CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Idén először felsőfokú

Végeztek az akadémisták


Végeztek az akadémisták - mégpedig egy olyan akadémián, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma meghaladja a 2300-at. Az idei tanévben 20 oktatási intézményben újabb 450 diák fejezte be tanulmányait.

Az ünnepélyes diplomaátadásra várták Jambrik Mihály (közigazgatási államtitkár - IHM), Dr. Harnos Zsolt ( rektorhelyettes - BKÁe) és Budafoki Róbert (ügyvezető igazgató - Cisco Systems Magyarország) urakat. Az eseményre kedden került sor a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen.

A diákok az alapozó négy modul elvégzésével „informatikai hálózati rendszerépítő” (OKJ-száma: 31 4641 01) képesítést kaphatnak. És hogy milyen akadémia is ez? A Cisco Hálózati Akadémia. Az idei tanévben először a program felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional (CCNP) képzésében részt vett 11 diák is átvehette diplomáját. Ez már mérnökszintű képzés. A Cisco Hálózati Akadémia Program keretében Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki Főiskolán indították el a CCNP mérnökszintű képzést.

A Cisco Hálózati Akadémia Program nyolc modulból (szemeszterből) áll, amelynek az első négy modulját elvégezve a hallgatók CCNA (Cisco Certified Networking Associate) diplomát kapnak, a második négy modullal pedig CCNP (Cisco Certified Networking Professional) mérnökszintű képzésben részesülnek. A CCNA fokozatot elérő diákok megtanulják, hogyan kell irányítás nélkül, önállóan telepíteni, üzemeltetni és karbantartani kis- és középméretű (tipikusan 100 végpont alatti), lokális (LAN), nagytávolságú (WAN) és behívásos (dial-up) informatikai hálózatokat a cégek vagy intézmények igényeinek megfelelően. Erre a képzésre hálózati előképzettség nélkül, 16 éves kortól bárki jelentkezhet. A CCNP mérnökszintű képzés, a közepes méretű (100 – 1000 végpontos) intézményi hálózatok tervezésére, telepítésére, konfigurálására, hangolására és üzemeltetésére készíti fel a résztvevőket. A képzés előfeltétele érettségi és CCNA végzettség.

Két érdekesség! Az elmúlt évek során országossá fejlődött Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én - oktatási intézményen kívül először – indult hálózati szakemberképzés a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intenzív és gyakorlatorientált kurzus első ütemében 15 fogvatartott személy vesz részt, akik a 800 órás, megközelítőleg egy évig tartó képzés során a mai magyar munkaerőpiacon rendkívül versenyképes és keresett hálózati szakképesítést szerezhetnek. A cél - az Intézet szabályait maximálisan szem előtt tartva -, hogy a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely hathatós segítséget nyújt majd a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél szeptemberben induló Cisco Hálózati Akadémia képzés.



Sebők Lili



2004. július 08., csütörtök 10:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület