CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Aláírásra kerültek az EU ISPA programjának támogatásával a régióban megvalósuló csatornázási és szennyvíztisztító beruházás kivitelezési szerződései


Csatorna- és szennyvíztisztító-beruházás Sopronban
EU támogatással



2004. július 22-én Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában aláírásra kerültek az Európai Unió ISPA programjának támogatásával a régióban megvalósuló csatornázási és szennyvíztisztító beruházás kivitelezési szerződései. A közel 4,5 milliárd forintos beruházás 2004 augusztusában indul és várhatóan 2006 végére befejezéséhez ér. A költségek 50%-át az Európai Unió, 40%-át a magyar állami költségvetés, 10%-át pedig Sopron városa biztosítja. A csatornaépítés kivitelezését a „Gardens of Sopron”, vagyis a Betonút Rt. és a Délviép Rt. konzorciuma végzi, a szennyvíztisztító telepek fejlesztését az Alterra Kft. valósítja meg. A beruzásban részt vevő cégek az Európai Unió nemzetközi beszerzési szabályai szerint lebonyolított pályázaton nyerték el a megbízást.

Sopron városa és a várost ellátó Sopron Környéki Víz- és Csatornamű Rt. két évvel ezelőtt sikeresen pályázott a helyi szennyvíztisztítási és csatornázási beruházás európai uniós ISPA támogatására. A munkálatok 2004 augusztusában kezdődnek és 2006 decemberig tartanak. A befejezést követően növekszik Sopron és Fertőrákos szennyvíztisztítójának kapacitása, valamint a soproni csatornahálózatot kibővítik és összekötik a városon kívüli északi és déli területekkel. A munkálatok érinteni fogják – Sopronon kívül – Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát is.

A csatornaépítés keretében megvalósul:

  • A Sopron várostól északra eső területek bekötése a soproni szennyvízelvezető rendszerbe egy 4400 méteres nyomóvezetékkel, valamint megtörténik a szennyvízhálózat kiépítése ezen terület ellátatlan részein.
  • Soprontól dél-keletre eső települések összegyűjtött szennyvizének bevezetése a Soproni Szennyvíztisztító Telepre egy 3800 m hosszú nyomóvezeték segítségével.

A szennyvíztisztító fejlesztése nyomán megvalósul:

  • A Fertőrákosi Szennyvíztisztító Telep technológiai továbbfejlesztése és a kapacitásának növelése. Ez főleg a befogadó Fertő-tó igen szigorú vízminőség-védelmi követelményei miatt sürgető probléma, és alapvetően a meglévő tisztítási technológia fejlesztésével vagy a víz egy másik vízgyűjtő területre (Sopron, Ikva-patak) való átjuttatásával oldható meg.
  • A meglévő Soproni Szennyvíztisztító Telep víz- és iszapvonali rendszereihez tartozó, többségében elavult technológiai egységeinek korszerűsítéssel egybekötött szinte teljes körű újjáépítése.


A csatornaépítkezés nyomán Sopronban és a környező kisebb településeken teljes körűvé válik a szennyvízgyűjtő csatornahálózat. Az összegyűjtött szennyvizek tisztítására és a keletkezett iszapok kezelésére szolgáló szennyvíztisztító telepek (Sopron, Sopronkőhida, Fertőrákos) azonban már ma sem tudják kielégíteni az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat. A befogadók (Ikva-patak és a Fertő-tó) vízminőségének a védelme érdekében ezért nemcsak a csatornahálózat bővítésében, hanem a szennyvíztisztító telepeket illetően is halaszthatatlan fejlesztésekre van szükség.

A megvalósítás előtt álló beruházás a szennyvíztisztítási és iszapkezelési  feladatot úgy oldja meg, hogy megszünteti a tisztított szennyvíz bevezetést a különösen veszélyeztetett Fertő-tóba. A meglévő Fertőrákosi Szennyvíztisztító Telep a jövőben csak egy olyan előtisztítási feladatot fog ellátni, amelyből a kezelt szennyvizet a soproni csatornahálózaton keresztül a Soproni Szennyvíztisztító Telepre vezetik utótisztításra.

Ennek megfelelően a telepek beruházási munkálatai szinte teljes egészében a Soproni Szennyvíztisztító Telepre koncentrálódnak, ahol a ma legkorszerűbbnek tartott tisztítási és iszapkezelési módszerekkel biztosítják a víz- és az  iszap környezetkímélő kezelését.

A kivitelezők a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások minimalizálására. Ennek érdekében a tisztító műtárgyak és berendezések jelentős részét lefedik, a használt levegőt biofilterekben tisztítják, illetve az iszapkezelést zárt technológiai egységekben valósítják meg.

Külön fontos eleme az eljárásnak, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból megújuló energiaforrást, biogázt és a mezőgazdaságban értékes komposzt anyagot állítanak elő. A keletkező napi 1500 m3 földgázzal egyenértékű biogázt  gázmotorban hasznosítják, ami  a telep hőenergia és villamos energia igényének jelentős részét fedezi majd.

A tisztítótelep kapacitása  napi 21.000 m3, ami távlatilag is elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására. 

A beruházás során 57 különböző létesítményt kell építeni. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27.000 m3-t, ami több mint 13 db olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg.



Az információkat a Double Decker Kft bocsájtott a rendelkezésünkre.



2004. július 22., csütörtök 16:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület