CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. március 21., kedd, Benedek napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Hétfőtől uniós jogosítvány
www.radio.hu
Itthon is bevezetik az egységes formátumú európai uniós jogosítványt hétfőtől. Ez csak néhány formai változást tartalmaz a három éve bevezetett plasztikkártyához képest.
 
Ugyanakkor érvényesek maradnak az eddig kiadott, papír és kártya jogosítványok is.Az Energia Klub a paksi 2 ellen
NOL
Az Energia Klub információi szerint augusztus 2-án, azaz jövő hétfőn kezdődik a paksi kettes blokk újraindítása, ezt a zöldek ellenzik.
A klub az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a kockázatos folyamatot pusztán presztízs- és gazdasági érdekek indokolják. Szerintük a régiót a paksi menedzsment egy újabb kísérletnek teszi ki, hiszen ilyen körülmények között reaktorindításra még nem volt példa. Ezzel arra utalnak, hogy még nem fejeződött be a múlt év áprilisi üzemzavar felszámolása a 2-es blokknál.

Mittel István, a Paksi Atomerőmű Rt. szóvivője az MTI érdeklődésére cáfolta az augusztus 2-i indítást. Elmondta: korábbi ígéretüknek megfelelően, mielőtt megkezdődik a 2-es blokkban a   villamosenergia-termelés tájékoztatják a közvéleményt. Az indítás pontos időpontját nem tudta megmondani, az tájékoztatása szerint a nyár során várható. (MTI)


Dalok és perek Felébred-e a zeneipar?
MNO
A pereskedés csak rövidtávú megoldás lehet az illegális zeneletöltések kapcsán. A lemezcégeknek nyitniuk kellene az internet felé, és legális formába terelni a dalok letöltését. A zeneiparnak így az internet a jövője, ellenkező esetben a végzete lehet.

A múlt szerdai termés az internet és a popcsillagok háborúja frontján: az Apple megünnepelhette az iTunes első születésnapját (az iTunes a legnagyobb olyan internetes üzlet, ahonnan térítés ellenében legálisan lehet letölteni zenei anyagokat). A Recording Industry Association of America (Amerikai Lemezcégek Egyesülete) ugyanakkor újabb 477 személyt perelt be a szerzői jogok megsértéséért, ezúttal az egyetemi hallgatókat véve célba – jelenti a Newsweek tudósítója.

A pereskedés még az RIAA szerint is csak rövidtávú megoldást jelenthet abban a harcban, melyet azon, amúgy törvénytisztelő állampolgárok ellen folytatnak, akik a Kazaa-n néhány millió másik, nem kevésbé törvénytisztelő állampolgárral zenei anyagokat cserélgetnek. Hosszú távon az lenne a megoldás, ha a lemezcégek hajlandóak lennének nyitni az internet felé, és valamilyen legális formába terelni a dalok letöltését. A zeneipar azonban a mai napig nem hajlandó elfogadni azt, hogyha az internet nem a jövője, akkor a végzete lesz.

Az iTunes az első évében 70 millió dalt adott el. Az iTunes kombinációja egy rendkívül népszerű Apple termékkel, az iPod mp3 lejátszóval, az Apple kezére jutatta a „letöltés- ipar” több mint felét. A cég tovább szeretné fejleszteni az iTunes rendszert, többek között egy 700 000 dalt tartalmazó adatbázissal.

Eddig a pozitívumok. A történethez azonban az is hozzátartozik, hogy a legális letöltések az eladásoknak alig két százalékát teszik ki, ami ugyan szép eredmény egy gyermekcipőben járó ágazattól, de eltörpül a milliárdnyi illegális letöltéssel szemben. Az illegális letöltés népszerűsége jelenti az igazi konkurenciát az olyan cégeknek, mint az iTunes, a WalMart, vagy a Real Networks (a Sony erre a hónapra tervezi csatlakozását). A cégek megpróbálják felvenni a versenyt az „ingyenzenével”, és szórakoztató online programokat, tisztességes árakat, kiváló minőségű file-okat kínálnak. Amíg azonban a lemezgyártók nem sorakoznak fel mögéjük, ez a küzdelem esélytelennek tűnik.

A kulcskérdés természetesen az ár. Az Apple 99 centért kínál egy dalt, a teljes albumok átlagos ára 9,99 dollár körül van. Egyes népszerű albumok ára ugyanakkor megmagyarázhatatlanul magas. Egy példa: Sheryl Crow 2003-as legnagyobb sikerei 15,84 dollárt kóstálnak az iTunes katalógusában, ráadásul egy dal hiányzik is az albumról. Ugyanez a gyűjtemény (természetesen a hiányzó számmal együtt) CD-n 9,99 dollárért megvehető az Amazontól. A dolog iróniája, hogy Sheryl Crow az egyik élharcosa az internetes dalletöltés legalizálásának.

Ez természetesen így nem működik, az online áraknak sokkal alacsonyabbnak kell(ene) lenniük, mint a CD-k esetében, ahol az árak magukban foglalják az előállítás, szállítás költségeit is. Az alacsony árért kompenzál a nagy forgalom. Szupersztárok albumai esetében nem az a cél, hogy százezer embert megpróbáljunk rávenni, hogy töltse le őket és fizessen 13 dollárt, hanem egymilliót kell meggyőzni róla, hogy megéri nekik letölteni egy albumot mondjuk öt dollárért.

Egy másik problémakört képvisel a digitális jogvédelem. A legálisan letöltött anyagokba egy védelmi rendszer kerül, mely megelőzi a szabálytalan használatot – igen ám, de gyakran előfordul, hogy bizonyos védelmi rendszerrel ellátott dalokat csak bizonyos lejátszókkal lehet megnyitni. A vevőnek nem érdeke olyan dalokat letölteni – pénzért! – melyeket például csak a nagyszobájában hallgathat meg, de a kocsijában már nem. Az iTunesról letöltött dalokat például csak az iPoddal lehet lejátszani, mert az Apple nem hajlandó eladni vetélytársainak a védelmi rendszerét. Bármennyire is furcsa, ezt a kompatibilitás problémát a gyártóknak és forgalmazóknak eszük ágában nincs kiküszöbölni.

Nyilvánvaló, hogy a zeneipar olyan irányban fog elmozdulni, ahol tucatnyi új módszer kínálkozik a pénzcsinálásra. Ezt az irányt jelölik ki az iTuneshoz hasonló online áruházak, vagy az előfizetéses szolgáltatások, mint a Rhapsody. A fejlődés útja ez, és nem az egyetemi hallgatók beperelése. A jövő zenéjére azonban a lemezgyártók egyelőre nem tudnak táncolni. (Forrás: Newsweek)Wass Albert nem háborús bűnös - Győzött az igazság?
MNO
A román Legfelsőbb Bíróság vizsgálata megállapította, hogy az erdélyi írófejedelem Wass Albert nem háborús bűnös. A megállapításra felháborodva reagált a hősöket védő román egyesület, akik név szerint is felsorolták, hogy szerintük kiket végeztetett ki Wass Albert.

Több román lap beszámolója szerint Adrian Moisoiu, a Nagy-Románia Párt parlamenti képviselője értesítést kapott a Legfelsőbb Bíróságtól, amelyből kiderült: a bíróság által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy Wass Albert nem tekinthető háborús bűnösnek.

A közleményre reagálva a marosvásárhelyi Hősök Kultusza Egyesület nyilatkozatában név szerint felsorolja azokat a román, zsidó és magyar áldozatokat, akik kivégzésére szerintük Wass Albert adott parancsot a magyar katonáknak. Az egyesület egyben felszólította a Legfelsőbb Bíróságot, hogy vizsgálja felül közleményét, és másítsa meg véleményét a Wass Albert-üggyel kapcsolatban. (Forrás: Romániai Magyar Szó; erdely.ma) 

Négyből kettő, a kettőből egy - Az Arany János Speciális Szakiskola két új épülete Csornán
Népszabadság • Torma Tamás

De tényleg van-e egység? Mert a kissé talán talányos cím számmisztikájába konkrét tények és némi patetikus túlzás is keveredik.

De tényleg van-e egység? Mert a kissé talán talányos cím számmisztikájába konkrét tények és némi patetikus túlzás is keveredik: a kisegítő iskola a város négy különböző pontjáról költözhetett össze végre a két új iskolaépületbe, de ezekben első látásra nem sok közös tűnik fel. Egymástól viszonylag távol, egy kertváros-utcányira állnak, külsőre még csak nem is hasonlítanak, ami nem csoda, hiszen mindegyik más, ráadásul más logika szerint is tervezték őket.

A nagyobb, a Karácsony Tamás és a Minusplus fiataljai (Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos) által tervezett központi iskolaépület lett kisebb, a foglalkoztató tantermeket magában foglaló egység átalakítása (tervező a 3H Építésziroda, azaz Csillag Katalin és Gunther Zsolt) után készült el. Előbbi a széles Erzsébet királyné utcában alkalmazkodik szerényen, de külön állva a keskeny, fésűfogszerűen hátranyúló telkek rendjéhez, egy utcával hátrébb a másik éppenséggel zárt sort alkotva, a szomszéd házhoz tapadva és kissé fölé is nőve mutat markáns utcai homlokzatot. A speciális szakiskola egyébként különböző fogyatékokkal élő, az aktuális törvényszöveg gondosan kimért korrektségével "sajátos nevelési igényű" gyerekeket jelent - például kisebb tanulócsoportoknak szánt kisebb alapterületű, de jóval több és jóval többfajta osztály- és szaktanteremmel.

Karácsonyék téglaépülete az utca felé alig mutat többet, mint egy méretesebb családi ház, igazi tekintélyét befelé húzódva bontja ki egyre látványosabban, miközben ez a telek szélén végighúzott közlekedő útvonal a hátsó kertek övezetén is átvágva, szinte észrevétlenül köt össze a szomszéd utcával.

Onnan pár száz méterre a Csillag- Gunther-féle átalakítás látványosabban írja felül közvetlen környezetét. A vastagított és kiugratott keretükkel hangsúlyozott utcai ablaksorok az átellenben, a túlsó sarkon álló emeletes kockatársasházakra látszanak reagálni, befelé viszont a bővítés meglehetősen prózai kényszerét fordították előnyükre: az egymással párhuzamos utcai és udvari szárnyat, továbbá az összekötő nyaktagot úgy növelték meg, hogy közben egy teljesen egységes U alak jött létre, középen védett és hangulatos belső udvarral. Az iskolának ezen a nyitott végén az új nyeregtetők túlnyúlnak az épületen, és a két szinten elöl, hátul egy félig furcsán nyitott, illetve fedett terasz, betonlebegés alakult ki. Az utcai homlokzaton ugyan mindez kissé erőszakosan ül rá a barokksárga szomszédságra, ugyanakkor az udvar arra forduló, nyitott oldalába elegáns közvetlenséggel komponálták bele az ottani gyönyörű deszkapajta hátoldalát. Ilyen magabiztos kreativitás mellett szinte természetesnek tűnik az iskolabelső világos közlekedőrendszere vagy a derűs narancsszínben és okkerben világító folyosók - nem is szólva a remekbe szabott apró részletekről, mint a bejárattal szemben opálosan derengő üvegfal mögé rejtett lépcső vagy az ezt megvilágító tetőablak, amin keresztül szinte az épületbe hajlik egy diófaág.

A látható különbségek mögött tehát hol az a bizonyos egység? Úgy tűnik, mindkét kollektíva kivételes érzékenységgel, ugyanakkor lenyűgöző természetességgel lépett át azokon a provinciális nyűgökön, amelyek ilyenkor legtöbbször szinte észrevétlenül is záros szavatosságú kompromisszumokra kényszerítik az építtetőket. Ezek az épületek úgy alkalmazkodnak a vidéki itt és most környezetéhez, hogy közben nem telepítenek ide hamis leereszkedéssel örökös ünnepélyességet, európai értelemben is korszerűek, de mindenféle gyarmatosító erőszak nélkül. Erős kontrasztok, redukált, már-már hűvös egyszerűség, de legelsősorban mégis valami funkcióelvű nyugalom: nem kell parázni, lehet ezt így is.

Az egyszerűség kedvéért mondhatnám ezt radikálisan modernnek is, de inkább nem mondom, mert ez még ma is túlságosan felforgatónak tűnik - pedig a maguk idejében a családi kockaházak vagy később a néhány emeletes lakótömbök minimalista telepei ugyanilyen radikálisan forgatták fel a vidéki utcák tradicionális képét. Az a gyönyörű, nyersvörös téglaarchitektúra viszont, amely például Karácsony Tamásék épületén vonul végig a vízszintes megnyugtató biztonságával, ugyanakkor kihagyásokkal, rácsozatszerű ritmusváltásokkal és kisebb-nagyobb feszültségeket teremtő, függőleges hangsúlyokkal is, aligha marad hatás nélkül a jövő nyitottabb, errefelé építkezőire - a lehető legegyszerűbben szép. Miként azok az erős kontrasztok is, amelyek a tömör téglafal és a nagy üvegfelületek, a belesimuló és élénkszínű falsíkok ellentétéből születtek. Ez a modernizmus csak annyira felforgató, amennyiben nemcsak visszafelé, a múltba akar figyelni, de új erőterével örökösen a jövő felé fordít, hogy vegyük észre a gazdagodás, a kiaknázásra váró lehetőségek végtelen tárházát is.

És marad még további hasonlóság is, bár ez már nem annyira szívderítő. A tervezők felkészültsége nem mindig találkozik az építőkével is, a mindkét épületben hangsúlyos látszóbeton felülete majdnem botrányos színvonalon készült el. A deszkazsaluzat erezetének finom lenyomata helyett kavicskitüremkedések és légbuborékgödrök, az utólag korrigálni próbáló fugázások esetlen foltjai - a hatás pedig ellentétébe fordul, mintha tényleg azoknak lenne igaza, akik szerint a modernizmus csak erőszakos nyomulás a felszínen, ennyi, semmi más, és mégis a műstukkós gipszkarton álmennyezet a jobb, mert az legalább mindig kitakarja a lényeget.

A szerző az OCTOGON Építészetkritikai Műhely tagjaElhunyt Illyés Kinga előadóművész
http://www.kronika.dntcj.ro/

Hosszan tartó, türelemmel és méltósággal viselt betegség után elhunyt marosvásárhelyi otthonában Illyés Kinga Széchenyi-díjas előadóművész, Marosvásárhely díszpolgára. Pályafutása meghatározó részében a marosvásárhelyi színházhoz kötődött, később tanított a színművészeti egyetemen is. Önálló estjeivel évtizedek óta járta Erdélyt, az anyaországot és a világ magyarságát. Számosan emlékeznek például Fagyöngy című önálló lemezére, Saint-Exupčry A kis hercegének előadására vagy az egy-két hónapja még itthon nálunk is több helyen bemutatott Márai San Gennaro vére vagy a Szent Erzsébet legendája estjeire. Néhány éve Kecskeméten jelent meg az erdélyi magyar költészet gyöngyszemeiből válogatott Útravaló című albuma. Személyében az egyetemes magyar előadóművészet egyik, már életében klasszikus csillagát veszítettük el, aki művészetét a magyar nyelv és kultúra ápolásának szentelte. Temetéséről később intézkednek.Válási bonyodalmak az EU-ban
Magyar Hírlap

A házassággal és a válással kapcsolatos kérdések eldöntése a tagállamok hatáskörébe tartozik, még akkor is, ha két tagország állampolgárai lépnek frigyre. Ám a válásuk utáni jogviták megoldásában már a közösségi jog is irányadó lehet.
 
Nem bonyolódik az ügyintézés, ha két tagország állampolgárai kelnek egybe - fotó: Szigetváry Zsolt
 
Egy uniós vegyes házasság (melyben különböző tagországok állampolgárai lépnek frigyre) után a pár szabadon választhat, melyikük országában telepszik le. Akár harmadik tagállam mellett is dönthetnek, minden külön formalitás nélkül. A kellemetlenségek akkor kezdődnek, ha vége a szerelemnek, és jön a szakítás.
A vegyes házasság felbontása zűrzavaros helyzetet eredményezhet a vagyonmegosztás kérdésében, másrészt a gyermekelhelyezési, -láthatási és -tartási ügyekben is adódhatnak nehézségek. Az egyik szülő gyakran vádolja gyermekrablással a másikat, és az egyik országban született döntést nem mindig tekinti magára nézve kötelezőnek a másik fél.
Az Európai Unió jogalkotása tagállamainak családjogi törvényeit nem érinti – tudtuk meg az Igazságügyi Minisztérium illetékesétől. A vonatkozó közösségi rendelet kizárólag olyan kérdéseket szabályoz, mely EU-tagállam bíróságai járhatnak el valamely családjogi ügyben, illetve azt, hogy az egyik tagállam bíróságának egy ilyen ügyben hozott határozatát másik tagállamban milyen feltételekkel ismerik el.

A lakhelytől függ

Az egyik tagállam bírósága által hozott, a házasság felbontásáról, érvénytelenné nyilvánításáról szóló határozatot a másik tagállamban minden külön eljárás nélkül, automatikusan el kell ismerni – szól a rendelet. Ez sok olyan EU-tagállamban megkönynyebbülést hozott, amelyeknek jogrendszere hosszadalmas elismerési eljárást írt elő. S ennek megfelelően az anyakönyvbe minden külön eljárás nélkül bejegyzik a verdiktet – természetesen csak azt követően, hogy a határozat jogerőre emelkedik.
A magyar szabályozástól eltérően házassági ügyekben a bíróságok joghatósága nem a felek állampolgárságától, hanem alapvetően attól függ, hogy a felek (vagy egyikük) melyik tagállam területén élnek. Ahhoz, hogy magyar bíróság járjon el a bontóperben, nem elég, ha a felek egyike magyar állampolgár, ennél "szorosabb magyar kapcsolatra" van szükség. Így például akkor indítható magyar bírósági eljárás házassági ügyben, ha a házastársak közös állandó lakhellyel rendelkeznek hazánkban; vagy korábban itt éltek együtt, s az eljárás megindításakor legalább egyikük még itt lakik. Ha csak a házasság felbontását kérelmező fél magyar állampolgár, legalább hat hónapig kell Magyarországon élnie a kérelem benyújtását megelőzően ahhoz, hogy a magyar bíróságon az eljárást megindíthassa a másik EU-tagállamban élő alperes ellen.
 

Kinél lesz a gyerek?

A rendelet a közös gyermekre vonatkozó joghatósági szabályokat is meghatározza. A szülői felelősség kérdésében, vagyis a gyermek feletti szülői felügyelettel kapcsolatban is, a joghatóság a gyermek szokásos tartózkodási helyéhez igazodik, így magyar bíróság csak itt élő gyermek ügyében járhat el. Az egyik EU-tagállamban hozott határozatot ebben az esetben is elismerik és végrehajtják a többi tagállamban, ezt csak kivételes esetekben lehet megtagadni.
A belső határellenőrzés megszűnésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szakítás után a szülő "elrabolja" azt a gyermeket, akit volt házastársának ítél a bíróság. Jövő tavasszal lép életbe az a rendelkezés, amely elvben megnehezíti a gyermeket magának követelő szülő dolgát. A gyermek ügyében ugyanis később is az a bíróság lesz az illetékes, amelyik eredetileg, a "rablás" előtti lakhelyén döntött a gyermekelhelyezésről. Ha pedig a bírák a korábbi döntést megerősítve a gyermek visszatérése mellett döntenek, azt a másik tagországnak is tiszteletben kell tartani, és mindenféle procedúra nélkül végre kell hajtani az ítéletet.

Szerződéssel egyszerűbb

A házasság utáni vagyonmegosztással kapcsolatban még nincs közösségi szabályozás. Talán éppen ezért az utóbbi időben egyre elterjedtebb szokás, hogy a vegyes házasságot kötő párok (is) házassági szerződést kötnek. Sehol nem kötelező ilyen megállapodást bemutatni, ám minden ország elismeri az ilyen szerződést. A válással végződő házasságoknál a szerződés egyszerűbbé teszi a vagyonmegosztást. A magyar félnek egyébként meglepetést okozhat, hogy határainkon túl sok helyen nem tekintik automatikusan közös vagyonnak azt a gyarapodást, amelyet a házaspár közös élete során szerzett. Amíg a beígért EU-szabályozás megszületik, mindenképpen hasznos a házassági szerződés: segítségével a felek világosabban látják, mi vár rájuk a kapcsolat felbontásakor.

Automatikus jogok a családtagoknak is

Automatikusan jogosultak a letelepedésre az európai uniós állampolgárok bármely uniós tagországban, amennyiben öt évet éltek ott. A tagországokban 2006-ig életbe lépő irányelv azokat az adminisztrációs buktatókat hivatott kikerülni, amelyekkel egy másik tagországban dolgozni, illetve tanulni kívánó uniós állampolgárok találkozhatnak. A letelepedési jogok egyúttal a munkavállalók és a diákok családtagjaira is vonatkoznak. Ezekben az esetekben a hozzátartozó is saját jogán vállalhat munkát, illetve tanulhat.
A családtagi státus ugyanakkor különleges jogosultságokat jelenthet, ha a családtag valamely harmadik állam állampolgára. Családtagnak a házastárs, illetve a 21. életévét be nem töltött közös gyermek minősül. Ugyanígy családtagnak tekintik a munkavállaló és házastársa felmenőit és leszármazottait, amennyiben eltartottnak minősülnek. Ezekben az esetekben őket vízummentesség illeti meg akkor is, ha vízumköteles országból érkeznek. Ugyanígy automatikus a tartózkodási engedély megadása ezeknek a családtagoknak, valamint szabadon vállalhatnak munkát is.
Élet az unión belül

Az uniós csatlakozás mindennapos hatásait bemutató sorozatunkban jövô csütörtökön (augusztus 5-én) arról írunk, milyen hatása volt öt év alatt a valutauniónak és az euró használatának a közösségi piacokra, árakra, a befektetôi környezetre. E héten is várjuk a tervezett témával kapcsolatos kérdéseiket.
 
A családtagok jogosultak mindazon szociális kedvezményekre is, amelyek az adott tagország polgárainak járnak. Így például a házastársak is igénybe vehetik az orvosi ellátásokat, a gyermekeket a helyiekkel azonos feltételekkel járathatják iskolába. Özvegyi nyugdíjra pedig egy másik tagállam részéről is jogosult a túlélő házastárs.
Azon családi kapcsolatok esetében, amelyeket csak egyes uniós tagországok ismernek el, a jogosultságok is ezekre az országokra korlátozódnak. Egy dán meleg házaspár nem uniós állampolgár tagja például automatikusan kap tartózkodási engedélyt és vállalhat munkát Belgiumban, mivel mindkét ország elismeri a homoszexuális családi kötelék jogosságát. Ugyanakkor ez a jogosultság már nem működne Olaszországban vagy Görögországban, ahol nem engedélyezettek a melegházasságok. A legtöbb nyugat-európai ország valamilyen formában elismeri az azonos neműek kapcsolatát. Az Európai Parlament májusban kiterjesztette a heteroszexuális házastársaknak járó juttatásokat a meleg párokra is, egy tavaly elfogadott, nem kötelező érvényű ajánlás értelmében pedig törvényesen házasságot is köthetnek és gyermeket is örökbe fogadhatnak.
 
Gyükeri Mercédesz, Neumann Ottó,
Vándor ÉvaMozart a klastromromnál
Magyar Hírlap
Félidejéhez érkezett a Művészetek Völgye összművészeti fesztivál. Kapolcson és környékén idén nem lépnek egymás lábára az emberek, egyelőre nem elviselhetetlen a tömeg, de a napijegy most sem jelent garanciát arra, hogy bármelyik produkcióra be lehet jutni vele.
 
A Völgyben minden talpalatnyi teret kihasználnak: udvarokon, buszmegállókban rendeznek kiállításokat - fotó: Heged?s Márta
 
Kevesebben vannak a Völgyben, mint tavaly, de éppen elegen. Így is van sorban állás italért, lángosért, kürtőskalácsért, de nem kell órákkal előbb odamenni a kapolcsi Gástya-árokba, hogy helyet lehessen kapni egy színházi előadásra. Az eddigiektől eltérően a szúnyogok is igencsak megkedvelték a Völgyet: előszeretettel részt vesznek a kulturális programokon is. Jelen voltak például a taliándörögdi klastromromnál is, amikor a Szegedi Szimfonikusok a Varázsfuvola nyitányát és Dvorák Újvilág szimfóniáját adták. A festői romnál máskor tumultuózus jelenetek játszódtak le, de ezúttal bizony elég kevesen kezdték hallgatni a pokoli szélben Mozartot. Márta István "völgyigazgató" be is mondta, hogy a közönség eredjen nyomába az elrepülő kottáknak, és hozza vissza őket a zenészeknek. Először azt gondolom, kár ezen a helyszínen szimfonikusokkal kísérletezni, s nyilván azért tették, mert idén Szeged kiemelt vendég a Művészetek Völgyében. De aztán kezdünk mind többen lenni, jönnek és jönnek az emberek, vagy csak arra sétafikálva ott ragadnak. Gyönyörű a festői rom, az égen nyargalásznak a felhők, az emberek széksorokban vagy földön ülve, heverészve hallgatják a zenét, már-már giccsesen idillikus a kép.
Nem ennyire békés a helyzet Pulán, a Bárka Színház Mulatság című produkciója előtt, ahol a meghirdetett kezdési időpontban még az ajtón kívül áll a tömeg. Majd közlik, hogy tízesével engedik be a nézőtérre az embereket, mint a dedóban. Meg hogy csak az jöjjön, akinek sorszáma van, mint mondjuk a fogorvosnál. Nem tudom, hol kellett volna sorszámot kérni, de a dühös ácsorgók közül többen felvilágosítanak, hogy kis cetli hirdeti Pulán a sorszám-kötelezettséget. De aki más faluból jött át, ezt nem tudja, mint ahogy a műsorfüzetben sem szerepel ez az igény. Meglehetősen sokan kívül rekednek. A Bérczes László által rendezett előadás – Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz remek játékával – nagy sikert arat a levegőtlen teremben, ahol azért hajnali fél egy tájban már többen el-elbóbiskolnak, de amikor vége a produkciónak, nagyot tapsolnak, majd örülnek, hogy a falvakat összekötő Csigabuszt látják a megállóban. Tele is lesz a busz íziben. Aztán azok a stoposok, akiket felveszünk, mesélik: a busz csak két óra múlva indul a végállomásként is használatos Puláról. Szegény fesztiválozók pedig örültek, hogy felfértek. Mondja is másnap valaki a monostorapáti megállóban, hogy jövőre meg kellene végre szervezni fesztivál idején a közlekedést, ez még jó üzlet is lenne. Üzlet persze most is van a Völgyben, szépszámú vendéglátós települt ide. Ami leginkább ide való, az Ófalu nevű intézmény, mely régi parasztételeket hoz vissza a feledésből. Van például dödölle, serpenyőben és héjában sült hagymás-paprikás krumpli, de puliszka is. Mindehhez jóféle zenekar játszik Kárpátaljáról.
Kihasználnak a völgyben minden talpalatnyi teret. Debreczeny Zoltán például hangulatos képeket festett a kapolcsi nyüzsgésről, ezeket a falu főterén, a buszmegállóban állították ki. Szemközt kézzel merített papírból készült alkotások láthatók és vásárolhatók. Kicsit odébb, a tűzoltószertárban Hajdu András rendhagyó cigányfotói láthatók. A Gástya-árokban a beregszászi színház játszik naponta más-más produkciókat. A Sólyompecsenye című Boccaccio-adaptáció telivéren erotikus móka, Vidnyányszky Attila rendezésében, a remek együttes erőteljes játékával és a közönség fergeteges nevetésével. A Völgyben szerdán kemény focibajnokság is zajlott, nyolc csapat részvételével. Szoros küzdelemben, hosszabbítás után az alternatív színészek csapata győzött; a Magyar Hírlap gárdája második lett.
Nem rossz a hangulat, de alaposan át kellene gondolni Kapolcs jövőjét. Régóta kérdés, hogy ez a nívós kultúrát adó fesztivál meg tudja-e őrizni a meghittségét, vagy tömegessé válása már a minőséget, az élvezhetőséget veszélyezteti.
 
Bóta Gábor2004. július 29., csütörtök 22:29


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület