CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Külvilág magyar szemmel  

Külvilág magyar szemmel, az én szememmel, a te szemeddel...

Új rovat indul:

Külvilág magyar szemmel

Néhány hete, mikor e-mail-ben latolgattuk a lehetséges címeket a barátommal, megakadt a szemem ezen: "Kulvilag magyar szemmel". Igen, így ékezet nélkül. A Kulvilag szót mindjárt elkezdtem szétdarabolgatni és fonetikázgatni vele, és a Cool Világ jött ki belőle, amiben nagyon is sok fantáziát, és később is kiaknázható lehetőséget látok !

Keszei Istvánnak hívnak egyébként, 24 éves okleveles mérnök vagyok, tavaly végeztem a Miskolci Egyetem Műszaki Informatika szakán, és a kanadai SIVCO Inc. alkalmazásában csinálok IBM munkákat Calgary- ban, és a körülményekhez állandóan igazodva Közép- és Kelet-Kanadában illetve esetlegesen az Egyesült Államok területén is. Sopronban születtem, a családom Nagycenken él.

Úgy tervezem, hogy a rovat tele lesz személyes élményekkel, fényképekkel és gondolatokkal. Mindenképpen olyanokkal, amikről feltételezem, hogy mindenkit érdekel ! Szeretném, ha legalább olyan interaktív lenne ez a hasáb mint egy Nintendo játék, tehát bombázzatok ti is e-mail-ekkel, véleményekkel, képekkel, akár a legapróbb esettel is, amit érdekesnek találtok. És aztán térjetek vissza szorgalmasan az iNTerNeTTo.sopron.hu-ra, hogy bele-beleolvassatok saját leveleitekbe !

Fontosnak tartom a személyes hangvételt, hiszen az ember a legérdekesebb teremtmény a földön, és fontos, hogy hogyan ír, miért pont azt a szót használja, mi érinti meg és hogyan, hogy éli meg a hazaszeretetét, mitől boldog és mitől szomorú. Ezért azt hiszem, hogy nem lehet elválasztani az embert a cikktől.
Amikor lefúrnak a föld mélyébe, és kiemelnek egy sok tíz méter hosszú mag-mintát, akkor annak a rétegződését le kell írnia egy geológusnak, hogy rögzíteni lehessen papíron. A jegyzőkönyveken mindig ott szerepel az adatok mellett, hogy ki véleményezte, így a szakma öregjei rögtön tudják, hogy mit értsenek a kifejezéseken, színeken, árnyalatokon. Ezek az én színeim, árnyalataim lesznek, de ismét mondom, az olvasókkal közreműködve!

Hogy tudjátok mire számítsatok: szeretem a természetet, megcsodálom az embereket, az elképesztő technikai fejlesztések lenyűgöznek, konzervatív vagyok hazaszeretetben és vallásban, de meg tudom látni a dolgok poénos oldalát is. A zene és az irodalom nélkülözhetetlen, különösen szeretem a jazz, folk, és rock zenét, és persze a klasszikusokat. Szeretek benne lenni az életben. Minden tekintetben ! Hát így fogom szemlélni ezt a világot itt körülöttem és mindent jól megírok majd nektek, mert vannak bizony még tanulságos dolgok, amiktől jobb, ha előbb "hű-ha"-zik az ember, mint utólag !

Csak egy halvány bekezdés erejéig írok néhány sort Kanadáról és Calgary-ról, az 1988-as Téli Olimpia színhelyéről.
Az emberek azóta is büszkék, hogy ők adhattak otthont a játékoknak, és épp nemrég olvastam az újságban egy egészoldalas cikket Bill Pratt-ről, aki az egész rendezvény lebonyolítását végezte. Az ALS nevü betegségben szenved, de sorsát a város is szívén viseli. A tisztaság természetes igénye az embereknek, vigyáznak az utcákra, parkokra, és nemcsak, hogy csikkeket nem dobálnak el, de még a dohányzással is csínján bánnak. A nemzeti parkokban élmény kirándulni ! Egyedül a medvebiztos kukákat tartom egy kicsit inhumánusnak, de nyilván jó oka van a parknak, hogy ilyeneket helyezzen el. A szociális háló szilárd, de talán lemarad az erről híres skandináv országokétól, noha egy néhány hónappal ezelőtti kimutatás szerint Kanadának van a világon a legmagasabb életszínvonala.

A város hokicsapata az NHL-ből ismert Calgary Flames. A "Lángok !". Úgy döntöttem, hogy betársulok én is a rajongók közé, hiszen egy kis lokálpatriotizmus mindig segít beilleszkedni valahová. Egy 8 vesztes meccsből álló sorozat után győzött a csapat Detroit-ban, majd ezt követően játszott itthon, 30000 néző előtt. Elmentem, és kifizettem a borsos belépőt. Kikaptak, és azóta is csak egyfolytában. Tehát ez nem jött be, vagy csak épp rosszkor időzítettem. Az én csalódottságom azonban itt eltörpül a városéhoz képest.

Ma végre vettem egy scannert, tehát készen állok a legjobban sikerült képeimet elétek tárni !

A tegezést bízom benne, hogy senki sem veszi rossz néven, inkább csak a fiatalságot erősíti mindenkiben !

A legközelebbi alkalommal írok az ámulatbaejtő minőségű csomagkézbesítő szolgáltatásokról, az emberek tőzsdézési szokásairól, a Sziklás Hegységről, szóval a Cool Világról!

Addig is sziasztok, és ezzel a régi kínai közmondással búcsúzom:
"Jobb ma egy e-mail, mert holnap húzok !"

Írjatok!!!

Keszei István Sztyopa
keszei@ibm.net
Calgary



1999. január 28., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület