CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. jĂşnius 25., kedd 19:04


Június 26: Kábítószerellenes Világnap

Június 26: Kábítószerellenes Világnap

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Sopron

    Június 26-a a Kábítószerellenes Világnap. Ebből az alkalomból a Soproni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum sajtótájékoztatót tartott a soproni Városházán.

    A három éves múltra visszatekintő KEF az ISM támogatásával olyan drogmegelőzési programot indíthatott el, amely a különböző területeken tevékenykedő szakemberek (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, civil szervezetek) prevenciós munkáját hangolja össze, kiszűri a párhuzamosságokat, szakmai ajánlásokat készít, forrást biztosít a megvalósításhoz.

    Dr. Payer Erzsébet alpolgármester több, az elmúlt évben sikeres programról számolt be: a KEF-en belül megalakultak a munkacsoportok, mentálhigiénés továbbképzést szerveztek a tagok számára, segítséget nyújtottak az iskolai drogprevenciós programokhoz, 2001. decemberében egy 1600 főre kiterjedő, a fiatalok életviteli szokásait vizsgáló felmérést készítettek, támogatták a kortársképzést, támogatásukkal a rendőrség egy soproni iskolában DADA programot indított, egy hetes rendkívüli osztályfőnöki órát tartottak a Plázában. Szintén a KEF-programok közé sorolható a középiskolásoknak szervezett Köztes Átmenetek interaktív kiállítás, valamint a szeptembertől folytatódó "Szertelen órák" címmel szervezett prevenciós előadás-sorozat. A folyamatos programok – KEF ülések előkésítése, szervezése, beszámolók, munkacsoport koordinálása, kommunikációs stratégia kidolgozása, iskolai drogprevenciós programok segítése – mellett a 2002.évi, márciusban jóváhagyott program a következő problémaköröket öleli fel: a családokkal való együttműködés, szülők bevonása a prevenciós munkába, a pedagógusi munka támogatása, preventív szellem kialakítása az iskolákban, kortásrképzés szakmai segítése, a KEF, mint jól működő hálózat működtetése.
 
 

Tények

    Az 1600 főre kiterjedő, 12-18 éves, Sopronban tanuló fiatalok drogfogyasztásairól készült 2001. Drogkutatás adatai szerint a spontán említett hallomásból ismert drogok esetében csak 40 fő adta azt a választ, hogy semmilyen drogot nem ismer; a leggyakrabban kipróbált a szer a mariuhana. Döbbenetes tény, hogy a megkérdezettek 4%-a minden kábítószerrel találkozott már.

    A téma komolyságát jelzi, hogy a válaszadók 40%-ának kínáltak már fel kábítószert. A legveszélyeztetettebb helyzetben az "idősebb" , a szórakozást is intenzívebben végző, tizenévesek vannak, derül ki a felmérésből (60,5 százalékuknak ajánlottak már fel valamilyen kábítószert), ám a legkisebbek közül is már minden ötödik gyermeket megkínálták droggal.

    A válaszadók egyharmada már az általános iskolában elkezdte a drogozást, több mint a fele a középiskolába való "átmenet" időszakában (15-16 évesen), tehát ez az időszak komolyabb odafigyelést követel.

    Sajnálatosan "nagy választék" lelhető fel Sopronban, derül ki a vizsgálati eredményekből, mint ahogyan az a tény is hangsúlyozottan figyelmet érdemel, hogy a drogokhoz való fordulás tekintetében fő helyen szerepel a barátok, barátnők ráhatása, valamint a család felelőssége.

KEF célok

    A megvalósítandó célok között szerepel 2002 szeptemberében egy regionális KEF találkozó szervezése, a szervezetek hatékony működéséhez elengedhetetlen stratégia kidolgozása, tanár-diák személyközi kapcsolódási pontok feltárása, módszertani ajánlások pedagósuknak, a drogfogyasztási szokásokat vizsgáló felmérés megjelentetése, sokszorosítása, rendkívüli szülői értekezlet, szülőcsoportok indítása, kortárssegítők, tapasztalatcsere testvérvárosokban, az iskolai drogprevenciós munka hatékonyságának mérése.
 
 

Üzenetek

A Kábítószerellenes Világnap alkalmából Magyarországon megfogalmazott üzenetek:

"Válaszd az életet! Drog nélkül tisztán"

"Rajtad is múlik, tőled is függ. Drog nélkül tisztán"

"Legyen a sport a szenvedélyed. Drog nélkül tisztán"


 

Kapcsolódó cikkek:

Köztes átmenetek
Drogkutatás Sopronban tanuló diákok körében