CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. január 06., vasárnap 18:11


A Stasi Múzeumban a Páneurópai Piknik anyaga

A történészek sem ismerték a részleteket

A történészek sem ismerték a részleteket

    A Kisalföld soproni oldalán megjelent tudósítás szerint újabb sikereket tudhat maga mögött a Páneurópai Piknik történetét feldolgozó – 21 tablóból álló – háromnyelvű kiállítás, amelyet először szeptember 12-én, a berlini magyar nagykövetség új épületének felavatásakor mutattak be.

A cyberpress.sopron.hu oldalain a kiállításról anyag a követhező helyeken található:
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4215,

amelyek között a rendezvényről Nagy László közölt beszámolót:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4253
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4254
 
A soproniak igényes összeállítása olyan nagy tetszés aratott szeptemberben a német fővárosban, hogy – az eredeti terveket felborítva  – a követségről közvetlenül a Stasi Múzeumba került. Az új helyszínen a megnyitón Marianne Birthler asszony, a Stasi Intézet – volt Gauck Intézet – vezetője, valamint Pröhle Gergely magyar nagykövet méltatta az egykori eseményt és a kiállítási anyagot, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány részéről Nagy László elevenített fel néhány részletet. Az intézet meglehetősen nagy propagandát fejtett ki, így az érdeklődés igen széleskörű volt. Telt házat: öt TV-stábot, számos újságírót és érdeklődőt vonzott a rendezvény.
    Az anyag Németországban újdonságként, a meglepetés erejével hatott, mitöbb, megdöbbenést keltett. A bemutatott részletek 1989 nyarával kapcsolatban – ilyen-olyan okból – még nem jutottak el Németországba. Az anyag felkeltette a történész szakma figyelmét is.
     Így a Soproni Szemle 2001. évi l. számában megjelent – a piknik történetét feldolgozó – tanulmány német változatát megjelentette a Potsdami Jelenkorkutató Intézet az általa gondozott „Potsdamer Bulletin” októberi számában, valamint a tízezer példányban megjelenő „Deutschland Archiv”, amely a legnagyobb példányszámú legújabb korral foglalkozó német szaklap.
    Ezen túl a német államok kultuszminisztereinek bonni állandó tanácsa felkérte a Páneurópai Piknik '89 Alapítványt, hogy állítson össze pár napos soproni kirándulási programot a német iskolák számára, amelyet az oktatási intézmények rendelkezésére bocsátanának. A berlini kiállítás december végéig tartott nyitva, 2002. január 10-től Pforzheimben, január 28-tól pedig Stuttgartban, a Magyar Kulturális Intézetben látható a dokumentum-összeállítás. A kiállítás németországi útja azonban még itt sem ér véget, tavasszal Baden-Württemberg tartomány több városában és Kemptenben is megismerhetik az érdeklődők az esemény dokumentumait.
(Kisalföld)
Fotó:  Magas László és Ivanics Ferenc,a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány képviseletében, a szeptemberi berlini kiállítás megnyitóján