CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

 
Lemondott Mikó István

2002. január 1-jétől nem Mikó István lesz a soproni Petőfi Színház művészeti vezetője. A színházalapítót lemondásának hátteréről a Kisalföld kérdezte.

Amint azt a közismert színész és színidirektor Szenkovits Péternek a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetőjének elmondta lemondásának hátterében - többek között - az egy évvel ezelőtti, Pro Kultúra Kht-én belüli szerkezetváltás áll. A különféle építkezésekkel összefüggően Mikó úgy gondolja, hogy a városnak más terve van a színházzal és színházon belül is a korábbiakhoz képest más elképzelések munkálnak.
- Úgy érzem, hogy a kis hal közben megette a nagy halat, s egyre kevésbé vált fontossá az, hogy a színház mit csinál. Illetve próbálták fölülről irányítani, hogy mit csináljak, milyen darabokat válasszak. Úgy éreztem, hogy a művészi szabadságom is kezd nyirbálódni- nyilatkozta Mikó István a Kisalföldnek, amelyet így indolkolt:
Azt gondoltam, ha a hierarchia módosul is, ez a színház életét nem érinti. Bár akkor is ragaszkodtam ahhoz, hogy a munkáltatói jogok nálam, a színház vezetőjénél maradjanak, ez nem így történt. Háttérbe szorult a színház, a kulturális központ és az ünnepi hetek után következett, jóllehet, az egész szeletből ez élvezi a legnagyobb támogatást. Ebből nőtt ki tulajdonképpen a Pro Kultúra.

Emberi motivációk is vannak Mikó lemondásának hátterében.Mint elmondta belefáradt az eddigi küzdelembe.
- Nagyon sok közvetlen munkatársamat elmarták mellőlem, akikkel szerettem és tudtam dolgozni. Egyik pillanatról a másikra azt vettem észre, hogy majdnem egyedül maradtam. Most úgy érzem, úgy látom, vagy olyan emberre van szüksége a Pro Kultúrának, aki sokkal jobban behajol, sokkal inkább azt csinálja, amit a vezetés szeretne, vagy pedig egy nagyon kemény illetőre, aki meg tudja harcolni, be tudja láttatni azt, hogy nem jó ez a rendszer.A színház vezetőjének személyét nagyon fontosnak tartom, mert neki kell meghatároznia az egész arculatot. Nemcsak a hivatalnoki szemlélettel, hanem az érzelmi beállítottsággal is kellene törődni - mondja Mikó, aki magáról azt is elmondja, hogy kompromisszumra képes ember.

- Hogyan tovább, Mikó István?
– Sajnálom a történteket, mert nagyon szeretek színházat csinálni, játszani, dolgozni színészekkel együtt, rendezni. Ebben a sok mindenben, ilyen módon talán már soha többet nem lesz részem.
De az embernek döntenie kell. Nálam ez egzisztenciális kérdés is természetesen. Halvány gőzöm sincs, hogy mit fogok csinálni. De az élet  mindig rejt magában meglepetéseket, s akkor, amikor az ember esetleg hullámvölgybe kerül, utána mindig jön valami megoldás.

– A jövőben milyen kapcsolat lehet ön és a soproni színház között?
– Én nem haragszom senkire sem. A lemondásom nem azt jelenti, hogy soha többet nem akarok Sopronba jönni. Ha találnak olyan feladatot, amelyről úgy gondolom, nekem is megfelel, s meg tudunk egyezni, miért ne jönnék? Nem a várossal szakítottam, hanem egyfajta elvvel, megoldással. Magammal kellett ezt a döntést megbeszélnem, nem is említettem ezt senkinek. Csak zárójelben, mindenféle él nélkül teszem hozzá, hogy azt kaptam a fejemre, hogy a város örül ennek a döntésemnek... Nem tudom, hogy ebben a relációban ki a város, de nekem azért nyugodt a lelkiismeretem, mert a közönséggel folyamatosan tartom a kapcsolatot.

A Kisalföld Mikó István igazgató lemondásával kapcsolatosan megkérdezte Nyerges Ferencet is a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatóját.
- Először is úgy gondolom, hogy a Pista egy művészember, elsősorban színész s rendez is. – Több mint 40 művészi munkát csinált ez alatt a 10 év alatt – sorolja Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója. De az igazgatás – legyen az egy cég élén, vagy pedig egy művészeti igazgatás – konfliktusokat hoz magával. ő érzékeny művészember lévén ezt nem mindig tudta földolgozni. Én úgy gondolom, hogy tudomásul kell venni ezt a döntését. Az első beszélgetésünk alapján azt mondanám, hogy úgy megy el, hogy marad. Tehát rá művészként szükség van. A munkáltatói jogokat én gyakorolom, a művészeti igazgató kijelölése az önkormányzat tiszte. Már megtörténtek az első egyeztetések, a város vezetésének kell dönteni, hogyan tovább. Túl sok idő nincsen, hiszen el kell kezdeni a következő évadot előkészíteni. Ennek a színháznak jónak, esetleg még jobbnak kell lennie, hangsúlyozom, hogy Mikó Pista részvételével.
 – Van egy fluktuáció, aminek keretében ő is, én is vesztettünk barátokat, munkatársakat. Az, hogy kisebb társulat kell, igaz, mert a gazdasági lehetőségek ezt diktálják, és kevesebb bemutatóra van szükség, de nagyobb előadásszámban. Nagyon nehéz eljátszani 13–14-szer egy darabot, színész és gazdasági szakember szempontjából is.   Menedzserszemléletű világban élünk, a gazdasági lehetőségek és mutatók is fontosak. Évről évre a gazdasági beszámolókban nem a  művészi vagy a kulturális, hanem természetesen a gazdasági oldal mutatkozik meg.

Tengerdi Antal alpolgármestert váratlanul érte Mikó István lemondása. Amin azt a Kisalföldnek nyilatkozta, a Soproni Önkormányzat minden bizonnyal ideiglenes megbízást ad a színház  vezetésére és előkészíti, majd kiírja a pályázatot, remélve, hogy megfelelő kezekbe kerül a társulat művészeti vezetése.

Forrás: Kisalföld
Szenkovits Péter

*****

Olvasóink a Soproni Petőfi Színház lemondott igazgatójával készített régebbi interjúinkat a cyberpress.sopron.hu magazin SzínházVilág rovatának archívumában találják.
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=3034
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=3046



2001. november 02., péntek 16:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület