CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  


Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa

Július elsejétől új parkoló igazolványt bocsátanak ki az okmányirodák a mozgáskorlátozottak számára. A régi engedélyeket az érintett - illetékmentesen - 2005. január elsejéig cserélhetik le. Sopronban eddig 50-en igényelték a közlekedési kedvezményekre jogosító új okiratot, amely mostantól a gyengénlátóknak értelmi sérülteknek és autistának is jár.

Akinek van, az a jól ismert kártyával bárhol ingyen parkolhat és egyes helyekre a tiltó tábla ellenére is behajthat. Nem véletlen hát, hogy a ’hasznos’ okmányt évek óta többen használják, mint amekkora a ténylegesen rászorulók aránya… A július elsejével életbe lépő jogszabály szerinti új, azonosító jellel, hologrammal is ellátott parkolási igazolványok bevezetésétől a szakemberek azt várják, hogy csökken a visszaélések száma. A közlekedési kedvezményre jogosító új okmányt a mozgáskorlátozottak mellett gyengénlátók, az értelmi sérültek és az autisták is igényelhetik; az irat használatára csak az érintettek jogosultak – mondta el a Cyberpress kérdésére Bujtásné Lazányi Irén, az önkormányzat Igazgatási irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a közterület felügyelők ellenőrzik, valóban az használja-e a járművet, aki az igazolvány használatára jogosult. A kocsik szélvédőjén úgy kell elhelyezni a parkolási igazolványt, hogy annak érvényességi ideje jól látható legyen. (A használó fényképe az irat hátoldalán található.)
A korábbi parkolási engedélyeket 2005. január elsejéig kell lecserélni az Európai Unió valamennyi tagországában érvényes új iratra. Sopronban eddig ötvenen igényelték az igazolányt, amelyre Magyarországon mintegy háromszázezren jogosultak.


Tóth Anita Lilla



2004. július 22., csütörtök 15:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület