CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vasutasnap: a vasutas társadalom ünnepe
Új stratégia mentén régiós szerep vár a GySEV-re

    A GySEV vasutasnapi ünnepségén együtt ünnepeltek a tegnap a Hotel Sopronban a vasúti közlekedésben dolgozók a meghívott társszervek, a vasúttal együttműködő partnerszervezetek képviselőivel, a GySEV-vonal menti települések polgármestereivel.
    A Himnuszt követően Dr. Józan Tibor vasútigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, akik a tavalyi vasutasnap óta eltelt időszakban elhunytak emékének egy perces néma csönddel adóztak.
 

Dr. Józan Tibor vasútigazgató,  Réthy Imre államtitkár, 
Szabó András elnök, Siklós Csaba vezérigazgató

    A közösségi összetartozást erősítő, méltóságteljes ünnepség fényéhez hozzáadott a tény, hogy 125 ével ezelőtt, 1879-ben fejeződtek be a Győr-Sopron-Ebenfurt vonal építési munkái, akkor indult meg a vasúti közlekedés, miután a vasúttársaság már 1872-ben megkapta a koncessziós jogot.
    Az elmúlt év a rendszerezés, a változás és a további változásokra való felkészülés éve volt. Ennek jegyében – a növekvő naturális teljesítmények mellett a GySEV Rt. – racionalizálta működését, átláthatóbbá és mérhetőbbé tette tevékenységét, gazdálkodását, de a szervezetet még csak részlegesen illesztették az újragondolt folyamatokhoz - hangzott el a  Vasutasnapon Szabó András, a GySEV Rt. Igazgatóság elnöke köszöntőjében, aki mindezekhez hozzátette:
- Tudva, hogy a vasutasok fegyelmezett, rendhez szokott emberek, megerősítem, hogy a jelenlegi szervezeti struktúra megváltoztatására, a kidolgozott és az év őszén elfogadandó, a társaság vezető szerveivel és az érdekképviseleti szervekkel történő egyeztetés után, az új stratégia mentén kerül sor. Ezt az átalakítási folyamatot erősítette meg a közgyűlés, amikor a vállalat székhelyének a működő vasút helyszínére, Sopronba való helyezéséről döntött.
    Az elnök szerint a vasút számára a ma legnagyobb kihívása a liberalizáció, ami a jó stratégiával rendelkezők számára lehetőség; egyik lehetőségként kezelt változás a balkáni országok ma még megszerezhető árufuvarozási piacára való terjeszkedés is. Az EU bővüléssel Sopron földrajzi és történelmi helyzete, valamint a GySEV Rt. szakmai tudása alapján a térség logisztikai központjává válhat - hangsúlyozta az elnök.

    Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára az unió vasútfejlesztési törekvéseinek hazánk közlekedéspolitikáját meghatározó, a vasúttársaság megújulását megkövetelő jelentőségéről is szólt.
    Hangsúlyozta: A kormány továbbra is fontos szerepet szán a vasúti közlekedésben a GySEV-nek, mint önálló vasúttársaságnak. A személyszállításban elsősorban regionális, az áruszállításban viszont széleskörű logisztikai szolgáltatásokat is nyújtó, Európát átszelő, pán-európai feladatok ellátása hárul a vasútra. Mindenek megfelelő alapjai vannak, mind a személyszállítás, mind az áruszállítás területén.
    A költségcsökkentési program folytatódik, amely keretében megtörténik a GySEV nem vasúti célú ingatlanjainak és egyéb vagyonelemeinek értékesítése, a befolyt összeget a vasút fejlesztésére fogják fordítani - mondta az államtitkár, aki arról is szólt, hogy a vasúttársaság sikeres működésének is alapvető feltétele, hogy az egész magyar vasúthálózat a hazai és az európai közlekedési rendszer jól működő része legyen.
    Hangsúlyozta: a realitások talaján fontos az érezhető előrehaladás megteremtése az egész vasúttársaság életfeltételeinek javítása területén.
    Siklós Csaba vezérigazgató kiemelte: A vasutasok felelősségteljes, korrekt, a hatékonyságra törekvő munkájukat adják a társadalomnak. Jövőbeli törekvéseik között pedig az egyik legfontosabb, hogy az észak-déli forgalomba való intenzívebb bekapcsolódás révén nagyobb szerephez jussanak a régió és a magyar gazdaság szolgálatában.

***

    A Vasutasnapon az eddigi hagyományoknak megfelelően átadták a vasút szolgálatában kiemelkedő teljesítményt nyújtók munkáját elismerő kitüntetéseket és dicséreteket.
    A Közlekedésért Érdemérmet Preiner József, a Műszaki Osztály vezetője vehette át, Miniszteri Elismeréssel Varga Gábort, a Forgalmi Osztály osztályvezetőjét tüntették ki. A GySEV Rt. Szolgálatáért kitüntetés arany fokozatát Szendrei Mátyásné (Vezérigazgatóság) és Arlay Frigyes (Vámhivatal, Győr) kapta.
    További három GySEV-dolgozó részesült Elnöki-, tizennégyen Vezérigazgatói-, huszonketten Igazgatói Dicséretben.
    A gazdasági tevékenységét segítő társszervek képviselői között idén a soproni Rendőrkapitányság és a kópházi határőrség egy-egy munkatársának kitüntetéssel köszönte meg a GySEV Rt. az együttműködést.
    Immár hetedik alkalommal, két tanuló is átvehette a tehetséges, vasutas szülők gyermekeinek szánt Hajdú Irén-díjat.

T.É.



2004. július 09., péntek 00:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület