CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Átadták Sopron új gázmotoros erőművét

Átadták Sopron új, 13,2 MW villamos teljesítményű gázmotoros erőművét, amely több mint hatezer lakásban és intézményben biztosítja a távhőellátást. A közel hárommilliárd forintos beruházással biztonságosabbá és takarékosabbá vált a hőellátás a városban.

Sopron hőellátását hosszú éveken át két különálló távhőkörzet biztosította. Az elavult, egyre nehezebben üzemeltethető rendszer korszerűsítését tavaly kezdték meg – hangzott el az átadó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón, amelyen Walter Dezső polgármester úgy fogalmazott: a beruházással a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető távhőszolgáltató egyaránt jól jár, hiszen egyiküknek sem kerül pénzébe, a szükséges forrást, mintegy 3 milliárd forintot ugyanis egy pénzintézet biztosította.


Kis István - Synesco Kft, Dr. Felcsuti Péter - vezérigazgató Reiffeisen Bank RT, Walter Dezső polgármester,
Kovács Zoltán - Kipcalor Kft és Vida László - SOTÁV
(Ennek az úgynevezett harmadik feles finanszírozású konstrukciónak az a lényege, hogy sem a tulajdonos önkormányzatnak, sem az üzemeltető távhőszolgáltatónak nem kerül pénzébe a beruházás. A szükséges forrást a vállalkozó egy harmadik résztvevőn - esetünkben finanszírozó pénzintézeten - keresztül biztosítja. A törlesztés visszafizetése és az üzleti kockázat egyaránt a vállalkozót terhelik.)

Vida László, a Soproni Távhőszolgáltató Kft. (SOTÁV) igazgatója elmondta, hogy a lecserélt berendezések 20 évvel ezelőtt készültek és az akkori NDK-s vezérlés és automatikai berendezésekhez ma már nem lehet alkatrészt kapni.

A 221 nap alatt megvalósított beruházás során a város távhőkörzeteit 3 és fél km hosszú vezetékkel kapcsolták össze. A távfűtőműben egy 13,2 MW teljesítményű gázmotoros üzemet létesítettek, amely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel - hangzott el az avató ünnepségen.
A mintegy 3 milliárd forintos beruházás főbb feladatait az új gázmotoros erőmű megvalósításán túl a meglévő fűtőmű teljes hidraulikai és irányítástechnikai rendszerének korszerűsítése és átalakítása, a villamosenergia hálózati csatlakozását biztosító 120 kV-os nagyfeszültségű távvezeték kiépítése, valamint a két eddig különálló távhőkörzetet - a Köfaragó téri és Jereván lakótelepet - összekötő 3,5 km hosszú hőtávvezeték létesítése jelentették.
A kivitelezés kritikus részét nem a gázmotoros erőmű megépítése, hanem a folyamatos távhőellátás fenntartása miatt a fűtőművi munkálatok, valamint az éppen az idegenforgalmi szezonra eső távvezeték építések jelentették. Végül a távhőszolgáltatás leállását igénylő rákötések és ellenőrzések a tervezett augusztusi karbantartási időszakban terv szerint elkészültek.
A 6200 fogyasztó hőellátását biztosító erőműben működő speciális hidraulikai és irányítástechnikai rendszer segítségével az üzemeltetés biztonságosabbá és takarékosabbá válik. A rendszerbe ugyanis időjárásfüggő szabályozót építettek – mondta el a fővállalkozó Kovács Zoltán, a beruházást lebonyolító Kipcalor Energetikai Kft. ügyvezető igazgatója a Cyberpress-nek. A szakemberek rámutattak: a beruházásnak köszönhetően egy kézbe került a távhőtermelés- és elosztás a városban; ezzel a város régi célkitűzése valósult meg. A távhővezetékkel összekötött városrészek mentén újabb fogyasztók bekapcsolódása válik lehetővé, valamint javul Sopron levegőjének minősége – hangzott el az ünnepségen.

Tóth Anita Lilla

Fotó: Cyberpress,Kipcalor Kft.



2004. jĂşlius 14., szerda 21:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület