CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Maecenas, az ARPANET, a wireless megoldás és még sokan "mások" egy tálból cseresznyéznek egy igen érdekesnek ígérkező bemutatón

Új, új, új!!!


Mire a véres polgárháború után az augustusi új rend valóban rendet és nyugalmat adott az egyre nagyobbodó birodalom lakosságának, illetve a lakosság nagy részének, a hatalom azt is tudomásul vette, hogy a műveltség, a tudomány, a művészet s nem utolsósorban a költészet a politikának is hasznos eszköze lehet. Tudta ezt a művelt császár és még jobban uralmának kultúrpolitikai támasza, Maecenas. Számos jó költővel esett meg, hogy amint Maecenas megismerte, attól kezdve egyenes volt útja a dicsőség, s vele a jómód, nemegyszer a halhatatlanság felé. 1.

És: tegyük hozzá - Maecenas is halhatatlan lett ezáltal, velük együtt!

A fentiekről kicsit részletesebben - egy magyar mecénásnak, Semsey Andornak emléket állító oldalt idézve:

Gaius Cilnius Maecenas római lovag az időszámításunk előtti évtizedekben a művészetek pártfogásával hívta fel magára kortársai figyelmét. Korának költői: Horatius, Vergilius, Propertius az ő támogatásával szentelhették mindennapjaikat a költészetnek. Maecenas birtokot, házat adományozott nekik, bemutatta őket Augustusnak, és bevezette őket a társasági életbe, így tette lehetővé, hogy pártfogoltjai minden energiájukat csak a művészeteknek szentelhessék, s műveik széles körben ismertté váljanak. A hálás utókor több, mint kétezer évvel a lovag halála után is a művészeteket, a kultúrát és a tudományt önzetlenül támogatókat mecénásnak nevezi. 2.

____ Hopp, egy nagy ugrás az időben, és közelítünk a mához...

ARPANET: Az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatóintézetében (Advanced Research Project Agency) a hatvanas években kifejlesztett távolsági számítógép-hálózat, amely 1969 decemberétől állt az egyetemek és a kutatóintézetek rendelkezésére. A fejlesztés célja a különböző katonai és kutatói szférák közötti nagysebességü kommunikáció megteremtése volt.. Ez a projekt - és a később ebből megszületett hálózat - adta a mai Internet technikai megvalósításának alapját. Az 1960-as évek végén a Bolt, Beranek és Newman nevű cég nyerte meg a hálózat megépítésére kiírt pályázatot. Megtervezték a mai útvonal-választók (router) elődjét, majd ezeket az USA négy egyetemén (3 Kaliforniában, 1 Utahban) üzembe is helyezték. 1969 szeptember 2-án megszületett az ARPANET, amelyet akkor még telefonvonalak kötöttek össze.

____ Araszoljunk egészen közel!

Nemrégiben adtam hírt arról, hogy végeztek az informatikai hálózatok felépítését, működtetését tanuló diákok a Cisco Hálózati Akadémián 3. , s itt mondtam el azt is, hogy még a Nagyfai Büntetésvégrehajtó Intézetben is tartott a cég kihelyezett tanfolyamot, teljesen mecénási alapon, saját költségen.

____ És most megérkeztünk ahhoz, mi az, amit a címben úgy harangoztam be: új, új, új!!!

Közös wireless bemutató Ferihegyen

A rendezvény célja többek között az, hogy a vezeték nélküli internetezés egyedülálló élményét minél többen kipróbálhassák. A T-Mobile Magyarország Rt., az Intel Magyarország, az Albacomp Rt. és a Cisco Systems közös wireless bemutatót rendez az Athéni Olimpia ideje alatt 2004. augusztus 13. és 29. között a Ferihegyi Repülőtér 2B terminálján. A Budapest Airport Ferihegy 2B termináljának Indulási oldalán naponta 10-18 óráig várják az érdeklődő internetezni vágyókat. A 16m2-es hotspot standon elhelyezett 4, valamint a terminál területén, hostessek által körbehordozott további 4 mobil noteszgép segítségével lehet kipróbálni a "kötetlen" számítógép-használatot. A repülőtéren tartózkodók különböző online alkalmazások segítségével győződhetnek meg a vezeték nélküli Internet-elérés gyorsaságáról, egyszerűségéről, illetve a notebookok teljesítményéről. Azok, akik válaszolnak az online kérdőív kérdéseire, a helyszínen ajándékot kapnak, majd sorsoláson vesznek részt, ahol akár a fődíjat, egy noteszgépet is nyerhetnek.

Egyre egyértelműbb, hogy a világ a mobil kommunikáció bővülése felé halad. Aki nem nagy felelősségű cégvezető, nem csúcsmenedzser, nem is pénzét lazán szóró info-sznob - most annak is módja van bepillantani a jövőbe, mely mindannyiunkat "ripsz-ropsz" elér, ugyanúgy, ahogyan ma már teljesen természetes, hogy kiskorú gyermekeink felől is nyugodtabbak vagyunk, ha mobiltelefonjukkal együtt indítjuk el őket a szülői háztól kisebb, vagy nagyobb távolságra. A folyamatos elérhetőség, mely régen csak a sci-fi-filmek víziójába tartozott, ma már hétköznapi, meg sem bámult valóság. És ez a valóság egyre árnyaltabb lesz. Ferihegyen néhány napon át arra kap lehetőséget a nagyérdemű, hogy a holnap valóságának kisablakán bepillantva meglássa a közeli jövőt.

Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója


A kép forrása: www.cisco.com/hu

Sebők Lili



2004. augusztus 13., péntek 12:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület