GYÜMÖLCSÉTELEK
Ribiszkés receptek
Ribiszkés szelet
14 dkg vajat és ugyanannyi cukrot habosra keverünk. Majd
belekeverjük 5 tojás sárgáját és 5dkg mandulareszeléket.
28 dkg darás lisztben elvegyítünk 1 sütőport, és a
kikevert vajas-tojásos masszába öntve jól összegyúrjuk. Meglisztezett
deszkán kisodorjuk, óvatosan rátesszük a tepsire, és előmelegített
sütőben lassan sütjük.
Közben elkészítjük a ribiszkehabot. 10 dkg cukrot kevés
vízzel sűrű sziruppá főzünk. 5 tojásfehérjéből kemény
habot verünk, amibe belekeverjük a forró szirupot, és hűlni hagyjuk. A
kihűlt habba egy kevés ribiszkevelőt keverünk.
A megsült tésztát megkenjük ribiszkehabbal, és
ribiszkeszemekkel díszítjük.
Ribiszkehabtorta
3 tojásfehérjét 8 dkg finom kristálycukorral kemény
habbá verjük. 8 dkg cukorral és egy kevés vízzel sűrű szirupot
főzünk, és még forrón, folytonos keverés közben a habba öntjük, és
kihűlésig folyamatosan kevergetjük. A sűrű habba belekeverünk 5
dkg-nyi ribiszkevelőt, és még egyszer felkeverjük. Egy
üvegtálba simítjuk a hab felét, rárakunk 15 db babapsikótát,
ribiszkelével meglocsoljuk. A többi habot ráhalmozzuk, darált
dióval, friss ribiszkeszemekkel díszítjük.
Ribiszkehab
2 tojássárgáját 5 dkg cukorral, 10 dkg
ribiszkevelővel és kevés citromlével jó sűrűre keverjük.
A 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórunk 5 dkg
cukrot, és nagyon keményre verjük. Könnyedén a kikevert
ribiszkevelőhöz keverjük. Poharakba tesszük, ribiszkeszemekkel
díszítjük, és ostyával tálaljuk.
-=255=-
|