CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Idén hetedszer: nyári nemzetközi alkotótábor Sopronban - Képriporttal -

    A műhelytitkok ellesésénél, a kulisszák mögé való tekintésnél csak az izgalmasabb, amikor az ember az elkészülésük különböző fázisaiban követi a művek alakulását, majd a kiállításon szembesül az immár kész alkotásokkal.
    Ezért is volt élmény – az műhelyben tett látogatás után – a Soproni Képzőművészeti Társaság székhelyén, a Várkerület Galériában végignézni a múlt hét folyamán a soproni nemzetközi alkotótáborban született művek gyűjteményét.
 

A művész munka közben és a kész mű

    Az együttalkotás öröme és Sopron ihlető környezete: minden jel szerint ebből a két alapvető elemből adódik össze a soproni nyári képzőművészeti tábor immár hét éve összetartó ereje.
    A táborzáró-kiállítást a szervező, Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, Keresztény Richárd nyitotta meg, aki többek között értékelve az egy hetes közös munkát, arról is szólt, hogy a múlt heti kamarai kézműves konferenciához és kiállításhoz kapcsolódva az idei tábor a kézművesség tematikájának jegyében zajlott.
    Az alkotók műteremként a Vas- Villa' klubhelyiségét használták, ahol német és magyar szó keveredett, miközben ahogyan a napok teltek a falak mellett, és a mappákban sorban gyűlnek az alkotások, akvarellek, akrill-munkák, metszetek.
    Ottjártunkkor frissen szedett virágcsokor, napraforgók között modellül szolgáló tárgyak állnak a terem közepén.
    Mindent átható jellegzetes festékszak csapta meg a kintről belépőt, többen munkájukban elmélyülten hajoltak a készülő képek fölé, néhányan pedig, véleményt cseréltek a készülő alkotásokról, mások meg a keresett szín kikeverésével foglalatoskodtak.
    Az idei alkotótábor több mint harminc résztvevőjének csaknem a fele dolgozott a műhelyben, míg a többiek, amikor csak az időjárás engedte Sopron környékén a szabadban festettek, vázlatokat, esetleg fotókat készítettek.
- A közösség ihlető erővel hat - mondta a grazi Karl Schellnegger, aki a nyári alkotótábor minden eddigi alkalmán jelen volt. Geometrikus formák, színek, vonalak nyelvén megfogalmazott gondolatai egyéni látásmódról tanúskodnak.
    A bécsi Gertrude Stix neve is ismerősen cseng már Sopronban: lírai hanglatú, városképeket idéző akvarelljei között a Balfi utca egy részletét is megörökítette.
    Az alkotás szeretete és a barátság mellett, ennyi év alatt igazi családdá ötvöződött a közösség, amelyhez mindig újak is csatlakoznak, akiket – a jó családhoz illően – szeretettel fogadnak a régiek.
    Az újak közé tartozik a miskolci Jakab Enikő; őt a bánfalvi karmelita kolostor lépcsőinek látványa ihlette meg, de – amint elmondta – a közös tárlatlátogatások, barlangszínházi, fertődi előadások is hozzáadtak az alkotókedvhez.
    Helga Kindl , több nemzetközi díjat nyert porcelánbabái messze földön híresek, ezúttal Sopronban az alkotómunkájában változatosságot és feltöltődést jelentő virágcsendéleteket, tájképeket festett.

- Nem tanfolyam, hanem láthatóan, az alkotókedvet megsokszorozó örömteli együttlét az egyhetes tábor, - vélik a szervezők, és az önzetlen segítők.

    Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, és a tábor szakmai vezetői: Grabner József és Bazsóné Nagy Gabriella, Szurokné Strassner Klára büszkék arra, hogy az ihlető soproni környezet – az utcák, a Fertő, a kőfejtő – visszaköszön nem csak a kiállított munkákban, hanem a későbbiekben Bécs, Graz kiállítótermeibe viszik Sopron és környéke színeit, hangulatát.

T.É.
 
 


 



2004. július 18., vasárnap 21:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület