CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Lezárult a Globex-ügy

Lezárult a Globex-ügy
Lezárult a több éve tartó Globex-ügy, az érdekeltek megegyeztek, aminek eredményeként Sopron büdzséje 1 milliárd 080 millió forinttal gyarapodott – jelentette be Szalma Miklós ügyvéd a tegnap Sopronban.

A soproni önkormányzat egy korábbi üzletrész adás-vételéből származó követelését adta el. „A Hotel Rózsadombot birtokló RDMB Szállodafejlesztő Kft.-t értékesítette a város, amelynek 100 százalékos tulajdonosa volt” – mondta az ügyvéd.
A vevő az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó budapesti Pro-Hill Kft.

A soproni önkormányzatnak az RDMB Holding 2002 Kft.-vel szemben volt követelése a Hotel Rózsadomb épületének birtoklásával kapcsolatban.
Az RDMB Szállodafejlesztő Kft.-t az RDMB Holding 2002-ben meg akarta venni, s az akkori 1,3 milliárd forintos vételárból 180 millió forintos foglalót ki is fizetett Sopronnak. A felek később elálltak az üzlettől, a mostani megegyezés szerint azonban ezt az összeget nem kell Sopronnak visszafizetnie. Ezt a summát gyarapítja a 900 millió forintos bevétel, amely a korábbi üzletrész adás-vételből származó követelés értékesítéséből származik.

A szövevényes történet előzménye, hogy Sopron még 1997-ben 3,4 milliárd forint értékű értékpapír vagyon kezelésével bízta meg a Globexet. A cég csődbe ment, a pénznek nyoma veszett és a nem teljesített szerződések fejében kapta meg a város Globex hagyatékként a Hotel Rózsadomb valamivel több mint 50 százalékát.

Szalma Miklós szerint baj volt, hogy a későbbiekben a soproni önkormányzat milliókat költött a Hotel Rózsadomb tulajdonjogának megszerzésére, feleslegesen.

A Globex-történet szereplőinek megegyezése révén Sopron megszabadult azoktól a perektől, amelyekben a várossal szemben mai áron számolva öt milliárd forint értékben támasztott követeléseket egyebek között a Globex felszámolója és a német anyacég – mondta az ügyvéd.(mno-cyberpress)



2004. augusztus 14., szombat 13:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület