CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Globális trendek az illegális szoftverhasználatban

Global Piracy Study 2003.


A címben jelzett Global Piracy Study az illegális szofverhasználatot vizsgáló, az egész világot átölelő tanulmány. "Tavaly világszerte 50 milliárd amerikai dollárt költöttek személyi számítógépeken futó kereskedelmi tömegszoftverekre. ... A ténylegesen telepített szoftverek értéke 80 milliárd dollár volt. ... Az illegális szoftverhasználat aránya - az illegális szoftverek száma osztva a 2003-ban telepített szoftverek számával - 36% volt." Ezek a legfőbb megállapításai a Business Software Alliance (BSA) által az illegális szoftverhasználat globális trendjeiről készíttetett tanulmánynak, melyet sajtótájékoztató keretében Magyarországon ma ismertetett a magyarországi főtitkár, Sebők Erzsébet, valamint a BSA (worldwide) jogi képviselője, dr. Ormós Zoltán. Idén először más cég, az IDC készítette a tanulmányt - s ők a minél nagyobb pontosság érdekében más metódust alkalmaztak, mint az a korábbiakban történt. (Az IDC az információtechnológiai - IT - iparág vezető globális marketingkutató és előrejelző cége.)

Eddig a BSA tagjai szolgáltatták az adatokat - idén viszont az IDC a szoftver és hardver szállítmányokról rendelkezésre álló saját statisztikai adatokat használta. A helyi piaci viszonyokat az IDC elemzői vizsgálták. A cég több, mint 65 országban van jelen, így közelről vizsgálhatja ezen országok szoftver- és hardverpiacát, tehát mély és széleskörű információbázis állt rendelkezésükre a 2003-as illegális szoftverhasználati arányok megállapításához. Mindent egybevetve elmondható, hogy 2003-ban világszerte emelkedett az illegális szoftverhasználat.

"Sajnos, a magas illegális szoftverhasználattal rendelkező országok azok, ahol a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek a piacok. Az informatikai piac a fejlett világban kevesebb, mint 4%-kal nő manapság, míg a magas illegális szoftverhasználattal rendelkező országokban - mint pl. Kína, India, Oroszország - a megfelelő mutató majdnem eléri a 20%-ot" - áll a tanulmányban.

Ha a százalékokat boncolgatjuk, azt láthatjuk, hogy Nyugat-Európában a világátlagnak megfelelő az illegális szoftverhasználat: 36%. Kelet-Európában 70%. E régión belül Magyarországon 42%, azaz látható, hogy erősen a nyugat-európai helyzethez közelít az itthoni.

Néhány mondat a metodológiáról, amivel a tanulmány készült. Előrebocsátva: globális volt a felmérés nemcsak a világméretűség szempontjából, hanem a szoftverfajták szempontjából is. A korábbi években kizárólag az üzleti alkalmazásszoftvereket vizsgálták - mint például az általános termelékenységi, vagy az irodai szoftvereket, a szakmai alkalmazásokat és segédszoftvereket, míg idén az operációs rendszereket, valamint a fogyasztói alkalmazásokat is (PC-játékok, személyes pénzügyi és referencia-szoftverek).

A vizsgálati körbe bevonattak a PC-szállítmányok, üzembe helyezett PC-k, a szoftverekkel kapcsolatos bevételek, a legális szoftverszállítmányok, a szoftvertelepítések, ezen belül a az új számítógépeken futó szoftverek, b a már meglévő számítógépeken futó új szoftverek, c a régi számítógépről lementett szoftverek, d a shareware-ként vagy nyílt forráskódú szoftverként ingyen megszerzett szoftverek, e a Windows vagy nem Windows operációs rendszereken futó szoftverek. A számításokban tekintetbe vették továbbá az összes telepített szoftvert, az illegális szoftvert, az illegális szoftverhasználat arányát, az illegális szoftverhasználat regionális arányát, illetve az illegális szoftverek értékét.

Bár a sajtótájékoztató témája nem ez volt, újságírói kérdésre válaszolva dr. Ormós Zoltán elmondta: Jelenleg is több ügy van folyamatban, de jelen szakban nem publikus, mert vádemelés előtt nem hoznak nyilvánosságra semmit. Szeptember környékén várható ezzel kapcsolatos információ. De, mint mondotta: "Nem a jogesetek kumulált generálása a célunk".

Sebők Lili



2004. július 15., csütörtök 16:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület