CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Kilenc magyar AIDS-fertőzés újév óta A világon mintegy 40 millióan élnek a halálos vírussal
NOL

    A Johan Béla Országos Epidemológiai Központ információs hetilapjában foglalt adatok szerint Magyarországon 1985-től, amióta létezik erről nyilvántartás, napjainkig - 2004. március 31-ig - összesen 1126 HIV-fertőzött személyt regisztráltak.
    A bejelentett AIDS-betegek száma március 31-én 458 volt, ebből 410 férfi és 48 nő. Közülük 350-et 1999-ig jelentettek be, idén az év eleje óta összesen kilenc új esetet tartanak hivatalosan számon. A betegség következtében idén március 31-ig Magyarországon 260 személy - 238 férfi és 22 nő - hunyt el.
    Az eddig összesen regisztrált és a jelenleg bejelentett HIV-fertőzöttek száma közötti különbséget egyrészt az elhunytak adják, másrészt abból következik, hogy számos külföldi fertőzöttségét regisztrálták Magyarországon, de az illetők ma nem tartózkodnak az ország területén.
    Mindazonáltal szakemberek szerint a HIV-fertőzöttek tényleges száma a nyilvántartottnál jóval nagyobb, egy regisztrált betegre feltételezhetően akár négy olyan is juthat, akit vagy nem jelentettek be - esetleg külföldön kap kezelést -, vagy maga sem tud betegségéről.

A globális járvány - ADATOK
Az ENSZ által az AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezet, az UNAIDS a július 11-16-i bangkoki nemzetközi konferencia alkalmából kiadott jelentésében a járványról a következő fő adatokat tette közzé.
    HIV-vírussal fertőzött személyek száma 2003 végén világszerte 37,8 millió (A statisztikák és becslések hibahatárát figyelembe véve ez azt jelenti, hogy legalább 34,6 és akár 42,3 millió lehet a számuk - a továbbiakban az első szám a becsült számot, a második a becsült minimális, a harmadik a becsült maximális számot jelzi.)
    Ebből 15-49 év közötti felnőtt 35,7 millió (32,7-39,8 millió) és 2,1 millió (1,9-2,5 millió) a 15 évnél fiatalabb gyerekek száma. A fertőzött felnőttek közül 17 millió (15,8-18,8 millió) a nő.

Regionális megoszlás (felnőttek és gyerekek együtt):

Fekete-Afrika: 25 millió (23,1-27,9 millió)
Észak-Afrika és Közel-Kelet: 480 ezer (200 ezer-1,4 millió)
Latin-Amerika: 1,6 millió (1,2 millió-2,1 millió)
Észak-Amerika: 1 millió (520 ezer-1,5 millió)
Nyugat-Európa: (580 ezer (460 ezer-730 ezer)
Kelet-Európa és Közép-Ázsia: 1,3 millió (860 ezer-1,9 millió)
Kelet-Ázsia és Csendes-óceáni térség: 900 ezer (450 ezer-1,5 millió)
Dél- és Délkelet-Ázsia: 6,5 millió (4,1-9,6 millió)
Óceánia (Ausztrália, Pápua-Új-Guinea): 32 ezer (21-46 ezer)
Új HIV-fertőzöttek 2003-ban a világon összesen 4,8 millió (4,2-6,3 millió), amiből 4,1 millió (3,6-5,6 millió) a felnőtt és 630 ezer (450-580 ezer) a 15 év alatti gyerek.

AIDS-ben elhunytak száma 2003-ban: A világon összesen 2,9 millió (2,6-3,3 millió), amiből 2,4 millió (2,2-2,7 millió) felnőtt és 490 ezer (450 ezer-580 ezer) 15 év alatti gyerek.

Gyógyítás
A legutóbb felülvizsgált költségbecslések szerint a megelőzésre és a betegek ellátására a fejlődő és közepes jövedelmű országokban 2005 végéig 12 milliárd dollárra lesz szükség és 20 milliárdra 2007 végéig - állítja a UNAIDS.
    A 20 milliárd dollár lehetővé tenné, hogy antiretrovírus szereket juttassanak valamivel több mint 6 millió személynek (több mint 4 milliónak Fekete-Afrikában), támogassák a 22 millió AIDS-árvát és tanácsadó és önkéntes tesztszolgálatot szervezzenek 100 millió felnőtt számára, felvilágosító oktatást biztosítsanak az iskolákban 900 millió tanulónak, továbbá 60 millió iskolába nem járó gyereknek.
    Ezeknek az erőforrásoknak 43 százalékára a Szaharától délre fekvő afrikai térségekben, 28 százalékára Ázsiában, 17 százalékára Latin-Amerikában és a Karib-tengeri térségben, 9 százalékára Kelet-Európában, 1 százalékára Észak-Afrikában és Közel-Keleten lenne szükség.
(forrás: MTI, NOL)



Nem létező diákok egy kőbányai iskolában
MTI
Egy ellenőrzés azt derítette ki, hogy hat diák csak papíron létezik Kőbányán, a Szent László tér 34. szám alatt működő általános iskolában - közölte Lőrincz Jenő, a polgármesteri iroda vezetője csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón. "A képviselő-testület négy iskolában rendelt el tanügyigazgatási ellenőrzést, három iskolában nem találtak szabálytalanságot, ennél az iskolánál viszont arra a megállapításra jutott a vizsgálat, hogy hat tanuló valójában nem létezik" - mondta az irodavezető. Közölte: a hat tanuló közül három nyolcadik osztályosként jelent meg az okiratokban, de volt olyan fantomtanuló is, aki hatodik osztályosként szerepel az iskola nyilvántartásában. Az ellenőrzés során viszont felfedezték, hogy hat név nem szerepel a belügyi nyilvántartó hivatal adattárában.

Ezt követően tájékoztatták az ellenőrzés eredményéről a polgármestert és a jegyzőt, majd az önkormányzat feljelentést tett a X. kerületi rendőrkapitányságon.

A polgármesteri iroda vezetőjének tájékoztatása szerint a képviselő-testület korábbi döntése értelmében a Szent László téri iskola a gyereklétszám csökkenése miatt összevonásra kerül egy másik iskolával. Az általános iskola épületébe zeneiskola fog költözni - tette hozzá.

Lőrincz Jenő megjegyezte: az ügyben szereplő hat fős létszámtöbblet nem befolyásolta volna a képviselő-testület döntését az iskolák összevonásáról.
Hozzátette: hozzávetőlegesen 200 ezer forint állami támogatás jár egy-egy diák után. Emellett pedig többlettámogatásként például tankönyv-hozzájárulásban is részesülnek.
Az irodavezető beszámolt arról is, hogy az iskola igazgatója, miután fény derült az esetre, lemondott posztjáról. Az ügy felderítése óta a képviselő-testület arról is döntést hozott, hogy ott is elvégzik a tanügyigazgatási vizsgálatot, ahol ebben az évben nem lett volna időszerű.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére elmondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Hivatala folytat eljárást az ügyben közokirat-hamisítás és csalás alapos gyanúja miatt ez idáig ismeretlen tettes ellen. Jelen pillanatban a gyanúsítottak kihallgatása folyamatban van - tette hozzá.



Köztéren is látható lesz az átlátszó betonfal
Magyar Hírlap
Átlátszó betonfal - igen, már ez is lehetséges. Havonta több százan keresik meg a magyar feltalálót, aki nemsokára közterületen is bemutatja találmányát.

Az áttetsző beton
A folyékony kő névre keresztelt washingtoni show bemutatóján láthatja először az amerikai közönség az átlátszó betonfalat. Ha valaki az áttetsző építmény mögé áll, és hátulról megvilágítják, a fal előtt állók pontosan kivehetik a fal mögötti ember alakját.
Superman után immár az egyszerű földi halandó is átláthat a falon - írta az amerikai kiállítás kapcsán az AP hírügynökség.
"Azt hiszem ez önmagában is szép, és vonzó lehet az éttermek vagy hotelek számára is" - így a találmányról Martin Möller, az amerikai Nemzeti Építészeti Múzeum igazgató-helyettese.
 

Havonta több százan keresik a magyar építészt
Az új anyagot egy magyar építész fejlesztette ki. Losonczi Áron a Magyar Hírlap Online-nak nyilatkozva elmondta, 2001 óta foglalkozik az áttetsző betonfallal, magát az eljárást pedig egy évvel később szabadalmaztatta.
A Magyarországon élő építész elmondta, hogy közterületen eddig még nem volt látható olyan épület, mely ebből az áttetsző anyagból készült volna. A kiállításoknak viszont gyakori vendég az üvegszálas beton: Stockholm után a Műcsarnokban, majd Londonban és Glasgowban - a Magyar Kulturális Évad keretében - láthatta a közönség.
Most Washington csodálhatják meg az amerikaiak a magyar építész találmányát, de - mint Losonczi elárulta - várhatóan Ausztráliában vagy Chilében is kiállítják.
 

Nemsokára közterületen is
Mint az MHO-nak mondta, havonta több százan keresik meg, a világ minden tájáról. Jelenleg az új anyag első köztéri bemutatóján dolgoznak. A négy méter magas áttetsző betonból készült térplasztikát Komáromban, a Monostrori Erődben állítják ki a nyár folyamán. Nappal természetes fény világítja át a szobrot, este viszont a normál betonrészekhez felállított rekfektorok világítják ki - belülről - a térplasztikát - mesél a tervekről az építész.

Losonczi kérdésünkre azt is elmondta, hogy eddigi kutatásaik szerint az új anyag teherbíró képessége egy jobb minőségű betonénak felel meg. Az áttetsző anyag további tulajdonságainak tesztelése még folyamatban van.

Az építész szerint - mivel az előállítás sokkal körülményesebb, mint a hagyományos beton esetében és nem is mondható praktikusabb választásnak - elsősorban esztétikai szempontok miatt lehet érdekes az építészet számára.

Szabó Gergely



Református tanácskozás
Duna TV
F A református egyház történetében legalább 60 éve nem volt példa arra, hogy az anyaországi és a határon túli egyházkerületek és -megyék vezetői együtt határozzanak a felekezet jövőjét meghatározó kérdésekben. L A tanácskozást megnyitó Bölcskei Gusztáv püspök szerint a generális konvent küldetése egymás nyílt vállalására buzdítani a református közösségeket.

A magyar reformátusok tragikus széttagoltsága Trianonnal kezdődött, de több mint 80 év után most úgy tűnik, újra egységes lehet a sok országban szétszóródott közösség hitéleti és egyházjogi gyakorlata. - Nekünk jogunk van, nekünk ragaszkodnunk kell ahhoz az egyetemességhez, amelyikben a reformáció is gondolkodott, amelyikben a reformáció hitet tett, és amelyik segítette az akkor még egyidejűnek mondható európai reformátusságot. A generális konvent tanácskozásán felmerült a lelkésszé válás feltételeinek egységesítése, illetve a sokszínű liturgikus gyakorlat közös minimumának megállapítása. A résztvevők egyetértettek abban, hogy ma ki kell lépnie a templomok falai közül és a világ számára kell megfogalmaznia tanítását.



A Bandita Nagypapa, avagy egyre több nagyszülő rabol bankot
Az észak-amerikai lapok szemléje
MNO
Ernesák Terézia
Unatkozó nagypapák és nagymamák mind gyakrabban rabolnak bankot az Egyesült Államokban – Háromszáznegyven női dolgozója perli a Morgan Stanley bankházat diszkrimináció miatt – Kevesebb adomány folyik be a katolikus egyházhoz a papokat érintő szex-botrányok okán.

New York Times

A New York Times címlapján kedves arcú, ámde rosszkedvű bácsi néz az olvasóra. Kilencvenegy esztendős, texasi illetőségű, J.L. Rountree-nak hívják. Tavaly óta börtönben ül: tizenkét évet kapott –bankrablásért. Egy napfényes nyugodt napon besétált ugyanis a First American Bank egyik fiókjába, Abilene-ben, ahol él, és átnyújtott a pultnál ülő hivatalnoknak egy cédulát, rajta a felirattal: bankrablás. S bár a hivatalnok viccnek hitte az egészet, a fegyvertelen öregúr türelmetlenül megsürgette, elvett tőle ezerkilencszáz-kilencvenkilenc dollárt és – mivel a lába azért nem a régi – kisétált a bankból.

A Bandita Nagypapa – a helyi rendőrség adta neki ezt a „becenevet” – tizenkét évig ül most. Az arizonai Peoria ötvenhat esztendős Bandita Nagymamája, Sally Ann Smith, viszont még most vár a tárgyalására. Ő szintén bankot rabolt, kettőt is. És aztán ott van Robert Day, a hatvannyolc éves texasi bankrabló, a hetvenéves Gordon Bryant, aki szintén bankrablással próbálkozott, s bár neki nem jött be azért a törvény szigora lesújt rá is. A bankrabló nagypapákról és nagymamákról írt hosszas cikkében a New York-i lap azt elemezgeti, hogyan is változott meg a bankrablás „természete” az Egyesült Államokban. Miközben könnyű lenne azt állítani, hogy a bankrabló nagyszülők esetei az idős korú amerikaiak körében tapasztalható morális romlás jelei, valójában inkább arról van szó – írja a lap –, hogy változóban van a bankrablás természete. A valahai Bonnie-k és Clyde-ok eltűnőben vannak. Az Államokban elkövetett bankrablások mintegy fele változatlanul végsőkig elkeseredett, mindenre képes kábítószeresek lelkén szárad, harmadát megrögzött rablók követik el, ám egyre gyakoribb, hogy idős, otthonülő, nemegyszer unatkozó nagyszülők vágnak bele ebbe a bűncselekménybe. A magyarázat? A New York Times Robert McCrie kriminológus-professzort szólaltatja meg, aki szerint mindösszesen arról van szó, hogy a hetven-nyolcvan éves nagypapák és nagymamák gyakorta unatkoznak, s valamiféle különleges, izgató kihívást látnak a bankrablásban. Az idős bankrablók egyikének sincs bűnöző múltja, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel és jószerével még az elrabolt pénzre sincs különösebben szüksége. Amatőr bankrablók, mondja róluk a már idézett McCrie.

Washington Post

A Morgan Stanley bankház New York-i irodájának háromszáznegyven női munkatársa bíróságra vonul – a saját cége ellen. A hölgyek némelyike a Wall Street legkeresettebbjei közé tartozik, több millió dolláros évi jövedelemmel, ám a vád, amit felhoznak a cég ellen: kevesebb a fizetésük, mint az azonos munkát végző férfi munkatársaiké, és kevesebbszer is léptetik elő őket a vállalati ranglétrán, mint a férfi kollégákat. Ez pedig nem más, mint diszkriminációs gyakorlat, amit meg kell szüntetni! – így a hölgyek képviselője. A Wall Streeten nem először hangzik el ilyes vád és nem először zajlik ilyes pör. Ez a mostani azonban abban különbözik az eddigiektől, hogy még soha egyszerre ennyi hölgy nem indított ilyen pert. A Morgan Stanley képviselője szerint a bank vezetőinek tiszta a lelkiismeretük, nem tettek semmi rosszat, mindenkit úgy fizetnek és úgy léptetnek elő, amennyit és ahogyan megérdemel. A képviselő egyébként szintén hölgy, Melissa Stonberg, aki a Washington Postnak, az egész történetet nyilvánosságra hozó washingtoni napilapnak nyilatkozott.

Newsweek

A katolikus egyház papjait érintő szex-botrányok alaposan megapasztották a templomoknak és egyházi intézményeknek adakozók lélekszámát, ezért szerte az Államokban sok katolikus iskola kényszerül bezárni; hacsak nem talál ki valamit az adományozók újbóli megnyerésére. A Newsweek című hetilapban Joseph O’Keefe, a bostoni érsekség tanácsadója nyilatkozik erről, s azt mondja, hogy a katolikus iskolák mostanság nagy és jelentős intézményeket kérnek fel tanácsadásra. Hogyan kell kormányzati pályázati pénzekért folyamodni, hogyan célszerű kiépíteni a diákok és a támogatók hálózatát, hogyan lehet új támogatókat meggyőzni? – ehhez várják a tanácsokat mostanság a nehéz helyzetben lévő katolikus iskolák.



Új könyv a nagybetűs Földről
MR
 
A National Geographic most megjelent, új kötete a Földről szól, a bolygóról, annak megannyi ismert és ismeretlen arcáról.
 
Sóvárgás. Ez a legerősebb érzés bennem, miközben ezt az albumot lapozgatom. Alig fél éve, hogy egy, alakra hasonlót dicsértem Önöknek. Az a tengerről szólt, voltak benne vizek, halak, parti városok, halászok. A Tenger című könyv csodás gyűjteménye volt a minket éltető vizek fantasztikus világának, s annak az ezernyi kapcsolatnak, amely bennünket a tengerhez köt. A National Geographic most megjelent, új kötete a Földről szól. A nagybetűs Földről. A bolygóról, annak megannyi ismert és ismeretlen arcáról.

Hasonlít ez az album az előzőhöz, mégis más. És persze nem azért, mert a képek jobbak vagy rosszabbak. Persze hogy fantasztikusak. A különbség a könyv összhatásában van. A Föld – valahogy keményebb, szigorúbb, mint a Tenger. Nincsenek benne emberek, nyomunkra is csak egy-két képen utal ház vagy beérő vetés. Alig vannak állatok, leginkább csak néhány magasan szárnyaló madár téved az optika és a lent elterülő táj közé.

Sivatagok és szél-koptatta, évmilliók óta magányos hegyek. Egy vihar tölcsére – megint csak felülről. Magányos kőoszlopok, melyek mintha az eget tartanák. Tengerbe omló jéghegyek és lezúduló vízesések. Óceánok partvidéke, szelíd dombok közelről és folyóhálózat olyan magasból, hogy szinte térképnek tűnik már a vidék. Néhol egy-egy állat – gazellák, fókák, egy magányos gepárd, de a félezernyi képen leginkább csak a növények élők: egy pipacsmező, zord fenyvesek méltósága, lüktető dzsungel.

Gyönyörű képek. Gyönyörű világ, amelyből a szerkesztők jelentőségteljesen kihagyták az embert. Ez a Föld itt van, de a közhiedelemmel ellentétben nem a miénk. Része vagyunk – része lehetünk, de ha ostobának bizonyulunk, legfeljebb kisatírozzuk magunkat a tablóból. A Föld fenséges, gyönyörűséges tájaival, hegyeivel, vizeivel nélkülünk is itt lesz, s csak rajtunk múlik, hogy marad-e, aki sóvárgással tud nézni rá.
 
Elek László



Mosógép férfiak számára
MTV

Az első kifejezetten férfiak számára kifejlesztett mosógép nyerte a prágai művészeti, építészeti és formatervezői akadémia első díját.

A cseh és szlovák diákok számára kiírt formatervezői pályázatra beérkezett pályamunkák között meglepőnek ható háztartási készülék tervek vannak: ilyen a mosdóval kombinált vagy összehajtható mosógép, a fürdőszobai hűtő kozmetikumok és gyógyszerek számára, valamint az étkezőasztalba épített főzőlap.

A versenyre 11 diákcsapat fejlesztett ki különleges konstrukciókat, amelyek közül a nemzetközi zsűri a férfiaknak tervezett mosógépet, a Washman-t találta a legalkalmasabb pályaműnek.

A mosógépen a hagyományos készülékektól eltérően három betöltő nyílás található, ahol a felhasználó elő tudja válogatni a kimosandó ruhákat. A Washman jelzi, ha tele vannak az egyes betöltő nyílásoknál található kamrák, ahonnan a ruha a dobba kerül és elkezdődhet a mosási folyamat. A gép automatikusan választja ki a szennyesnek megfelelő programot.



2004. július 08., csütörtök 20:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület