CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megalakult a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

    Úgy érzem, hogy egy hasznos és nagyon jó hangulatú társaság alakult. Úgy tűnik, mintha ez mind már rég meglett volna, csak most lett nyilvánvaló és látható - így kezdte a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör alakuló gyűléséről szóló tudósítását Kiss Danuta , a kör elnöke.

    A 2002. március 6-án tartott ülés szabályszerűen, napirendi pontok szerint zajlott: kölcsönös bemutatkozás, ismerkedés, szervezeti kérdések, programtervezet, ötletbörze.

    A kör tagjai 21 igen szavazattal elfogadták a kör működési szabályzatát, amely szerint a Soproni Magyar-Lengyel  Baráti Kör a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége Várkerület 19. szám alatti székházában – önkormányzati elven a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége keretében – önálló körként működik.
    A Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör megfogalmazott célja a magyar-lengyel barátság ápolása azáltal, hogy lehetőséget teremt a lengyel kultúra, a lengyel történelem és a mai Lengyelország jobb megismeréséhez, népszerűsítéshez; a közös múlt megismerése, különösen Sopron és környékén létező lengyel
történelmi emlékeink felkutatása, ápolása és ismertetése szintén a kör felvállalt feladatait jelentik.
    A taggyűlésen kívül a kör tagjai havonta, a taggyűlés által meghatározott napon, összejövetelt tartanak.
    A célok megvalósítása érdekében a kör együttműködik a város és a környéke társadalmi szerveivel, intézményeivel. Az induló baráti kör lengyel partnere
az Olsztyni Bátori András Püspök Lengyel-Magyar Baráti Társaság. A programok megvalósítása során kapcsolatot tart fenn a budapesti Lengyel Kulturális
Intézettel és a Bem József Lengyel Kulturális Egyesülettel. A kör nyitott, együttműködik mindazokkal a magyar, illetve lengyel személyekkel, szervezetekkel, akik, illetve amelyek elősegítik a kör célkitűzéseinek teljesítését, a magyar-lengyel kapcsolatok fejlesztését.
    A Várkerület 19. szám alatti székházban kör tagjai egyhangúlag 21 igen szavazattal megválasztották a vezetőséget. Ennek tagjai: Kiss Danuta elnök, Szabó Katalin titkár és Szőllősi Józsefné, pénztáros.
    A taggyűlés határozott a minimális éves tagdíj mértékéről (felnőtt tagdíj:1000,-/év) és a havi találkozók rendjéről: szerdai napokon 18.00 órai kezdettel találkoznak a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör tagjai, a következők szerint: április 17., május 15., június12., szeptember 11., október 16., november 13., december 11.

Bemutatásra  és megvitatásra került a kör programtervezete, amelyek között a következők szerepelnek:
1.      Pályázat meghirdetése a lengyel hagyományok, nemzeti ünnepek.ismertetésére Eredményeket bemutató rendezvény - április
2.      Közös történelem: "Lengyelek Sopron környékén a II. Világháború alatt - emlékek, visszaemlékezések" rendezvény
3.      Lengyel képzőművészeti kiállítások - Manyák Mariola, lembergi lengyel festőnő
4.      Lengyel konyha népszerűsítése - gasztronómiai napok
5.      Balassi Bálint Lengyelországban - irodalmi est

Időponthoz nem kötött tervek:
1.      Honlap megvalósítása
2.      Lengyel nyelv oktatásának megszervezése
3.      Kapcsolatfelvétel az Ausztriában élő lengyelekkel

    Egyéb program lehetőségek, amelyeket a lengyel intézet és az Olsztyni Lengyel-Magyar Baráti Társaság ajánl.

    Kiss Danuta a programtervezettel kapcsolatosan részletesen is beszámolt arról, hogy az 1. pontban megfogalmazott pályázat inkább a diákok részére megszervezett Lengyelországról szóló vetélkedő formájában fogják megvalósítani, amelynek lebonyolításával Olah László a Szt. Orsolya iskola tanára szeretne foglalkozni.
    Egy hosszú távú téma a lengyel és közös múlt kutatása Sopronban és környékén, sok már ismert és ismertetett emlék - például. II. világháborús emlékek - mellett van még fel nem derített történelmi tárgyú, mint a soproni születésű első lengyel opera-zeneszerző soproni nyomai.
     További tervek között szerepel egy Balassi irodalmi est, és a korábban már jelzett képzőművészeti kiállítások lehetőségének kihasználása .A rendezvények időpontjait  a szervezők a lengyel nemzeti ünnepekhez szeretnék kötni. Az is kiderült a rendezvényen, hogy vannak jó néhányan - nemcsak itt élő lengyel származású gyerekek - , akik lengyelül szeretnének tanulni, de fontosnak tartják a szervezők azt is, hogy  Lengyelország megismeréséhez a lengyel konyha ismerete is hozzátartozik...
    A legközelebbi előadások témáink között szerepelnek:  Magas Tátra - előadás, vetítés, amelyet Szabó Károly hegymászó, barlangász, körtag tart, Lengyelország művészeti-kulturális életéről szóló előadás - Sarkady Antal iparművész előadásában, Lengyel népdalok és hagyományok ismertetésével egybekötött piknik
    Közvetlenül a kör alakuló gyűlése után az Olsztyni Bátori András Püspök Lengyel-Magyar Baráti Körtől néhány konkrét ajánlattal levél érkezett a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Körhöz;  amelyben a kölcsönös látogatások terve mellett, az olsztyni iskolák magyar (soproni) iskolákkal együttműködési szándéka, művészeti kiállítások Olsztynban, illetve "Tavak és erdők országának" soproni bemutatkozása szerepel.

A felvételen Kiss Danuta a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4780



2002. március 13., szerda 00:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület