CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szelídséggel és szeretettel a békéért

    A Bokor Katolikus Bázisközösség soproni csoportjai szervezésében az egy héttel ezelőtt meghirdetett béketüntetés-sorozat második alkalmára került sor ma a Széchenyi téri Hűségzászlónál.
    A  hideg és rossz időjárás ellenére  verssel, énekkel, imával, gyertyagyújtással, és csendes emlékezéssel tüntetett "az esztelenül dúló háború ellen" a mintegy ötven résztvevő.

- Van ereje és jelentősége azoknak a nyilvános kiállásoknak, amelyek azt hirdetik, hogy csak szelídséggel és szeretettel lehet megoldást találni az emberiség gondjaira - hangsúlyozta a rendezvény szónoka, aki a béketüntetés második alkalmán a keresztények felelősségéről szólt. Hangsúlyozta: az egységes keresztény alláspont elvárása nélkül, úgy tűnik, hogy a béke kérdésében összhangra talált az ökumené.
    Ismertette azokat a komoly erőfeszítéseket, amelyeket II. János Pál pápa, a Vatikán, továbbá az Egyházak Világtanácsa, valamint más vezető vallási szervezetek tettek a háború kitörésének megakadályozására, és a helyzet békés rendezése érdekében.
    Különféle vallások, felekezetek tagjai, illetve a kötöttebb formák nélkül hívő életet élők imái ellenére elszabadultak a rövidlátás, a demagóg humanizmus, az önös gazdasági és a torz biztonsági érdekek, meg a hamis kiválasztottság-tudat romboló erői - hangzott el a rendezvényen. "
- Nem a csendes gyertyagyújtásaink, nem a mi imáink szenvedtek vereséget, hanem a józan ész érvei" - idézte Roberto Tucci, jezsuita bíborost, a továbbiakban az egyre gyarapodó állásfoglalások és nyilatkozatokból idézett.
    Az osztrák, a cseh és a magyar Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Bizottság elítéli a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást Irakban: "Elutasítjuk az erőszak kiterjesztését, és bízunk a háború mielőbbi befejezésében. Aggodalommal töltenek el bennünket a nemzetközi közösség kudarcba fulladt kísérletei, melyek arra irányultak, hogy a háborút az Egyesült Nemzetek (ENSZ) keretében zajló tárgyalások révén megakadályozzák. Ebben az aggodalomban osztozunk a Iustitia et Pax Pápai Tanáccsal, amely a nemzetközi jog betartására, és különösen az ENSZ konfliktusmegoldó eszközrendszerének szükséges megerősítésére hívta fel a figyelmet.
Hasonlóképpen sajnálatosnak találjuk az európai államok közti hiányzó egyetértést, különösen az Európai Unióban és a bővítési folyamatban résztvevő államok között. A harci cselekmények ismételten okot szolgáltatnak arra, hogy követeljük minden nemzetközi egyezmény betartását. Mindenekelőtt meg kell védeni a civil lakosságot, és törkedni kell a háború mielőbbi befejezésére, betartható békefeltételek megteremtésével. Ezért a békéért imádkozunk tovább templomainkban a felelős vezetőkkel és a hívekkel."
" A háború a béke ellen való bűn, amely Istenhez kiált " - jelentette ki Renato Raffaele Martino érsek, az Igazság és Béke Pápai Tanácsának elnöke.

"Mindenki, aki részt vesz az Irak elleni háborúban, vagy azzal együttműködik, halálos bűnt követ el" - idézte a szónok John Michael Botean püspök, Egyesült államok több katolikus templomában is felolvasott levelét is, hangsúlyozva: a keresztény ember számára az evilági egyéni és közösségi erőfeszítéseken túl, fontos a szellemi erőkre való nyitottság, és az azokkal való együttműködés, amelynek megerősítésére újból elhangzott II. János Pál pápa békéért való imádsága.

A tüntetés szervezői újból kijelentették, addig folytatják kitartó, erőszakmentes, határozott béke-melletti kiállásukat, ameddig a háború tart. A civil, pártpolitikai érdekektől mentes, hívőket és nem hívőket egyaránt megszólító rendezvényre minden békeszerető embert várnak a vasárnaponként este fél hétkor a Széchenyi téri Hűségzászlónál.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
Szelídséggel és szeretettel a jó megoldás érdekében - béketüntetés a soproni Hűségzászlónál



2003. április 06., vasárnap 21:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület