CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Balfi Szüreti Napok - Perkovátz naptár - Hétvégi programok


Szüreti napokra készül Balf. Az ezerfős településen hatodszor rendezik meg az immár két naposra bővült hagyományőrző kulturális rendezvényt, amely tartalmas szórakoztató műso­rokkal, kiváló borokkal várja majd vendégeit augusztus utolsó hétvégéjén.
Sorakoznak már a madárijesztők a balfi domboldalon, hirdetve: közeleg a szüreti mulatság. Tavaly több mint 40 bábot készítettek a helybeliek az 1500 látogató örömére. A fürdő- és ásványvízéről híres településen élők szeretnék, ha Balf neve a már hagyományossá váló szüreti napokkal is egybefonódna. Az idén csaknem kétmillió forintból rendezendő program­sorozat a szervezők szerint minden eddiginél tartalmasabbnak ígérkezik. Foki Gábor, a Balf Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője a Cyberpress-nek elmondta: a 6. Balfi Szüreti Napok (fővédnöke: Walter Dezső polgármester) már kétnapos lesz és a műsorok is több helyszínen zajlanak majd: a Muzsikaházban, a sportpályán és a templomban. A kínálat gazdag: lesz szüreti felvonulás, borkóstoló, szépség- és borverseny, sportprogramok - köztük a Dunántúl első női profi ökölvívó mérkőzése, amelyen a balfi Faragó Beatrix szlovák ellenfelével mérkőzik -, koncertek, zene és tánc. Ezenkívül kiállításokkal is bővült a program: augusztus 14-én függöny fantázia és falvédő kiállítás nyílik a Halászcsárda különtermében, valamint a „A madárijesztők ürügyén” című kétnyelvű könyv bemutatója is ezen a napon lesz a balfi általános iskolában. Augusztus 28-án és 29-én, a hatodik Balfi Szüreti Napokon az időseket, kisgyermekeket és mozgáskorlátozot­takat lovas kocsi szállítja majd a településen.

„Újra együtt! / Wieder zusammen! / Ponovo zajedno!” címmel háromnyelvű naptárt jelentetett meg a soproni Perkovátz-Ház Baráti Köre. A kiadványt, amely a magyarok, németek és horvátok együvé tartozásának örömét fejezi ki, a térség valamennyi iskolájába eljuttatják – hangzott el a Megyeháza dísztermében rendezett ünnepélyes bemu­tatón. A naptárt Kubinszky Mihály professzor szerkesztette, Duics Pál festőművész képei illusztrálják.
Újra együtt magyarul, németül, horvátul! A hazánk Európai Uniós csatlakozása felett érzett öröm hozta létre a Fertő tó körül, Sopron, Kismarton, Ruszt és Felsőpulya környékén régóta együtt élő, közös kultúrát ápoló nemzetiségek értékeit bemutató naptárat. A határok nélküli Európában ez a közösség immár hivatalosan is egymás mellett élhet és szorosabbra fűzheti kapcsolatait – hangzott el a soproni bemutatón.
Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke, a naptár ötletgazdája beszédében rámutatott: „Hazánk az 80 évvel ezelőtt szétszakíttatott, könyörtelen módon elválasztották a barátokat, rokonokat egymástól és mi sem természetesebb ennál, mint az az öröm, hogy most újra egy­másra találtunk, újra kinyílni látszanak a határok.”
A három etnikum legfontosabb idegenforgalmi, kulturális, törté­nelmi értékeit felsorakoz­tató naptár ezév szeptemberétől (!) 2005 decemberéig érvényes. Kubinszky Mihály, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke, Sopron város dísz­pol­gára kérdésünkre elmondta, hogy nem szerepel benne például a környék egyik gyöngyszeme, Ruszt városa, magyar oldalról pedig példaként említette a fertődi Esterházy kastélyt vagy a nemrég helyreállított soproni Kaszinót. Hozzátette: készül már a folytatás terve, hogy a gazdag örökség többi kincsét is bemutathassák.
A kiadvány üzenet az ifjúságnak – hangzott el a fórumon. Hamarosan közel háromezer magyar, németajkú, illetve horvát diák kapja meg az órarenddel ellátott (az Internetről is letölthető) naptárat.

Tóth Anita Lilla


VI.  Nagycenki  Művészeti  Napok keretében, ma, augusztus 7-én, este hat órakora a nagycenki Múzeumban  a Magyar Akadémia Vonósnégyes ad  hangversenyt. Műsoron: Sosztakovics: 8. vonósnégyes és Ravel: F-dúr vonósnégyese. A Művészeti Napok teljes programját megtalálják a Programajánlónkban.

2. Jereváni Napok Augusztus 7-én és 8-án rendezik meg a 2. Jereváni Napokat. A gazdag programokat színesíti gyermek néptánccsoportok műsora operett gála,  fellép az Unisex együttes, a holnapi napon, - augusztus 8. - kerül sor a Kodály-téri játszótér ünnepélyes átadására. A rendezvényekkel egy időben, délelőtt a  Tóparti pályákon  Tűztorony Kupa néven pénzdíjas kispályás labdarúgótornát szerveznek.

Wagner - Liszt Fesztivál Augusztus 8-án a Fertőrákosi Barlangszínházban Wagner Lonhengrin  3 felvonásos operáját hallgathatják meg német nyelven  a  Debreceni Csokonai Színház vendégjátéka keretében. Szólisták: Molnár András (Kossuth-díjas), Temesi Mária (Liszt-díjas), Wagner Lajos, Pesti Emese, Jekl László, Ürmössy Imre  Közreműködik: Debreceni Filharmonikus Zenekar, vezényel: Kocsár Balázs (Liszt-díjas) Debreceni Csokonai Színház Énekkara
Debreceni Kodály Kórus. Rendező: Horváth Zoltán (érdemes művész)



2004. augusztus 07., szombat 10:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület