CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

 Meghalt az osztrák államfő
 radio.hu
Thomas Klestil egy súlyos szívroham után került kórházba, ahol kiderült: hogy többszörös szervi elégtelenségben szenved.Már nem működött megfelelően a szíve, mája, tüdeje és veséje sem.
Kedd éjszaka hunyt el. 71 éves volt.
Thomas Klestil 1966-tól az osztrák kancellár személyi titkáraként dolgozott. 1969 és 74 között Los Angeles-i főkonzul, majd 1978-ig az osztrák külügyminisztérium főosztályvezetője volt.
1978-tól 82-ig az ENSZ állandó képviselőjeként tevékenykedett, 1982-től pedig Ausztria washingtoni nagykövete volt.
1992-óta volt osztrák államfő. Az elnöki teendőket csütörtökön adta volna át megválasztott utódjának.
Klestilt szombaton temetik, a gyászolók a Hofburg Palotában róhatják le kegyeletüket ravatalánál.



Medgyessy-Tempfli találkozó
DunaTV
Romániai hivatalos látogatásának végén Medgyessy Péter magyar miniszterelnök felkereste hivatalában Tempfli József római katolikus nagyváradi megyéspüspököt. A megbeszélés zárt ajtók mögött zajlott.

A Medgyessy Péterrel folytatott megbeszélésről Tempfli József adott tájékoztatást. A megyéspüspök elmondta: a magyar kormányfő szeretné megszervezni a határon túli magyar történelmi egyházak püspökeinek találkozóját a szeptemberben tartandó Magyar Állandó Értekezlet előtt. - Mindaz, ami a magyarság megőrzéséhez tartozik az anyaországon kivül, annak ez a három fő pontja: a nyelv, a hagyomány és a kultúra, hogy ezekben a legnagyobb egyetértésben és együttműködésben tartsanak össze. A püspöki konferencia célja, az egységes álláspont képviselete és az egymás közötti együttmüködés a Kárpát-medencében.



Mától Miró a Szépművészeti Múzeumban
Népszabadság • O. Cs. • 2004. július 7.

A modern spanyol festészet egyik legnépszerűbb és legkiemelkedőbb művészének tekintett Joan Miró alkotásainak egy részét egyszer már láthatta a hazai publikum. Négy évvel ezelőtt - szintén a Szépművészeti Múzeumban - már rendeztek alkotásaiból tárlatot. Akkor a XX. század klasszikusainak bemutatását célzó sorozat részeként érkeztek ide a Miró-alkotások, Klee és Tanguy műveinek társaságában.

E mostani tárlat azonban jóval átfogóbb és változatosabb képet ad az 1893-ban Barcelonában született, a kereskedelmi tanulmányokkal felhagyó, súlyos betegsége hatására húszévesen a festészet felé forduló Miró életművéből. A madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia tulajdonában lévő gyűjtemény szinte a teljes életpályát felöleli - a legkorábbi 1935-ben, a legkésőbbi 1981-ben, a művész halála előtt két évvel készült. A 9-9 óriás méretű festményt és szobrot, valamint 30, kis szériában készült, igen ritka, sokszorosított grafikát bemutató kiállítás súlypontja azonban az 1960-as és 1970-es évekre esik.

A múzeum mélyföldszinti ikertermeiben a Giacometti-szobrokat felváltó műveket a spanyol kulturális minisztérium hozta az uniós csatlakozás alkalmából hazánkba, így a biztosítási és a szállítási költségeket a spanyol kormány állja. A Szépművészeti Múzeumot az egyéb rendezési költségek, valamint részben az erre az alkalomra megjelentetett, 160 oldalas magyar-angol nyelvű katalógus költsége terheli.

A korábbi tárlatokról már megismert, interaktív kiegészítők - vagyis a műveket részletesen ismertető számítógépes (játék)programok - részét képezik a Miró-tárlatnak is. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint computeres magánvállalatok nyolc terminált bocsátottak a múzeum és a látogatók rendelkezésére. A szeptember végéig Budapesten vendégeskedő utazó tárlatot idáig csak a chilei közönség ismerhette meg. A tavaly ősszel a dél-amerikai ország fővárosában kiállított tárlatra két hónap alatt 100 ezren voltak kíváncsiak, noha oda méretei miatt hat képet nem lehetett elszállítani. A múzeum vezetőségének tervei szerint idehaza sem jár rosszul a százezredik látogató - a kulturális élmények mellett egy spanyol luxusúttal is gazdagabb lesz.



A lordok vernének
Magyar Hírlap
 
Kudarcot vallott a brit parlament felsőházában az a kísérlet, hogy tiltsák meg a szülők számára gyermekeik bármiféle testi fenyítését.
A témáról a Lordok Házában zajlott le heves vita, nevezetesen a gyermekvédelmi törvényhez (Children Bill) benyújtott módosító javaslatok kapcsán. A testület 226 vokssal 91 ellenében azt az indítványt fogadta el, amely engedélyezte az olyan "mérsékelt fenyítést, amely nem okoz testi vagy lelki sérülést". A jövőben tilos lesz megvesszőzni vagy úgy elverni a gyereket, hogy az kék foltokat hagyjon a bőrén.
A harciasabb gyermekvédők azonban benyújtottak egy olyan javaslatot is, amely egész egyszerűen büntetendő cselekménynek minősítette volna a gyermekek bármiféle fenyítését. Ezt az indítványt, noha 350 gyerekvédő szervezet hívott fel támogatására, 250 szavazattal 75 ellenében elvetették a szigorú lordok.
Tony Blair brit miniszterelnök, aki négygyerekes apa, ellenezte a radikálisabb kezdeményezést, mert az, mint fogalmazott, bűnözővé minősítené a szülőket. Az "ésszerű fenyítést" a gyermeknevelésben egy 1860-ban elfogadott törvény engedélyezi a szülők számára Anglia és Wales területén, de a saját törvényekkel rendelkező Skócia még ma sem korlátozza a szülők jogát gyermekeik elagyabugyálására.


Terroristák az iskolapadban A spanyol nyelvterület lapszemléje
MNO

Gabnai Viktória
Az ETA elítélt tagjai folytathatják egyetemi tanulmányaikat a baszk egyetemen - jelentette be a spanyol ítéletvégrehajtási intézmények vezetője. Az egyetem tanárai a hírre kilátásba helyezték felmondásukat – A latin-amerikai exelnökök barcelonai találkozóján Ecuador volt elnöke arra kérte Panama elnökét, hogy ne adjon menedéket bűnözőknek – Pamplonában újra futnak

La Razón/ABC: Tovább tanulhatnak a baszk egyetemen az ETA-hoz tartozó elítéltek

Az ETA terrorszervezethez tartozó elítéltek folytathatják tanulmányaikat a baszk egyetemen – jelentette be Mercedes Gallizo, az ítéletvégrehajtási intézmények vezetője néhány hónappal azután, hogy a spanyol szocialista kormánypárt és az ellenzéki Néppárt módosította az erre vonatkozó jogszabályokat éppen annak érdekében, hogy megakadályozzák: az ETÁ-s foglyok ilyen kiváltságokhoz jussanak. Az ítéletvégrehajtási intézmények vezetője megállapodást írt alá több felsőoktatási intézménnyel – köztük a baszk egyetemmel – arról, hogy a büntetésüket töltő spanyol elítéltek látogathatják az egyetemek azon szakait, amelyek nem szerepelnek az UNED – a rabok oktatását eddig kizárólagosan ellátó tanintézmény – által kínált szakok között.

Gallizo szerint ezek a szerződések nem érintik a szocialisták és néppártiak között nemrég köttetett megállapodást, hiszen abban az szerepel, hogy a foglyok oktatása az UNED-en keresztül történik, és ezt tiszteletben is tartják. A mostani egyezségek a többi egyetemmel kizárólag olyan szakokra vonatkoznak, amelyeket az UNED nem kínál. Ezek a megállapodások a rabok jogairól szólnak, amelyeket nem szabad csorbítani.

A baszk egyetem tanárai közül többen jelezték felmondásukat, ha az ETA-s elítéltek visszatérnek.

El Comercio: „A korrupció az egyik fő probléma”

Az ecuadori exelnök, Rodrigo Borja elítélte a panamai kormány bűnrészességét a korrupciós ügyekben, és kérte Panama első emberét, Martín Torrijos elnököt, hogy ne adjon politikai menedéket bűnözőknek.

A Barcelonában tartott latin-amerikai exelnökök találkozóján Borja felhívta a figyelmet: jó lenne, ha Panama kormánya változtatna a hozzáállásán, mert a politikai menedéket bűnözőknek nem lehet felkínálni. Borja felhívást intézett a latin-amerikai országokhoz, hogy küzdjenek együtt a korrupció ellen, amely véleménye szerint egyike a térség fő problémáinak.

Panamában többek között Haiti, Guatemala és Ecuador exvezetői kaptak menedéket.

ABC: A bikák is buliznak

Tegnap megkezdődött Pamplonában Sanfermín ünnepe. A kilenc napig tartó mulatozás fő attrakciója minden bizonnyal a bikák, valamint a vállalkozó kedvű pamplonaiak és turisták futása.



A legdivatosabb italok
MTV

Az egészségtrenddel párhuzamosan nő az alkoholmentes italok forgalma, amelyben Németország vezet. Az üdítőitalok piacán Írország az éllovas, a vízforgalomban Olaszország az első, míg a gyümölcsleveknél Németország.

Wellness, alkoholmentes, kreatív - ezek a jelzők illenek a legdivatosabb italokra, amint az a nürnbergi Brau Beviale italpiaci szakvásár előzetes híradásaiból kiderül.

Elmúlt az az idő, amikor egy ital csak a szomjoltásra szolgált, amikor a vendégek egy "sört" vagy "vizet" rendeltek. Márkamánia, újszerű csomagolások, meglepő nyersanyagok és izgalmas ízharmóniák jellemzik a legegyszerűbb innivalókat is.

A szója az egyik legkedveltebb alapanyag, amely "natúr" formában senkinek sem ízlik, de ízesítve, vitaminokkal és folsavval dúsítva, egészségforrásnak kinevezve jó áron lehet eladni. A világ szójaital forgalma egyes szakértők becslése szerint 2004-re négymilliárd literre emelkedik.

Az aloe vera a másik varázserejű jelszó. A növény tápláló nedvéről mintegy hatezer éve készült az első feljegyzés Egyiptomban. Ma minden eladható, a kozmetikumtól az ágyneműig, amiben aloe vera van, így a különféle italok is.

A sztár a "járulékos funkcióval ellátott víz". Az ásványvíz gyümölcsízekkel aromásítva alapvető sikerrecept, amelyet csak fűszerez az aloe vera, a szilvavirág, a ginzeng, vagy különféle gyógynövény adalék.

A fiatalok körében az extrém sportokhoz kötődik sok újfajta csomagolású palackozott víz, főleg a szénsavmentes ásványvizek új generációja. Az egyik sztár például - amelyet Nagy-Britanniában már kitüntettek a Best Packaging Innovations díjjal - az, amely a hódeszkások látványvilágát idézi és egy füllel a ruházathoz rögzíthető.

A novemberi nürnbergi italvásáron várhatóan sokféle - ma még titkosan kezelt - recepttel áll elő a világ italipara, meglovagolva a fiatalok kitűnni és feltűnni vágyását, és az újdonságok iránti fogékonyságukat.



Búvárok kutatnak római leletek után a Mosoni-Dunán
MR
 
A szlovén, a francia és a magyar folyami régészek közös tervükkel nyertek európai uniós támogatást a Kultúra 2000 pályázatán. Franciaországban középkori, Szlovéniában és Magyarországon, a Mosoni-Duna táján római-kori leletek után kutatnak.
 
- Hamarosan óriási kutatásba kezdenek a Mosoni-Duna-ágban a búvár-régészek. Miben reménykednek, mit szeretnének találni?

- Előzetes információink szerint ezen a helyen egy római kori erődítés van, aminek a rakpartja a víz alatt található félig eltemetődve – mondta el Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal főosztályvezető régésze. Ezt szeretnénk felkutatni és feltárni. A parton az erődítménynek az egyik betoncsonkja, tehát római kori betonról van szó, egy betonfal csonkja ma is látható néhány négyzetméteres felületen, illetve a domborzaton látszik, hogy ott eltemetődött tornyok, falak vannak. A víz alatt pedig van egy szintén hasonló téglából, illetve betonból épített falcsonk. Ez a parttól néhány méterre van, és úgy néz ki, hogy a parttal párhuzamosan húzódik, de a folytatás az üledék alatt van, tehát nem látszik jelen pillanatban.

- Eddig miért nem kutatták ezeket a vizeket?

- Ahhoz, hogy egy ilyen régészeti kutatást el lehessen végezni, sok régészre van szükség, akik tudnak megfelelő módon búvárkodni és ismerik a módszereket, amikkel egy ilyen lelőhelyet meg lehet kutatni. Ez 2002 előtt, amikor mi elkezdtük a hivatalban a víz alatti régészeti programunkat, nem nagyon volt, tehát néhány régész tudott csak búvárkodni. A dologi oldala pedig, speciális felszerelés szükséges, nem egyszerűen csak búvár ruhára van szükség, hanem üledék elszívó szivattyúrendszerre, szelvényrendszernek a kimérésére, és nagyon drága egy ilyen kutatás. Úgy néz ki, hogy megvan a fedezetünk, hiszen a Kultúra 2000 pályázaton nyertünk erre anyagi támogatást az Európai Uniótól, megvannak a kutatóink, ismerik a módszereket, ráadásul, hogy minél jobb módszerekkel dolgozhassunk felvettük a kapcsolatot francia és szlovén kutatókkal, akik az ottani fejlett technológiát hozzák majd magukkal. Tehát egy ilyen rakpartot fogunk reményeim szerint megtalálni. Egyébként ez a rakpart mintegy két méter mélyen található a Mosoni-Dunában. Azt nem tudom pontosan, hogy milyen mélyen van eltemetődve, tehát hogy még mennyit kell leásni ahhoz, hogy megtaláljuk az alját. És amikor egy kikötőt használnak, akkor ki-be rakodnak a hajókból, csónakokból és folyamatosan hullanak bele használati tárgyak, hajórakomány darabjai a vízbe és ezek a kikötőkben fel szoktak gyűlni. Úgyhogy ha leássunk addig a rétegig, amíg megtaláljuk a feltöltés alatt az ókori kikötő szintjét, akkor ott reményeim szerint megtaláljuk azokat a leleteket, amik a kikötőnek az életére utalnak. Tehát amfórák, hordó maradványok, használati tárgyak, kisebb tárgyak, de lehetséges, hogy még hajómaradványokat is találunk. A lelőhelyünk Kunszigettől néhány kilométerre található, Toronyvár dűlőnek hívják, a nevében is benne van, hogy a helyiek tudták, hogy itt egy erődítmény állt egykor, a másik neve Tündérvár. Közvetlenül a Mosoni Duna-partján található, elég jól megközelíthető és a helyiek reményei szerint a feltárások után majd egy turisztikai célpont is lehet.
 
Liebhardt Ágota



2004. jĂşlius 07., szerda 11:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület