CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


2004. június 16.?

Mi a magyarnak ez a dátum? És mi az írnek?


Nincs is még egy hónapja. Emlékeznek Önök arra a napra? Szerda volt. Sok fiatalban igen elevenen él aznapi érettségi szóbeli vizsgájának, vagy egyetemi-főiskolai vizsgájának emléke... De merüljünk csak el a dátum mélyebb jelentésében: Nagy Imre-dátum ez. Sötét dátum a múltból. No meg, '89-ből is, amikor ezen a napon a mártír miniszterelnököt újratemették. Mindazoknak pedig, akiknek (vagy családtagjuknak) születésnapja, névnapja, más eseménye esik e napra - nos, nekik még bővebb jelentéssel bír a június 16. Az íreknek...

Tudták Önök, hogy James Joyce esszét írt Munkácsy Ecce Homo-járól? ( James Joyce: Munkácsy Ecce Homoja ) James Joyce klasszikus műve, az Ulysses (nyolc évig íródott, 1922-ben Párizsban jelent meg) pedig egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik. Ezt a napot a regény főhősének, Leopold Bloomnak (egy magyar zsidó származású hirdetési ügynök) a neve nyomán Bloomsdaynek nevezik, és a Joyce-hívők világszerte évről-évre ünneplik. Idén volt a Bloomsday 100. évfordulója. Mr. Brendan McMahon, Írország budapesti nagykövete a Szombathelyen tartott ünnepségen elmondta: "Ezen a napon a világ nyolcvan nagyvárosában ünneplik a nagyszerű írót". Szombathely hogy kerül közéjük? Itt született a regény szerint Leopold Bloom, mégpedig a Fő tér 40-41. számú házban. Ettől az évtől szobor is őrzi alakját. Rendkívüli szobor: szobor-dombormű. Veres Gábor alkotása. Veres Gábor a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium jeles tanára.



James Joyce ír költő, író, kritikus 1882. február 2-án született Dublinban, és Zürichben halt meg 1941. január 13-án. Azoknak, akik el szeretnének mélyedni az író magával ragadó világában, álljanak itt az alábbi linkek:

joyce.lap.hu , cohums.ohio-state.edu , yahoo

A Fő tér 40-41. falán emléktábla is hirdeti Joyce és Szombathely kapcsolatát.




Mészáros Andrea Éva felvételei


A hétvégi szombathelyi Európa Sétány ( ld. ebben a cikkben! ) egyik padja Írországé volt. A pad hátulján Joyce-idézet: "A dublini utcanevek jobban izgatnak, mint a Világmindenség rejtélye". És hogy mi érdekelte még? Az Ulyssest olvasva kikövetkeztethető. Mi, emberek, érdekeltük, saját magunk. Az Ulyssesben Joyce aprólékos, részletező belső monológokkal érzékelteti szereplői tudatfolyamát. A külső cselekmény jelentéktelen, az igazi történések a szereplők tudatában történnek. A hagyományos regénnyel szemben a cselekmény nem időben, hanem elsősorban térben árad szét. A regény szerkezete rendkívül bonyolult, kiterjedt szimbólumrendszer hatja át - olvashatjuk az egyik, róla szóló életrajzban. ( forrás )

Sebők Lili



2004. július 12., hétfő 09:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület