CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. február 08., szombat 12:43


Polgármesteri 'hiszekegy' - Beszélgetős téli esték a Hungária Serházban

Polgármesteri "hiszekegy" - Beszélgetős téli esték a Hungária Serházban

    Nem tehetek róla, de emberként dr. Gimesi Szabolcsról, Sopron város volt polgármesteréről nekem mindig József Attila jut eszembe: "Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen/néz téged, mert örül, hogy lát ma itt/ fehérek közt egy európait."

- Család? Családfa? - tette fel az első kérdést Füzi Edit, az esteket vezető háziasszony.
- 1713-ig lehet anyai ágon visszavezetni a családot, amely bánfalvi eredetű. Apám bányaorvos volt Ajkacsingervölgyben. Én ott születem, Bódén 1944-ben. Nem Bódéban - mondja nevetve.  1955-ben kerültünk vissza Sopronba. Apám kinevezést kapott az OTI-ban, a mai SZTK elődjében. Az Erdei-malomhoz kötődnek családi emlékeim: gyönyörű, szép emlékek, szép vidék. Kalandos életre vágytam: tengerész, vagy régész szerettem volna lenni. A Széchenyi Gimnáziumban végeztem, aztán korengedménnyel bevonultam sorkatonának. Így megválaszthattam, hova vonulok be. Természetesen a folyamőrséghez kértem magam. Előbb matróz, majd kormányos lettem. Egy téli időszakot végighajóztam a Földközi-tengeren, de a végére olyan tengeri beteg lettem, mint Nelson admirális egykoron.
- Hogy lesz egy tengerészből polgármester?

- Leszereltem, de abban az évben nem indítottak régészképzést. Végül jogásznak jelentkeztem.1971-ben kerültem a Városházára, ott dolgoztam egészen 1994-ig. Már a tanulmányaim időszakában is a közigazgatás érdekelt. Gyakorlati időszakomat is itt töltöttem, majd minden pozíciót végigjártam a ranglétrán. A különféle testületek munkájával foglalkoztam. Beleláttam a város életébe, ott ülhettem a vb-üléseken, ahol minden eldőlt. A rafináltságot nem várták el, de természetesen voltak pereim; a közigazgatás útja merő kitaposott bürokrácia volt.
- -Politikai irányultsága milyen mértékben volt meghatározó?
- Eredetileg nem akartam otthagyni a közigazgatást, de nagyon rosszul esett, hogy Hirschler Rezső, az akkori polgármester a legjobb szándékom ellenére sem hallgatta meg tanácsaimat, véleményemet. Akkor keresett meg dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Parktól. Nagy kihívás volt számomra. A másik meghatározó ekkortájt a régi „Városi Párt” volt, mely akkoriban nem engedett beleszólást Sopron ügyeibe az országnak, amely újjáalakulását követően a Szövetség Sopronért Egyesület lett. Mi hittünk benne. Szerencsére bejöttek a dolgok. Hetven-nyolcvan aktív, és kb. 130 nyilvántartott tagja volt. Harmadik, negyedik helyen végzett az első szabad, közvetlen választáson. Nekem sokat segített apám szellemi öröksége; ő a választások előtt egy héttel halt meg.
- Milyen Ön szerint az ideális polgármester?
- Ő az, a ki több emberi lehetőséget kap arra, hogy a jó szándékú építőmunkát, elképzeléseit megvalósíthatja. Mindehhez a feladat iránti alázatra van szükség, szolgálni kell a várost, a lakosságot. A döntési helyzetekben pártatlannak kell lennie, kitartónak, , – etikai értelemben – elvhűnek. A polgármester politikailag emelkedjen felül saját elkötelezettségén, legyen becsületes, mert vannak kísértések. Legyen etikai tartása, és legyen  jó diplomata és taktikus is egyben. A szónemes értelmében legyen határozott és ugyanakkor kompromisszumra kész.
- Ön mit nem tett meg saját véleménye szerint?

- Én inkább szelíd következetes voltam. Keményebbnek, erőszakosabbnak kellett volna lennem. Az első ciklus tanulóidő volt, mert legalább két év kell, amire mindent átlát az ember. A második ciklus napi gondokkal telt: kezeltük a Globex-ügy következményeit. A Közgyűlés is átalakult. Annyiból volt jobb, hogy határozott többség volt, szorosabb, komolyabb együttműködés volt a bizottságokkal.
- Van-e a polgármesternek igazi hatalma? És vétójoga?
- Olyan ez, mint amikor az ember összekötött lábbal táncolni igyekszik. A testületnek bizonyos összeg felhasználására van jogi lehetősége, a polgármester ennek a töredéke fölött rendelkezhet. A polgármesternek csak annyi lehetősége van, hogy bizonyos ügyeket újragondoltathat. A városnak pénzre, bevételre volt szüksége. Sopron nem megyeszékhely, itt mindent a város tart fent, amihez még hozzájön a 400 műemléképülete, amire már egy jó ideje nincs pénz.
- Vállalna még egy ciklust?
- Nem. Itt a fiataloké a jövő. Ennek ellenére állok a város szolgálatában.
- Milyen volt polgármesternek lenni?
- Különösen szép és nehéz. Sokszor voltam büszke a város lakosságára. Ugyanazért volt nehéz is, amiért szép, a város iránt érzett és várossal szembeni kötelesség-felelősség súlya miatt is. Különleges város Sopron, ahol élnünk, megmaradnunk kell. Talán egyszer majd megírom, ha lesz hozzá erőm. Addig azonban lekötnek a Világörökség dolgai a Fertő Hanság Nemzeti Parknál.

A beszélgetés befejeztével szabadon, fejből  Rejtőt idézte Gimesi Szabolcs: Vanek úr Párizsban, Piszkos Fred, Fülig Jimmy és a többiek története életének egy részét jelenítették meg, mindennél beszédesebben.

- csiszár -

Kapcsolódó cikkek:
Gazdag életet éltem: A Beszélgetős téli esték vendége Hirschler Rezső
“Soproni vagyok, itt születtem, itt vagyok…” - Dr. Kubinszky Mihály