CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


"Legyenek műveim egy festő megzenésített versei!"

Várja Önöket: Miró


Éppen lemaradt a pc-k, majd az internet mindennapossá válásáról...

A megnyitóról olvastam: "Spanyolország tudatosan szeretné hangsúlyozni jelenlétét egy olyan országban, jelesül Magyarországon, amely idén lett az Európai Unió tagja. Antonio Bellver Manrique nagykövet hangoztatta: a népek, nemzetek kultúrájuk révén ismerhetik meg egymást, és ezt országa fontosnak tartja. A mostani tárlat Miró szinte teljes életművét felöleli, a legkorábbi alkotás 1935-ben, a legkésőbbi 1981-ben készült." ( forrás ) Július hetedikétől szeptember 30-áig látható a Szépművészeti Múzeum alsó szintjén Joan Miró spanyol festő- és szobrászművész kiállítása.

Miró 1893. április 20-án született Barcelonában, és 1983. december 25-én hunyt el Palma de Mallorcán. (Biográfiája a Guggenheim alapján: Joan Miró )

És akkor most csapjunk a közepébe! Kezdjük mindjárt informatikával! Nemrégen adtam hírül, micsoda lehetőségbővülés következik a Szépművészetiben! ( Ld: itt ) Billentyűzet és monitor azonban már most is van egy kis átjáróban ott a kiállításnál, s a látogató puzzle-darabkákból ügyesen összeállíthatja az egyik Miró-művet. Nem tudom, mindegyik monitoron ugyanaz volt-e, én a Nő tükörrel című képet láttam darabkáiból újjászületni az egyik látogató ügyességének, éles szemének és kombinációs készségének köszönhetően.

Ha Önök is azzal a teremmel kezdik, amelyikkel én kezdtem: jobbra egy zöldesben játszó bronzszobrot látnak - Asszony (1968), balra pedig, a falon, a sok nem igazán modernkedvelő látogató meghökkenését kiváltó Táncoló pipacsok kép világába helyeződhetnek bele lélekben. És azután így kerenghetik végig a termeket szobortól képig, képtől szoborig sétálgatva. Találkozhatnak a harcossal, a harcos (vagy inkább harcias) királlyal, asszonnyal az éjszakában, asszonnyal nappal, asszonnyal a temető terén, a holdvezető asszonnyal, a súlyemelővel, a vasárnapi vendéggel, a nevető vakonddal, patkánnyal, a felpaprikázott nővel, tájképpel és nem sorolom. Ha nem kedvelik a modernet: ismerkedni, meghökkenni, megbotránkozni - ha kedvelik a modernet: találkozni, ismerkedni, örülni a fantázia szabad szárnyalásának, a lélek kitárulkozásának, az Önökre gyakorolt elvarázsoló, kissé elrévültető hatásnak, ezért menjenek el! Még több, mint két hónap, és ott várja Önöket Miró teljes mirósága, mely művésznek "modern"-ként meghatározása épp oly különösnek tűnő már, mint ahogyan annak hat, ha Bartók zenéjére mondjuk-mondják ezt a jelzőt. Klasszikussá értek - nem csak az idő által. Utolérte őket a befogadó közönség szeme-füle, lelke, értelme. Vagy: nem tetszik még ma sem, mert a közösség merev, a szabályok évezredesek - mit illik, mit nem illik, mit szabad, mit nem szabad, csak maradjunk a földön, ne járjunk a fellegekben, mert onnan nagyot lehet esni... ennek a főnöknek, felettesnek, gazdagembernek, politikai, egyházi vezetőnek sem tetszik, jobb, ha én sem mutatok rajongást ezen tartalmak és látványok iránt... maradjunk a megszokottnál... fő a biztonság, jobb, ha nem mutatom, sőt, nem is engedem meg magamnak, hogy tetszik, ami furcsa, különös, szokatlan... és ufók sem léteznek, meg más dimenziók se a négyen fölül, legalábbis, amíg nem lesz általános a felfogás, hogy de igen, ufók vannak, de igen, több-dimenzió, sőt dimenzióugrás is van... Vagy: nem hogy nem tetszik, de nem is érdekel sokakat, hisz el vannak foglalva az egzisztencia megteremtésével és megőrzésével, rohannak és fáradtak... ugyanakkor talán... valljuk be: irigyek, hogy vannak-léteznek szabad emberek, akiket sokan őrülteknek tekintenek ugyan, és ha "nem jön be" anyagilag, amit csinálnak, és rámegy az életük, akkor van az ugye, megmondtam... mégis, titokban ez ugyemegmondtamok is vágynak lakatlan szigeten, Izlandon, Grönlandon, a Holdon, a Marson, Föld alatti barlangban, ki tudja, hol... SZABADON élni egy kicsit, nem megszóltan, nem elvárások szerint, nem viselkedve... de e vágyuk elrejtett, esetleg csak álmaikban tör elő, furcsa, fantasztikus, őrült képekben... a lélek felszabadulása fantáziaképeiben... melyek talán épp Miró műveire emlékeztetik a nézőt, ha engedi saját elszabaduló fantáziáját legalább a kiállítás szemlélésekor vissza-visszabukkanni a tudati elnyomatásból.



A kép forrása: szepmuveszeti.hu

Sebők Lili



2004. július 09., péntek 11:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület