CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 21., vasárnap 23:45


Adventi lény az ember....

Adventi lény az ember....
Újabb, a negyedik karácsonyváró délután a Daruka-teremben

    A messiásváró időszak bemutatása, majd az ószövetségi jövendölések beteljesedésének időszaka, a kibékíthetetlen ellentétek Jézus Krisztusban való feloldása és feoldódása (,,Isten legyen minden mindenben" Jelenések-beli további prófécia), és a kölcsönös szeretet valósággá válása,( legalább is az abba való belekóstólás) karácsonyi lehetőségéről és alkalmáról szólt  Dr. Hováth József,  pápai prelátus előadása a Perkovátz-házban.
 
Dr. Hováth József,  pápai prelátus: Jézus Krisztus a messiási jövendőlések beteljesítője

    Advent negyedik vasárnapján, karácsony közeledtével a súlyosabb lelki töltetű előadás volt a hajdanvolt próféciák és a beteljesülés között kapcsolatrendszert bemutató, amely további hagyományokat, szokásokat is felidézett. Dr. Hováth József Adventről elmondott gondolatai, a várakozás időszaka 2000 éves történetére tekintett vissza. Advent 5. századi első megjelenése, majd a 6. századi római adventi liturgián át, (amely Jézus krisztus testi mivoltában való megszületésére irányította a figyelmet), a későbbi eszkatológiai várakozásra utalóig, majd az adventet hangsúlyozottabban a bűnbánat és az önmegtartóztatás időszakának tartó időszakok említésén keresztül a jelenig vezette végig az előadó az adventi várakozás lelki töltetének és jelentőségének időbeli változásait, amelyek mindig is elválaszthatatlan közelségbe álltak a lényeggel.
 

Dárdai Árpád: közös éneklésre invitálja a teremben ülőket és a téren nézelődőket egyaránt

    A karácsonyfa és az adventi koszorú  megjelenése történeteinek része már az a mai jelenség, amely által sok helyen dekorációs tárgyakká, kellékekké vált az adventi koszorú, és a vallástól, istenhittől isteljesen független szokássá a karácsonyfa-állítás.
A pápai prelátus előadásának záró gondolata, az elhangzott versek és énekek az elüzletiesedett, ,,karácsonyi"-nak nevezett bevásárlási lázzal ellentétben, az igazi örömüzenetet hordozó karácsony ,,megmentéséről" szóltak.
    Dárdai Árpád zongokíséretével közös ének zárta a rendezvényt, amelyet a Széchenyi téri kivetítőn közel százan kísértek végig. 
 

A közjegyző (balra) jelenlétében folyik a koszorúverseny erdényhirdetése
Tóth András, Perkovátz Tamás, és Dömötöri László jelenlétében

    Advent negyedik vasárnapján a szervezők által meghirdetett adventi koszorú- verseny közönségdíját átadták, amelyet az R és R készítőpáros nyert el, és ami még fontosabb, az adventi időszakban a Széchenyi tér eme sarkán zajló, jótékonysági gyűjtőakció révén összegyűlt, több mint szézezer forint is gazdára talált.
 
 

Perkovátz Tamás a téren összegyűlt adományt átadja a Nagycsaládosok Egyesületének

    Perkovátz Tamás a soproni polgárok adományaiból összegyűlt pénzösszeget a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Soproni Szervezete képviselőjnek, Árvai Györgyének adta át, aki elmondta, az adományt a tehetéges nagycsaládokból származó gyermekek megsegítésére fordítják majd.
    Advent van.


Kapcsolódó cikkek, a rendezvénysorozat eseményei:

Adventi lény az ember...
A nap képe - December 7.
Advent a Daruka-teremben
A nap képe - december 1.
Adventi programsorozat a Perkovátz-ház Daruka termében és a Széchenyi téren