Erdőmester bólé
A növényteni
atlaszok szerint a
szagosmügének
májusban illenék virágozni, de az idei tél kissé megzavarhatta ezt a
növénykét is, hiszen a példányai szépen fejlettek a soproni erdőkben
(Sörházdomb és
hegyvidék), és hamarosan virágozni is fognak. A növény magyar neve
egy
kissé félrevezető, hiszen a "szag" fogalmához nyelvükben nem igazán
kellemes asszociáció társul. A latin név valamivel találóbb, hiszen az
Asperula odorata második tagja illatosat jelent. A növény -
többek
között - kumarint tartalmaz, amelyet az élelmiszeripar is felhasznál:
a
kereskedelmi forgalomban kapható zöld szinű Erdőmester likőr a
szagosmügéből készül, de találkoztam már erdőmester fagylattal is.
Gyógyszertárakban is kapható szagosmüge drog (Asperulae herba),
hiszen a szárítmány a kumarin mellett keserűanyagot, cseranyagot és
baktrériumölő anyagot is tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak
ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak
használják.
Dohányt is illatosítanak a füvével.
Az élelmiszer- és gyógyszeripari felhasználás mellet mi is
készíthetünk otthon finom bólé-italt a szagosmügéből. Elsőként
egy
drágább változat receptjét adom meg, a második recept jóval olcsóbb és
egyszerűbb.
- 10 dkg szagosmügefüvet (a növény szárított, föld
feletti
része - akár patikából is beszerezhető) leöntünk Ľ l konyakkal és ˝ l
jó
minőségű, könnyű fehér vagy vörös borral és 24 órán át lefedve állni
hagyjuk. Másnap leszűrjük és 1 l borral, valamint 1
üveg pezsgővel felhígitjuk. Tálalás előtt egy kis üveg szódát öntünk
hozzá
és lehűtve vagy jégkockákkal kínáljuk.
- A bólékészítés előtt
egy-két
nappal egy csokor szagosmügét gyűjtűnk. Azért nem célszerű friss
növényt
használni, mert illatanyaga nem oldódik ki olyan erősen. A
megfonnyasztott
csokrot két üvegnyi könnyű fehér borba áztatjuk legalább egy napon
keresztül. A borba egy citromot is belekarikázunk, és ízléstől függően
kevesebb vagy több cukorral édesítjük a keveréket. Tálalás előtt a
szagosmüge-csokrot kiemeljük a bóléból és jól behűtjük.
-=255=-
|