CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Elutazott Irakba a honvédelmi miniszter
www.mtv.hu
Vasárnap délelőtt a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök elutazott Irakba, ahol meglátogatják a magyar szállítózászlóalj Hillában található táborát - közölte az MTI-vel Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője.
Juhász Ferenc és delegációja szerdán tér vissza Magyarországra - mondta a szóvivő.

A honvédelmi miniszter a tervek szerint találkozik a lengyel vezetésű, többnemzetiségű hadosztály parancsnokával is. Juhász Ferenc hétfőn videokonferencián számol be tapasztalatairól - közölte a HM még pénteken az MTI-vel.
A szaktárca vezetője a közelmúltban, a magyar szállítókonvoj ellen elkövetett, az egyik katona halálát okozó merénylet után jelentette be, hogy Irakba utazik.

Elmondta: fontosnak tartja, hogy a helyszínen is "erősítse" a magyar katonai állományt, amelynek tagjai "nagy erőről, komoly összetartásról tettek tanúbizonyságot."
Juhász Ferenc eddig két alkalommal járt Irakban. Legutóbb márciusban, azt megelőzően pedig tavaly októberben tett látogatást a mintegy 300 magyar katona bázisául is szolgáló hillai táborban.



Betiltott bioépítészet?
Népszabadság • Sz. A. A. • 2004. július 9.

Miközben külföldön egyre nagyobb teret nyer a bioépítészet, hazánkban egy tavalyi rendelettel jószerével betiltották a természetes anyagokkal történő építkezést.

Aházaim gömbölydedek, mint mi magunk. Nincsenek bennük éles sarkok, bántó szögletek. Északról a csaknem földig érő tető nagykendőként védi a falakat, a benne lakó embert meg a derékmagasságig dupla vastagon - nyolcvan centi szélesen - rakott vályogtégla melengeti. Ettől tűnik úgy, mintha pocakot eresztett volna az épület. Egyetlen cserépkályhával kifűthető egy 150 négyzetméteres ház, klímaberendezésre pedig a legnagyobb melegben sincs szükség. A hangot kiválóan elnyelő falakat tehéntúróval kevert mésszel festjük, a fát lenolajjal kevert méhviasszal kenjük be, a tetőre nádat rakunk. A házban sehol sincsenek mesterséges anyagok, csak azt használjuk fel, amit a természet kínál. S azt sem kótyavetyéljük el. A falrakásnál lehullott vályogtörmeléket mindennap összesöpörjük, és másnap belekeverjük a vakolatba. Minden téglát megfogunk, minden részlet kialakításánál elidőzünk egy kicsit, így a végére némiképp a lelkünket is beleépítjük a házba - mesél házai születéséről Mezei Sándor építész, aki évtizedek óta tervez és kivitelez vályogépületeket.

Időközben saját módszert is kidolgozott a vályogvetésre. A téglákhoz szalmát és fűrészport kevernek, majd összepréselik. Minden darabot külön-külön. A vályognak meg kell adni, ami jár neki, az épület később meghálálja a törődést - állítja az építész, aki az általa épített házakban élők boldogságával igazolja tételét. Azt viszont ő sem tagadja, hogy ez a fajta építkezés jóval több odafigyelést és időt kíván a megrendelőtől és a kivitelezőtől egyaránt. A munkaerőigény is legalább egyharmaddal több, mint egy hagyományos építkezésnél. A kivitelezési költség azonban ennek ellenére is alacsonyabb - alig 150 ezer forint négyzetméterenként -, mint a téglaépületek esetében.

A kedvező kép ellenére sem beszélhetünk a vályogépítészet reneszánszáról. Az építtetők többségét az építőanyag rossz híre - tudniillik könnyen vizesedik -, a házak csökkent hitelképessége, valamint az engedélyezési eljárás nehézkessége egyaránt a megszokott építkezési módok felé terelik. Az évszázados honi hagyománnyal bíró vályogépítészet azonban így is előnyben van a rönk-, föld-, domb- és szalmabála-építési módszerekhez képest, amelyek alig egy-két évtizede bukkantak fel hazánkban. Az építészek többsége is óvakodik kilépni a megszokott mederből. A tervezők alig egy százaléka foglalkozik bioépítészettel, ráadásul szinte mindenki más módszerre esküszik. Van, aki a földbe vájja házait, majd dombbal takarja le. Az alapokat terméskőből rakja, a többnyire görbe falakat bontott téglából húzza fel, a tető nádból készül. Kívülről az egész házból nem látszik más, mint a teteje és a javarészt égre nyíló ablakok. A belső burkolatok többnyire méhviasszal kezelt fából készülnek, a fűtést kályhával, illetve napkollektorral oldják meg. Az építési költség ebben az esetben alig marad el a megszokottól.

A vállalkozó szelleműek szalmabálából is építkezhetnek. Az Egyesült Államokban és Észak-Európában már elfogadott építési módszer hazánkban még meglehetősen idegenül hat. A faváz mellé felsorjázott szalmabála falak állítólag ellenállnak az erős szélrohamoknak, vakolva tűz- és vízállóak, építésük és fenntartásuk olcsó, ráadásul kitűnő komfortérzetet biztosítanak. Egy 120 négyzetméteres szalmaház felépítése 10-15 millió forintba kerül, ám házilagos kivitelezéssel és alternatív gépészeti megoldásokkal az összeg felére is csökkenthető. Az építmény gyorsan elkészíthető (a főfalakat akár két nap alatt fel lehet húzni), majd ugyanennyi idő alatt el is bontható. A törmelék pedig egyszerűen elbomlik.

Az építési engedély beszerzése a bioházak esetében korábban sem volt egyszerű történet, tavaly óta viszont egyenesen lehetetlen. A Belügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, illetve a környezetvédelmi tárca 2003-ban hatályba lépett együttes rendelete gyakorlatilag betiltotta a természetes anyagokból történő építkezést. Az előírás értelmében csak megfelelési igazolással rendelkező, építési célra gyártott terméket szabad forgalomba hozni vagy beépíteni. A tervező, a kivitelező és az engedélyező hatóság csak minősített építőanyagok felhasználását írhatja elő, építheti be, illetve engedélyezheti. A fenti igazolást csak jóváhagyott műszaki specifikációjú termékekre adják ki, annak viszont előfeltétele a típusvizsgálat, a gyártóüzemben vagy az építés helyszínén vett minták ellenőrzése, illetve a gyártásfelügyelet. Ezzel az összes nem iparilag előállított építőanyag - nád, fazsindely, szalma, vályog, mész - felhasználását lehetetlenné tették. A rendelet következményeként a Hortobágyon vágott nádat előbb Németországban kötegelik és címkézik, hogy azután itthon többszörös árért adják el építkezőknek - említ meghökkentő példát Novák Ágnes, az Épített Környezetért Alapítvány munkatársa.

A hazai szabályozás számos nemzetközi egyezménynek, illetve uniós direktívának is ellentmond, köztük a helyi munkaerő és kultúra megőrzését, a helyi anyagok alkalmazásának segítését, a vidék megtartó erejének növelését szorgalmazó irányelveknek. A magyar rendelet a műemlékvédőket, illetve a tradicionális épületek felújítóit is rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Mindezeket felismerve a Magyar Építészkamarában munkacsoport alakult a rendelet felülvizsgálatát kérelmező beadvány kimunkálására.

Passzív ház, aktív államAusztriában közüggyé vált a környezettudatos építészet az utóbbi években. Az energiaárak folyamatos emelkedése az emberek figyelmét az energiahatékony építési megoldásokra irányította. A közgondolkodás változása az energiafogyasztáson is lemérhető: ott az egy négyzetméterre vetített energiafogyasztás 80-90 kWh, míg hazánkban a 240 kWh sem ritka. Az osztrák jogszabályok szigorú feltételekhez kötik az építkezést. A forgalomba hozott építőanyagokat, illetve az épületeket is ökológiai szempontból minősíttetni kell. Salzburg és Vorarlberg tartományban csak a vizsgán sikeresen átment házak építéséhez kérhető rendkívül kedvezményes helyi lakáshitel. A minősítési rendszer meglehetősen bonyolult. Néhány éve még 62 különféle védjegy létezett, amelyek többségét a gyártó cégek adták ki. A különféle minősítéseket három éve a Natureplus rendszerben egységesítették, amelyet időközben más országok is átvettek. Az indulás óta a forgalomban lévő 50 ezer termékből 117-et vizsgáltak be. Az előzetes felmérések szerint az építőanyagok legfeljebb ötöde felel meg a szigorú feltételeknek. Az eljárás azonban meglehetősen sokba kerül, ráadásul a gyártók nem igazán érdekeltek a bevizsgáltatásban. Az EU-irányelvek ugyanakkor előbb-utóbb minden céget rákényszerítenek a termékek minősítésére.



A multik ellenzik a vasárnapi zárva tartást
www.radio.hu
A verseny egyre kiélezettebb, és a kilátások egyre szomorúbbak. A kis hal úszik, úszik az árral szemben, a lomhán tempózó nagy halak árnyékában. Nem beszélve arról, mi lesz, ha az egyik nagy újra megéhezik.
 
A vasárnap a pihenés ünnepe, a közös családi ebéd, a ráérős kutyasétáltatás, a hosszú séták, a nagymama látogatás napja, de nem mindenkinek. Messzire nem kell mennünk, hogy ilyen „különleges” emberrel találkozzunk, csak ide le a sarokra, a kis közértbe.

A kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett. A részleteket Mátraházi István, a szervezet alelnöke mondta el.

- Mit szeretnének elérni ezzel az aláírásgyűjtéssel?

- Végső célunk az, ami Európában elég gyakori, hogy vasárnap minden üzlet általában legyen zárva – mondta Mátraházi István. A szabályozás egyik lehetséges útja egy országos átfogó kerettörvény, amelyik felhatalmazza a különböző területi önkormányzatokat arra, hogy az ő területén az ottani szokásoknak, igényeknek megfelelően szabályozzon, természetesen a helyi munkáltatói, munkavállalói érdekképviseletekkel együttműködve. Nem azt jelenti, hogy bármely önkormányzat találja azt ki, hogy ő mit szeretne, hanem mondjuk a kereskedelmi törvényben előírt szabály és az attól való megengedő eltérések az önkormányzat dolga lehet. Példát mondok: a Balaton környékén vannak olyan időszakok, amikor mi sem tiltakozunk az ellen, hogy szélesebb legyen az ellátás.

- Jelenleg hogyan szabályozzák az üzletek nyitva tartását Magyarországon? Van-e erre valamilyen rendelet vagy törvény?

- A jelenlegi szabályozás a legérdekesebb, egyáltalán semmilyen szabály a nyitva tartásra nem vonatkozik. A Munka Törvénykönyve a munkaidővel kapcsolatban érinti ezt a kérdést, de ez nem nyitva tartási vagy zárva tartási szabály, csak a munkavállalókat többé-kevésbé védő szabály.

- Hány aláírást gyűjtöttek eddig össze, és mi lesz ezeknek a sorsa?

- Részletes adataink nincsenek, de én úgy gondolom, hogy lassanként már több ezernél tartunk. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy népi kezdeményezés arra a célra, hogy ezt majd benyújtanánk az Országgyűléshez, vagy bárhova, hogy ennek alapján törvénymódosítás szülessen. Ez tulajdonképpen egy hangulatfelmérő aláírásgyűjtés, meg akarjuk azt állapítani, hogy a mi tagságunk, a mi munkavállalóink és környezetük mit szólna egyáltalán ehhez a kérdéshez, mi az álláspontja, valamint ez is a társadalmi vitának az egyik módszere. Mi magunk fogjuk ezt értékelni, nem arról van szó, hogy számháborúba kezdünk, megnézzük, hogy mire vagyunk képesek ebben a dologban. A munkáltatók nagy köréből szerzett információk alapján tudjuk, hogy Magyarországon az összes kereskedelmi munkáltató nagyobbik része benne volna abban, hogy vasárnap zárva tartás legyen, egy feltételt mindig hozzátesz, hogy de ez akkor mindenkire vonatkozzon. A kérdés másik fele arról szól, hogy mit szólnak ehhez a multinacionális cégek. Itt se egységes a kép, mert a multinacionális cégek közül azok, amelyek nagyon nagy alapterületű egységekkel rendelkeznek és nagyon tőkeerősek, azok természetesen szeretnének továbbra is vasárnapi nyitva tartást, de körül lehet nézni az országban, a kisebb egységeket működtető multinacionális cégek jelenleg is nagyrészt zárva tartják a boltjaikat, illetve csak kényszerből nyitják ki a verseny hatására.

- A nemzetközi, illetve országos multinacionális cégek állást foglaltak már ebben az ügyben?

- Az igazi hasznot a legerősebbek tudják ebből érvényesíteni, a többiek számára ez még gazdaságilag ráfizetéses is. Az igazán nagyok biztosan az utolsó csepp vérükig küzdeni fognak azért, hogy ők legalább hadd maradhassanak nyitva vasárnap.
 
Berta Balázs



Világszám - Koltai Róbert új filmje
www.radio.hu
Itthoni díszbemutató decemberben, a nagyközönség januártól láthatja.
 
Az Egyesült Államokban és Romániában lesz Koltai Róbert új filmjének premier előtti vetítése. A Világszám magyarországi
díszbemutatóját decemberre tervezik, a nagyközönség pedig valószínűleg januártól láthatja a mozikban.

A filmet meghívták Los Angelesbe, a Golden Globe-vetítésre, Romániában pedig azért tartják fontosnak a bemutatást, mert jelentős részét Szatmárnémetiben forgatták.
 


Ha hajótöröttet látsz, kérd el az útlevelét! A német nyelvterület sajtószemléje
MNO
Keresztes Lajos
Létezik egyáltalán európai menekültpolitika? A bevándorlókkal való foglalkozás a peremországok problémája, Olaszországé és Spanyolországé, ahova a legtöbb afrikai menekült érkezik, vagy Lengyelországé és Magyarországé, ahol a kelet-európai menedékkérők jelennek meg.

Welt am Sonntag (wams.de)

A konzervatív napilap vasárnapi kiadásában Fritz Alt Megfulladni hagyni segítség helyett címmel foglalkozik a „Cap Anamur” által megmentett hajótöröttek kapcsán az európai menekültpolitika abszurditásaival.

Ha valaki a jövőben hajótörötteket lát hánykolódni a tengeren, akkor a kapitány nézzen másfelé és amilyen gyorsan csak lehet távozzon a környékről. Azzal, hogy ekkor a keresztény hajózás érvényes szabályait megsérti és segítségnyújtás elmulasztásának bűnét követi el, valószínűleg kevesebb gondot okoz – amint azt a Cap Anamur kapitánya saját bőrén megtapasztalta, akit négy napra letartóztattak az olasz hatóságok, mert embereket mentett ki életveszélyes helyzetükből.

A 25 esztendeje szolgálatban álló hajó, amely eddig tízezrek életét mentette meg, és amelyen soha sem kérdezték, hogy akit kiszedtek a tengerből, az „megfelelő” foglalkozással, vagy állampolgársággal rendelkezik-e. Ennek vége: a most kihalászott 37 menekülttől komolyan tudakolják, hogy azon országból érkeznek-e – mostanság ez éppen Szudán – amely iránt a világ közvéleménye éppen érdeklődik. Jaj nekik, ha például olyan államból jöttek, mint Nigéria, amelyikkel éppen most senki sem foglalkozik. Akkor jön a kitoloncolás.

160 000 német adományából tartják fenn a Cap Anamur hajót, az olasz hatóságok azonban azzal fenyegetőznek, hogy a roncstelepre küldik, hiszen fennáll annak a veszélye, hogy az tovább folytatja tevékenységét, azaz tovább menti a hajótörötteket.

A német belügyminiszter, Otto Schily ebben a helyzetben elutasította a 37 hajótörött menedékkérelmét és kijelentette, ha német hajó valahol a tengereken menekülteket vesz fel, az még nem jelent azílumot Németországban. (Schily 1993-ban, még zöldpárti képviselőként mindent elkövetett, hogy a Kohl-kormány alkotmánymódosítással korlátozni tudja az akkori németországi menekültáradatot - a szerk.)

Német újságírók ugyan joggal kritizálták az olasz kormány viselkedését a „Cap Anamurral" és menekültjeivel szemben, de megjegyzendő, hogy Olaszország évek óta több menekültet fogad be, mint Németország. A foci és a boltok nyitva tartása, a dobozos italok betétdíja és a fogpótlás költségei, amúgy is sokkal fontosabb a német médiának, mint a „nem megfelelő” bőrszínű afrikai nincstelenek harca a túlélésért.

Létezik egyáltalán európai menekültpolitika, teszi fel végül Alt a kérdést. A menekültekkel való foglalkozás és a kitoloncolás a peremországok problémája, Olaszországé és Spanyolországé, ahova a legtöbb afrikai menekült érkezik, vagy Lengyelországé és Magyarországé, ahol a kelet-európai menedékkérők jelennek meg. Ez aligha tekinthető a valódi megoldásnak. Csak akkor beszélhetünk majd legalább a probléma részleges kezeléséről, ha az EU kormányai tisztességes átvételi szabályokban tudnak megállapodni. A valódi megoldást egy igazságosabb világ jelentené, ahol a menekülés okait számolnák fel. Mint a frissen beiktatott elnök, Horst Köhler mondta: Afrika az európai humanitás próbaköve lesz.

Neues Volksblatt (volksblatt.at)

A linzi napilap az úgynevezett salzburgi csoport belügyminisztereinek fuschl-i találkozójáról tudósít. (A helyszín megválasztása – Ribbentropp kedvenc nyaralója és így nemzetiszocialista vezetők találkozóhelye volt - a szerk.) A tanácskozáson Magyarország képviselője javasolta, hogy a menedékkérők ujjlenyomat adatbankját „Eurodac“ más célokra is tegyék felhasználhatóvá. Konkrétan a bűnüldözésben és a terrorizmusban kívánják az ott tárolt adatokat felhasználni.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilapnak nyilatkozó vállalkozási tanácsadó, Roland Berger teljesen természetesnek veszi, hogy a német üzemek Közép- és Kelet-Európában fektetnek be. Egyúttal valószínűnek tartja, hogy a Siemensnél most kialkudott modell – a heti munkaidő 35-ről 40 órára növelése azonos bérek mellett – még csak a kezdetet jelenti. „Ha Magyarországon egy vállalkozás az év 365 napján, 24 órában termelhet a német bérek harmadáért, akkor rossz elgondolás lenne, Németországban befektetni.”



Fahrenheit 9/11 Az észak-amerikai lapok szemléje
MNO
Ernesák Terézia
A bemutatása utáni első héten rögvest 23,9 millió dolláros bevételt ért el. Az Egyesült Államok 868 mozijában kezdték el vetíteni egyidejűleg. Sikeres is és nem is. A Demokrata Párt vezetői óvakodnak kiállni mellette. Michael Moore „Fahrenheit 9/11” című filmjéről van szó. Mai lapszemlénk a film amerikai sajtójából válogat.

Az USA Today szerint a Fahrenheit 9/11-et nem is azért csinálták, hogy objektív legyen, s ezt maga Michael Moore is elismeri. Igaz, írja a lap, Moore azt ígérte, hogy az „igazságot” mutatja be; ám nem ezt tette. A film tele van hibákkal, tévedésekkel, pontatlanságokkal. Meglehet, nemegyszer szándékosan. A filmben Moore például elmeséli, hogy George Bush 1997-ben, még texasi kormányzóként, az afganisztáni tálib-rezsim embereit fogadta, hogy egy Afganisztánon keresztül húzódó olajvezeték építéséről tárgyaljon velük, és – sejteti Moore – a tálib-rezsim megdöntése, az Afganisztán elleni háború mögött is ez a szándék, azaz az olajvezeték megépítése húzódna. Az USA Today szerint ilyen találkozóra nem került sor Bush és a tálibok között, ám sor került rá a külügyminisztérium és a tálib-rendszer képviselői között. S ezt a találkozót nem más engedélyezte, mint Bill Clinton, akkori elnök.

A Wall Street Journal azt a filmbéli állítást elemzi, miszerint a 2001. szeptember 11-i terrorista akciók után, miközben az amerikai légteret lezárták, Bush elnök engedélyével 142 szaúdi állampolgár, köztük a Bin Laden család tagjai hagyták el titokban az Egyesült Államokat, egy katonai légibázisról felszálló repülőgépen. A befolyásos konzervatív lap szerint ez az állítás egész egyszerűen nem igaz. Illetve nem így igaz. A szaúdiak valóban elhagyták az Egyesült Államokat, valóban egy katonai légibázisról szálltak fel – de csak azután, miután már megnyitották az amerikai légteret. Az engedélyt erre az a Richard Clarke adta meg, aki a terrorizmus-ellenes harc felelőse volt a Clinton- adminisztrációban és egy darabig a Bush-kormányban is, s aki a minap erősen kritikus könyvet publikált a republikánusok terror-ellenes politikájáról.

A Los Angeles Times az Egyesült Államok szövetségeseinek, ha nem is teljes felsorolását hiányolja, de mindenesetre a fajsúlyos szövetségesek megemlítését várta volna el a filmrendezőtől. Moore ugyanis azzal próbálja meg nevetségessé tenni Bush elnököt, hogy az iraki háborúban csak jelentéktelen államocskák állnak mellette; holott – írja a Los Angeles-i lap – az Egyesült Királyság, Spanyolország, Itália és Lengyelország van annyira fajsúlyos szövetséges, hogy részvételük az iraki akcióban megemlíttessék.

A Seattle-ben megjelenő Slate című lapban Christopher Hitchens azt írja, hogy Moore filmje nem több, mint vacak propagandafilm. „Tisztességtelennek vagy demagógnak nevezni, csaknem bizonyos elismerését is jelentené a filmnek. Holott csupán arról van szó, hogy valami torz alkotás-félében ötvöződnek a MoveOn.org (ez a Soros György-finanszírozta internetes szervezet – a szerk.) látványosan militáns akciói és Szergej Eizenstein vagy Leni Riefenstahl propagandafilmjei” – írja Hitchens. Szerinte a „Fahrenheit 9/11” utálatos moralizáló cirkusz, amelyet ráadásul megpróbáltak gondolkodó dokumentumfilmmé maszkírozni. Még az Al-Dzsazíra sem mert volna soha ilyen fércmunkának számító propagandát kiadni a keze alól – véli a Slate-ben Christopher Hitchens, aki egyébként vállaltan baloldali értelmiségi.

A Washington Post című napilapban Tina Brown, a mondén New York krónikása viszont megdicséri a filmet. A publikum reakciói ugyan felemásak voltak – írja Brown –, de most, hogy kiderült, Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek, és Szaddám Huszeinnak nem volt felelőssége a 2001. szeptember 11-i terror-támadásokban, más szemmel kell nézni Michael Moore filmjét is. Meg egyébként is, Tina Brown szerint, a baloldalnak is lehet egy Rush Limbaugh-ja. (Rush Limbaugh neves konzervatív rádiós az Egyesült Államokban – a szerk.)



A világ legnagyobb távközlési műholdja
www.mtv.hu
Föld körüli pályára állították vasárnapra virradóra a világ legnagyobb távközlési műholdját: a csaknem hat tonnás szerkezet Észak-Amerikának biztosít különféle távközlési szolgáltatásokat.

Az ANIK-F2 nevű műholdat egy Ariane-5 hordozórakéta juttatta fel a Francia Guayanában lévő Kourou kilövőállomásról 28 perces repüléssel egy ideiglenes Föld körüli pályára. A szerkezetet végső pályának elfoglalása után várhatóan 15 évig biztosít majd Észak-Amerikának különféle digitális távközlési szolgáltatásokat, köztük nagy sebességű internetkapcsolatot és képsugárzást.

A világ legnagyobb távközlési műholdjának nevezett ANIK-F2 tömege 5950 kilogramm, napelemeinek kinyitása után szélessége pedig eléri majd a 48 métert.



Meghalt az atombombát ledobó pilóta
www.magyarhirlap.hu
 
Meghalt az az amerikai pilóta, aki bombázójával a japán Nagaszakira dobott atombombát a második világháború végnapjaiban. Charles W. Sweeney dandártábornok pénteken természetes halállal hunyt el egy bostoni kórházban, 84 éves korában.

Sweeney 25 éves volt, mikor ő és a B-29-es bombázó legénysége 1945 augusztus kilencedikén néhány kört tett a japán nagyváros felett, majd elengedte a 10 ezer font súlyú Fat Man névre keresztelt nukleáris fegyvert. Nagaszakiban akkor 70 ezer ember vesztette életét.

Három nappal korábban az Enola Gay nevű amerikai bombázó dobott atombombát Hiroshimára. Sweeney ebben az akcióban is részt vett. Az egyik kísérőgépet vezette. Csöndes, hideg, higgadt ember volt - emlékszik vissza fia, aki azt is elárulta, apja élete a repülés volt.   (Reuters )



2004. július 19., hétfő 11:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület