CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának ügyében döntöttek volna

A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának ügyében döntöttek volna
Határozatképtelenség okán elmaradt a rendkívüli közgyűlés

Mindössze hat ellenzéki, és hét szocialista képviselő jelent meg a Fidesz-Magyar Polgár Szövetség kezdeményezésére összehívott augusztus 5-i rendkívüli közgyűlésen, amely így, határozatképtelenség okán elmaradt.
A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói kinevezésének ügye immár április vége óta megoldatlan, a kérdésben a Fidesz többször hallatta hangját.
Mint ismert, az eddigi igazgatónak, Barilichné Tóth Ritának augusztus 31-én lejár a mandátuma. Sopron közgyűlése pályázatot írt ki a vezetői állásra, amelyre ketten jelentkeztek: a jelenlegi igazgatón kívül egy Fejér megyei község iskoláját vezető pályázó. A város képviselőtestületének szocialista többsége ez utóbbi pályázatát támogatta, a döntés után azonban a helyi kisebbségi önkormányzat élt egyet nem értési jogával.

 A közoktatási törvény adta lehetőséggel élve egyeztető bizottságot hívtak össze, (amelybe a helyi német önkormányzat 3 tagot küldhetett). A kilenc fős bizottság  6:3 arányban úgy döntött, nem ért egyet a város  képviselőtestületének döntésével.
Kalmár István alpolgármester akkor (2004. június 14.) azt nyilatkozta, hogy a júniusi vagy az augusztusi közgyűlésen valószínűleg egy évre megbíznak valakit az intézmény  vezetésével és újra kiírják az álláspályázatot. A nemzetiségi önkormányzat, azonban már akkor jelezte: ha nem az általuk támogatott pedagógus kap bizalmat, újra élnek egyet nem értési jogukkal.
Ezt követően a soproni Német Kisebbségi Önkormányzat pedig 2004. július 16-án Sajtóközleményben fordult Sopron polgármesteréhez és képviselőtestületéhez, amelyben ,,felszólítják" ez utóbiakat, ,,hogy haladéktalanul intézkedjen - szükség esetén rendkívüli közgyűlés összehívásával - a Fenyő téri iskolaigazgató posztjának történő megbízásáról."
,,Mivel az egyeztető bizottsági ülésen, illetve sajtónyilatkozatokból kiderült, hogy a jelenlegi igazgatónő megválasztásának és megbízásának szakmai jellegű akadálya nincs és a közelgő tanév kezdetre való tekintettel sürgősen meg kell akadályozni  Sopron legnagyobb német nemzetiségi oktatást folytató iskolájának elért eredményeinek szétverését. Különös tekintettel a soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat, a szülők és diákok jogaira.
Az azonnali intézkedést tartjuk az egyetlen megoldásnak, hiszen a szülőket, tanulókat és a tantestületet nem lehet tovább bizonytalan helyzetben tartani.
Ezen kívül megállapítjuk, hogy a kialakult helyzetért a politikai felelősség kizárólag a város vezetését terheli." - szól a soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat sajtóközleménye, amely a továbbiakban ,,a német nemzetiségi oktatást és nevelést folytató intézmények városi támogatásának elégtelen mivoltát, és a kisebbségi fejkvóta nem megfelelő felhasználását" is nehezményezi.

A határozatképtelenség miatt elmaradt augusztus 5-i rendkívüli közgyűlésen a Polgári Összefogás frakciójának hét képviselője a Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának megbízással történő betöltését javasolta volna.
Az ülést követően az MSZP frakció nevében Hegyi Ferenc frakcióvezető és dr. Horváth Béla az oktatási bizottság elnöke a bejelentette: az MSZP képviselőcsoportja a német nemzetiségi önkormányzat vezetőivel többször is egyeztetve azt javasolta volna, egy évre bízzák meg a jelenlegi igazgatót és írják ki újra a vezetői pályázatot. Az augusztus  26-iki rendes közgyűlésre is ezt terjeszti be a városvezetés.
A szocialista képviselők hangsúlyozták, az iskola vezetőjének megbízását nem politikai, hanem szakmai kérdésnek tekintették, ezért ,,sajnálják és visszautasítják, hogy az ellenzék „igyekezett a háttérből kifejezetten politikai természetűvé tenni”.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ezek után éles hangú bírálatában kifejtette: ,,az ügy mögött a kisebbség véleményének a figyelmen kívűl hagyása húzódik, mely a német hagyományú múlttal rendelkező városhoz nem méltó."
Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő múlt heti sajtótájékoztatóján rámutatott: ,,Az, hogy ismét nem sikerült megoldani a német kisebbség, a 300 szülő, a gyerekek és az iskola problémáját.azt jelenti, hogy a német kisebbség a törvényi rendelkezés ellenére sem gyakorolhatja kulturális autonómiáját Sopronban", ami ez esetben az egyet nem értés jogát jelenti. 
Dr. Molnár Ágnes azt is hangsúlyozta, hogy az a tény, hogy a Polgári Összefogás frakciója a német kisebbség, az iskola tanulóinak,a szülőknek, a tantestületnek a hangját megszólaltatta  ,, képviseleti demokráciát" jelent. A poitikus kifogásolta azt is, hogy sem a város vezetője, sem a lakókörzet egyik szocialista képviselője nem jelent meg a közgyűlésen.
A képviselő szerint ,,farizeus módon hívták össze a közgyűlést" , hiszen a közgyűlésben a határozatképességet a szocialista-liberális abszolút többség az ellenzék nélkül  egymagában is tudta volna biztosítani.
Sopronban egyértelmű, hogy a  német kisebbség jogai sérültek, ha a probléma nem oldódik meg helyben, a Fidesz európai parlamenti képviselői útján az Európai Unió megfelelő intézményeihez fordul -jelentette ki Dr. Molnár Ágnes.

(Kisalföld-cyberpress).
 
 



2004. augusztus 08., vasárnap 16:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület