CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. április 11., péntek 09:21


Kerékpártúra- Régiségvásár a Fő téren- Tárlat az Art Area Galériában- A lényeg el van rejtve- Nagyböjti zenés esta Jezsuita teremben- Ökumenikus gyertyagyújtás a békéért- Nem szűnik meg az Edupress?

Hírek, események

Kerékpártúra Április 12-én, vasárnap 9 órakor a Castanea Bringakör szervezésében kerékpártúra indul Sopron-Fertőrákos-Balf-Sopron útvonalon a Szent Mihály temetőtől. A túrát a Castanea Bringakör szervezi).

Régiségvásár a Fő téren Már hagyományosnak mondható az a szabadtéri  régiségvásár, amely egyik soproni régiségkereskedő kezdeményezésére jött létre. A Fő téri régiségvásár újabb alkalmára kerül sor április 12-én vasárnap 10-16 óra között. Pluzsik Tamás felvétele a régiségvásár egy tavalyi alkalmán készült.

Kettős tárlat az Art Area Galériában A Pum házban (Sopron, Újteleki u 52.) Crouy-Chanel Adél és Cristina Vic Echegoyen festőművészek közös kiállítása nyílik április 13-án, vasárnap, 16 órakor. A kiállítást megnyitja Török Bernadett alkotó-rajtanár. Közreműködik a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum harangegyüttese, Roth Márton tanár vezetésével. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg hétfőtől szombatig, 10-18 óra között.

A lényeg el van rejtve szemünk elől 2003. április 12-én, szombaton, 15:00 órakor A lényeg el van rejtve szemünk elől címmel a soproni Taizé-i csoport élménybeszámolójára kerül sor a Bán János Katolikus Közösségi Házban  (Halász u. 38.)

Nagyböjti zenés est a Jezsuita teremben Soproni vonósok előadósában: J. Haydn: Megváltónk hét szava a keresztfán. Helye: Jezsuita terem: Sopron, Szent György utca 7.

Csendes ökumenikus gyertyagyújtás  A békéért, a jelenleg Irakban dúló háborúban értelmetlenül elhunyt áldozatokért való csendes, gyertyás ökumenikus
imádkozásra hívnak, megkülönböztetés nélkül, minden békeszerető, a békét erőszakmentes eszközökkel elérni kívánó soproni és Sopron-környéki embert a Bokor
Katolikus Bázisközösség soproni csoportjai. A találkozót 2003. március 30-tól kezdve a háború befejezéséig minden vasárnap este, így április 12-én vasárnap 18.30-19.00-ig a Széchenyi téri "Hűség zászló" előtt szervezik, és kérnek mindenkit, hogy az elesett áldozatokra emlékezve, fehér szalagot tűzve fejezze ki együttérzését, s gyászát. Kérik, aki meghirdetett céljainkkal egyetért, viselje ezt a szalagot a háború befejezéséig!
Kapcsolódó cikkek: Szelídséggel és szeretettel a békéért;
Szelídséggel és szeretettel a jó megoldás érdekében - béketüntetés a soproni Hűségzászlónál

Nem szűnik meg a Szemeszter és az Edupress? Hétfőn döntenek a Szemeszter című felsőoktatási lap és az Educatio Press Hírügynökség sorsáról. Hétfőn dönt az Oktatási Minisztérium (OM) az Edupress Hírügynökség és a Szemeszter országos hallgatói lap sorsásról. A tervek szerint a szerkesztőség képviselői még aznap aláírhatják a lap, és a hírügynökség további működéséhez szükséges szerződést.
Eddig éves szinten közel százmillió forintot tervezetek a program megvalósítására, a jövőben várhatóan ennek az összegnek kétharmada, háromnegyede áll majd rendelkezésre, a lap megjelentetésére és a hírszolgáltatás folyamatos biztosítására. A lap tulajdonjogát az eddigi kiadótól az OM tulajdonú Educatio Press Kft.-től (annak felszámolása után) az Educatio Kht. kereti között működő Hallgatói Információs Központ kapta meg. A működéshez szükséges összeg egyelőre a tanév végéig lesz biztosított, de az oktatási tárca háttérintézménye az Educatio Kht. ígéretei szerint hosszú távon is rendezik a lap és a hírügynökség helyzetét. A Szemeszter továbbra is - remélhetően jelentősebb példányszám csökkenés nélkül - ingyenesen kerül majd a felsőoktatási intézményekbe.
Hornyák Tibor az Educatio Press szerkesztőség-vezetője és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) elnöke elmondta, várakozásai szerint a jövőben tovább erősödik majd a szerkesztőség és a kiadó kapcsolata a MESÉ-vel és ezen keresztül a hallgatói lapokkal. Hozzátette, a tervek szerint a lap terjesztését, továbbra is a MESE taglapjai végzik, és a szerkesztőségek munkájában is marad a hallgatói újságírók aktív részvétele. (Educatio Press)