, vagyis térfogata ne csökkenjen. 6 dl
tejszínből kemény habot verünk, majd a tejes krémet
beleforgatjuk. Püspökkenyérformába töltjük, és kifagyasztjuk.
Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, majd
tartalmát deszkára borítjuk, és fölszeleteljük. Adagonként 1
evőkanálnyi akácmézet rácsorgatunk és tejszínhabbal díszítjük.
A fahéj remekül harmonizál az akácparféval és a mézzel, ezért
úgy is tálalhajuk, hogy a tányérokra egy kevés őrölt fahéjat
szitálunk, és a parfészeletet ráfektetjük.
-=255=-
|