CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Elő velük pincéből, raktárból!

Fantasztikus lehetőségek restauráláshoz


A technológiai változások messze többek, mint pusztán újítások. Meg fogják változtatni az életet - mondta Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára azon az átadási ünnepségen, melyet közösen rendezett a Hewlett-Packard (HP), a világ vezető informatikai vállalata, a Szépművészeti Múzeum, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma július hetedikén fél tizenegytől a Szépművészeti Múzeumban.

A múzeum szakembereinek felkészültsége, hozzáértése sikeres pályázatot eredményezett. 25 millió forintos értéket képviselő fantasztikus technikai berendezések birtokába jutottak a HP kultúra-támogató adománya jóvoltából - mely berendezések hihetetlen távlatokat nyitnak meg előttük az alkotások feltárása, megóvása, restaurálása szempontjából. Mi, nagyközönség szintén érezzük majd e technikai felszereltség jótékony hatását, ugyanis érintős kivetítőn úgy nagyíthatjuk ki magunknak az egyes festmények digitalizáltan megőrzött képének akármely apró részleteit, ahogyan csak akarjuk, s a felállítandó lézernyomtatókon kinyomtatva magunkkal is vihetjük, amit szeretnénk otthon tovább tanulmányozni, vagy gyönyörködni benne.

Olyan nívóra jut ezáltal a Szépművészeti Múzeum felszereltségben, mint például a londoni National Gallery, ahol a HP berendezései már működnek, bizonyítottak, s rendkívül sokat segítenek a múzeumi szakemberek precíz, aprólékos munkájában, illetve a közönség kiszolgálásában.

A mai, jónak elismert digitális fényképezőgép 5 megapixel felbontású - a HP-berendezés 100 megapixelt tud. Ezáltal a digitalizált festmények, műalkotások olyan pontos megörökítettségűek lesznek, hogy oktatási, kutatási célra is kiválóan alkalmazhatóvá válnak, s DVD-n, CD-n oktatási intézmények rendelkezésére állva nagymértékben segítik a tudásalapú társadalom magyarországi fejlesztését. Éppen ez az ok, hogy két minisztérium is fontosnak tartotta a közreműködést e technikai-technológiai projektben!!

Régen talán a kerék és az óra elterjedése, általánossá válása hozott ekkora változást, átalakulást, mint a XXI. századra a számítástechnika és annak rendkívül szerteágazó volta, specializálódása, széleskörű alkalmazása. Milyen sokan berzenkedtek a hatvanas években az elektronikus hangszerek, majd a szintetizátor megjelenése ellen, mondván, csak másolják az eredeti zenei hangot, torz, fülnek bántó zajt generálnak; amit velük "művelnek", az nem zene. Mára természetesnek vesszük e zeneszerszámokat. A számítástechnika által a monitorokra varázsolt egyre tökéletesebb képek, háromdimenziós látványvilág már-már a színészek létjogosultságát kérdőjelezi meg - Amerikában tüntettek is a digitalizáció elterjedése ellen neves színészek részvételével.

Kötve hiszem azonban, hogy azon időkben, amikor majd a Szépművészeti Múzeum megújult honlapján a hétnyelvenbeszélő, tökéletesen digitalizált képekben gyönyörködhet, képekkel ismerkedhet a virtuális világ látogatója, vagy ott, az épületben, az érintős képernyőkön nézegetheti az évszázados vagy fiatalabb világremekeket, eszébe jutna tüntetni, hogy neki ez nem kell.

Megőriztetik a művészet - bár... ki is választatik. Ami bekerül e csodálatosan megőrzött világba, az létezik - a többi... megeshet... ugyanúgy kihullik majd a kultúr-létezés rostáján, ahogyan kihullottak a varázsversek, nap-idézők, s mindenféle ősi szöveg, dal, ábra, tánc vagy rítus a középkor egyszempontszerinti, szigorúan mérlegelő évszázadaiban...



A kép forrása: www.mke.hu

Sebők Lili



2004. jĂşlius 07., szerda 15:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület