CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. április 04., csütörtök 22:59


December 14: az egész ország ünnepe

Díszoklevél a Hűség Napjáról

    "A Kormány az 1921. évi népszavazás emlékére a nemzethez és a hazáról való hűségről tanúságot tevő polgárok előtt fejet hajtva december 14-ét a Hűség Napjává nyílvánítja" áll a kormányrendeletben, amely a soproni népszavazás 80.évfordulóján a kormány tagjainak jelenlétében 2001. december 14-én került kihirdetésre a soproni Hűségzászló előtt és amely értelmében az egész ország december 14-ét ezután ünnepként tartja számon.

    Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője ünnepélyes keretek között a kormányrendelet díszoklevelét ma adta át dr. Gimesi Szabolcsnak, Sopron polgármesterének. Dr. Szájer József elmondta, hogy számára mindig is öröm és megtiszteltetés a Hűség Városát az Országgyűlésben képviselni.
    A Sopron 1921-es hűséges helytállását hirdető kormányrendelet számozott példányait minden magyarországi település és minden soproni önkormányzati intézmény megkapja. Szimbolikus jelentősége van annak, hogy Sopron – szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évében – a 725. sorszámút díszoklevelet kapta, míg a kormánynak a 80. számú okirat jutott.
    A népszavazás 80. évfordulójának emlékünnepségéről minden soproni családnak jutó kiadvány is készül.
    Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere legkedvesebb emlékei között tartja számon 2001. december 14-ét, a soproni népszavazás 80. évfordulóját. A polgármester Dr. Szájer József országgyűlési képviselőnek külön megköszönte, hogy a nemes ügyben kezdeményező szerepet vállalt és hogy tevékeny része volt abban, hogy méltó ünneppé kerekedjen a soproniak 80 évvel ezelőtti tette. Az évfordulón az egész ország figyelme Sopronra szegeződött, a város az ünnepen megtiszteltetésben részesült, mint ahogyan azt is megtiszteltetésnek tartja, hogy ezután országos ünnepként emlékeznek meg a magyarok a Hűség Napjáról. Jelzi mindez elismerését annak hogy a város mindig is feladatának tartotta az utódok számára a 80 évvel ezelőtti események, a soproniak hűsége emlékének ébren tartását.
    A Sopronnak szánt figyelmet és hálát Dr. Gimesi Szabolcs megköszönte az országnak, a kormánynak, és személy szerint dr. Szájer József országgyűlési képviselőnek is.  

 
 

Kapcsolódó cikkek:
                                http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4600
                                http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4596
                                http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4591
                                http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4592