CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Az Educatio Press felvételivel kapcsolatos hírei
Pótfelvételik a tanítóképzőn

Az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karon pótfelvételiket hirdettek meg, melyekre a jelentkezési határidő augusztus 6.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar pótfelvételit hirdet a főiskolán induló tanító-gyógypedagógia tanulásban akadályozottak pedagógiája, a tanító-művelődésszervező, a szociálpedagógus-művelődésszervező szakok nappali tagozatásra, a művelődésszervező, a gyógypedagógia-tanulásban akadályozottak pedagógiája szakok levelező tagozatára, valamint a tanító, a szociálpedagógus, az idegenforgalmi és szálloda szakok nappali és levelező tagozatára költségtérítéses képzésre.
Az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzési szak (4 félév) nappali és levelező tagozatának állami finanszírozott képzésére lehet pótfelvételi keretében jelentkezni.
A végzett pedagógusoknak pótfelvételit hirdet az intézmény a gyógypedagógia-tanulásban akadályozottak pedagógiája és szociálpedagógus újabb diplomás képzésére, költségtérítéses finanszírozással.
A 2004/2005. tanévben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara egészségtan tanári egyetemi szakot hirdet levelező tagozaton Győrött.

A pótfelvételire való jelentkezés határideje: 2004. augusztus 6.

A pótfelvételire szükséges A és B jelentkezési lapokhoz 2004. július 30-ig személyesen is hozzájuthatnak az érdeklődők az intézmény portáján és Tanulmányi Hivatalában. Augusztus 2. és 6. között pedig a 96/516-744-es telefonszámon történő előzetes egyeztetést követően kérhetnek további jelentkezési lapokat a felvételizők.

A pótfelvételi időpontja: 2004. augusztus 27. 9 órai kezdettel.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar a pótfelvételi eredményeiről 2004. szeptember 6-án értesíti a jelentkezőket.
(Educatio Press)



Nyári pótfelvételi: egy újabb esély

A pótfelvételi keretén belül augusztus 6-ig még beadhatják jelentkezésüket azok a hallgatók, akik a 2004/2005-ös tanévet a Nyíregyházi Főiskolán szeretnék elkezdeni.

A lehetőséggel a korábban felvételt nem nyert, vagy a nem felvételizett hallgatók élhetnek. Szikora Ildikó, az intézmény felvételi vezetője elmondta: a jelentkezők csak egy intézménybe, kizárólag egy szakra, illetve szakpárra jelentkezhetnek. Az irodavezető hozzátette, a normál eljárás keretében más felsőoktatási intézménybe már felvételt nyert hallgatók ne vegyenek részt a főiskola pótfelvételi eljárásában, mert lépésüket az intézmény azonnali hatállyal érvényteleníteni fogja.
A felvételi irodában ingyenesen kaphatók "Nyári pótfelvételi" címzéssel ellátott "A" és "B" lapok, melyek speciálisan erre az alkalomra készültek. A helyesen kitöltött lapokat a Sóstói út 31/B alatt, a NYF Hallgatói Információs Központjának földszintjén kell leadni, melyekhez csatolandó a pályázó középiskolai- és érettségi bizonyítványának másolata. A két űrlaphoz tartozik egy-egy 3000 forint összegről kiállított csekk is, melynek befizetést igazoló eredeti szelvényét fel kell ragasztani a megfelelő jelentkezési lapokra. Ennek hiányában érvényét veszti a felvételi kérelem. A felvételi eljárás rövidsége miatt automatikusan szintén érvénytelenné válnak a hiányosan vagy hibásan kitöltött jelentkezési lapok.
A pótfelvételi ponthatárairól augusztus 13-án határoz az NYF felvételi bizottsága, a döntésükről értesítő levelet a hónap végéig kapják kézhez a felvételizők.
(Educatio Press)

Honnan jelentkeznek az ELTE-re és a BGF-re?

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda felmérést készített: idén honnan jelentkeztek az ELTE-re és a BGF-re. A felmérést részletesen a www.felvi.hu honlapon lehet olvasni.

A tavalyi igen magas számhoz képest idén még kétszáz fővel többen jelentkeztek az ELTE-re. A felvételizők közel kétharmada a Közép-Magyarországi régióból érkezhet az intézménybe. A megyei adatokból az is kiderül, hogy a fővárosi jelentkezők adják idén is az összes jelentkező kétötöd részét. A legtöbben a bölcsészkarra szeretnének bejutni. A legfiatalabb korcsoport a vidéki jelentkezők között felülreprezentált.

Idén valamennyivel kevesebben választották a Budapesti Gazdasági Főiskolát, mint tavaly. Míg a budapesti jelentkezők között Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar felülreprezentált, addig a vidékiek a Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karra és a Külkereskedelmi Főiskolai Karra jelentkeztek nagyobb arányban.
(forrás: OFI)
(Educatio Press)



Gyakori kérdések az OFI-hoz

A július 20-i ponthatár-megállapítás óta ugrásszerűen nőtt a kérdésükkel, panaszukkal az OFI-hoz fordulók száma. Sokan érzik úgy, hogy csak néhány ponttal lemaradva a felvételi ponthatárról egyszerűen lennie kell valami esélynek, hogy mégis bejussanak a kiválasztott intézménybe, mások viszont éppen ellenkezőleg, máshova szeretnének járni, mint ahová végül felvették őket. A jogszabályok viszont szigorúan szabályozzák mindkét kérdést.

"Csak néhány ponton múlott..."

Aki csak egy-két ponttal maradt le a kiválasztott szakról, annak kevés vigaszt jelent, hogy nincs egyedül a csalódottságával. A szabály azonban egyértelmű: nincs mód a ponthatárt el nem érő jelentkezők felvételére még akkor sem, ha az iskola történetesen nem tudta feltölteni a rendelkezésére álló keretszámot. Nincs tehát semmiféle "várólista", vagy a ponthatárok utólagos csökkentése: a felsőoktatási intézmény annyit tehet, hogy a hozzá államilag finanszírozott képzésre jelentkező, máshová fel nem vett pályázóknak felajánlhatja, hogy ugyanarra a szakra, a költségtérítéses formában felveszi őket. Ha viszont valaki úgy érzi, több pont járt volna neki, és azzal már felvették volna, nem árt tudni, hogy a vonalhúzás után csak a felvétellel kapcsolatos jogszabályok, illetve az intézményi szabályzat megsértése esetén (pl. hibás pontszámítás, nem vették figyelembe a benyújtott nyelvvizsga-bizonyítványt) lehet benyújtani felülbírálati kérelmet. (Erre az elutasításról szóló levél kézhezvételétől számított 15 nap áll rendelkezésre, és írásban kell benyújtani az adott felsőoktatási intézmény vezetőjének.) Ha valamelyik felvételi vizsgán "pontozták le" a felvételizőt, és ezért nincs meg a szükséges felvételi pontszáma, azzal már nem lehet semmit tenni: a felvételi vizsgák javítása után külön jogorvoslati lehetőség állt a rendelkezésére, amely letelte után a vizsgapontszámon már nincs mód változtatni.

"Felvettek, de én a sorrendben utána következő helyre szeretnék járni"

Előfordulhatott, hogy a felvételiző egy költségtérítéses képzésre jutott be, ám mégis a jelentkezési sorrendben következő intézményt választaná - hiszen ott is megvan a szükséges pontszám, ám erre nincs mód: a hatályos jogszabályok szerint mindenki csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megadott jelentkezési sorrend szerinti első olyan helyre, ahol elérte a felvételhez szükséges ponthatárt. Így hát két lehetősége van, hogy a második ilyen helyen tanulhasson: annak rendje és módja szerint beiratkozik az első helyen megjelölt intézménybe, és később átvételét kéri a most már szimpatikusabbnak tűnő másik intézménybe. Ehhez az utóbbi intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatát (TVSz) kell tanulmányozni, hogy megfelel-e az abban foglalt feltételeknek, magyarán van-e egyáltalán lehetősége átjelentkezni.
Amennyiben egyáltalán nem szeretne az első helyen megjelölt intézmény hallgatója lenni, vagy a fent említett TVSz alapján nem tudna átjelentkezni, sajnos csupán egy megoldás kínálkozik: 2005-ben ismét jelentkezni kell.
(forrás: OFI)
(Educatio Press)



2004. július 30., péntek 21:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület