CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásai

A Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásai

A Mosonmagyaróvár-Sopron-Győr hulladékkezelési hármas projekten belül, a Sopron és térsége konzorcium új hulladéklerakójának helye, Csér község közigazgatási területén került kijelölésre.

A településen élők – közjogilag - népszavazás formájában döntöttek a hulladéklerakó befogadásáról.
Az új hulladéklerakóval kapcsolatos fejleményekről és a hármas projekt döntése alapján készülő Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásairól tartott ma sajtótájékoztatót Hruby József, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere és Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, mint a hármas projekt szakmai gesztorszervezetének vezetője.

Kovács Barnabás igazgató és Hruby József alpolgármester

Hruby József alpolgármester hangsúlyozta a hulladékgazdálkodási konzorcium alakítása egy olyan  kiépülő rendszer előfeltételét jelenti, amely évtizdekre megoldhatja a hulladék biztonságos elhelyezését. A tervezési folyamattal párhuzamosan Sopron első ütemben 22 hektár opciós vételi joggal történő vételéről döntött (amit a földhivatal be is jegyzett már), ugyanakkor az első ütemben foglaltak megvalósítására rendelkezésre álló, szűkre szabott kapacitás növelése érdekében további területvásárlásokat tervez a város.

Kovács Barnabás igazgató ismertette: 480 ember után keletkezett 1.330 ezer köbméternyi hulladék elhelyezését oldja meg a projekt szerinti rendszer, amely megvalósulása esetén 340 ezer köbméternyi mennyiségre csökkenti a környezetre ártalmatlan hulladékmennyiséget.

A tervdokumentáció elkészült. A program megfelel azoknak a szigorú szabályoknak, amelyeknek elsődleges célja a környezetvédelmi szempontok maradéktalan érvnyesítése, és amely a gyakorlatban számos berendezést, létesítményt jelent, de amint azt a sajtótájékoztatót tartók hangsúlyozták, a legfontosabb, hogy az emberek a programot magukénak érezzék, és az a hétköznapi életük részévé váljon.

Számadatokban kifejezve a projekt elemei között említhető: 130 ezer darab 60 literes, illetve 35 ezer darab 120 literes hulladékedény, 50 darab célgép, 615 darab gyűjtőedény, 127 hulladékudvar, 8 komposztáló mű, 7 átrakóállomás, 2 új létesítése, továbbá egy  hulladékközpont bővítése.

A programok netto 22 milliárd forintos beruházási értéket jelentenek, ami egymillió köbméter hulladék haszonanyaggá konvertálását jelenti évente.
Kovács Barnabás azt is elmondta a pályázat szeptember 30-ával kerül beadásra, de addig is a szakemberek előtt állnak a majdani lebonyolítás előkészítésének feladatai



A Győr, Moson, Sopron Hulladékgazdálkodási Projektcsoport három önállóan működőképes rendszert, vagyis három projektet foglal magába, amelyekben összesen 225 település hulladékgazdálkodási gondjainak megoldása 480 ezer embert érint.
Az Európai unió Kohéziós Alapja a 25 milliárdos beruházás költségeinek felét adja, a magyar állam pedig kötelezettséget vállal arra, hogy sikeres pályázat esetén a bekerülési költség 40 százalékát biztosítja. A fennmaradó összeget (2,5 milliárd forintot) a konzorciumokban résztvevő önkormányzatoknak kell létszámarányosan biztosítani.

A lakosságot a Győr, Moson, Sopron hulladékgazdálkodási Rendszer, minden postaládába eljuttatott információs kiadványban tájékoztatta.
T.É.



2004. július 16., péntek 00:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület