CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Dunamenti Tartományok Munkaközösségének tevékenységéről
Két-két kérdésre válaszol: Kóczán Zoltán elnök és Mag. Peter Mayerhofer (Wirtschaftsförderungsinstitut, Bécs)


                                 A Dunamenti Tartományok Munkaközössége Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja soproni tanácskozásán a munkacsoport elnökét és az Ausztriából, Bécsből érkezett előadónak két-két, a munkaközösség tevékenységét, illetve az ausztriai tapasztalatokat érintő kérdést tettem fel.

- Magyarországnak és az Európai Uniónak is egyaránt fontos a Dunamenti Tartományok Munkaközösségének munkája - mondja Kóczán Zoltán elnök.
A munkaüléseken – a csatlakozásra való felkészülés kis szeleteként – ajánlásokat fogalmazunk meg a megyei közgyűlések fele, a Duna-menti tartományok fele. Régebb ez levelezés útján történt, egy jó éve már annak, hogy interneten vannak a projektek. Minden érintett – a gazdaság, az idegenforgalom szereplői – hozzáférhetnek.
-  Egy bizottság munkájának hatékonyságát az elméletben megfogalmazottak gyakorlatban való leképezése jelenti.
Erre számos konkrét példa létezik. Tavaly megfogalmaztuk a kerékpár- és viziturizmust érintő ajánlásunkat. A hangsúly a Duna mellett  végig kiépítendő kerékpáruton volt. Ennek megvalósulása folyamatos, hiszen a Duna-kanyarban már végig elkészült, a Szigetközben is elindultak a kerékpár utak építésének munkálatai. Azt is megfogalmaztuk, hogy a már kész kerékpárutakba csatlakoztassuk a készülőket, amelyre jó példa a Fertő körüli megvalósítás. A Szigetközre is ajánlásként megfogalmaztuk ugyanezt a feladatot és már folyamatban van a megvalósítása.
Igazából nagyon komolyan gondoljuk a munkaüléseket. Amint az a munkatársam, Lakatosné Novák Éva beszámolójából is kiderült, az elmúlt 2-3 évben nagyon jól dolgoztunk. A többi Duna-menti vélemények is egybehangzóan elismerően nyilatkoztak a munkacsoport tevékenységéről.

- A helyszínt illetően miért éppen Sopronra esett a választás?
- Amikor Visegrádon voltunk, ott a munkacsoport azt szerette volna, hogy egy nagyon szép várost válasszunk ki; ott ajánlottuk Sopront; itt rengeteg látnivaló van. Úgy gondolom, hogy nagyon jól választottunk.
 

- Mag. Peter Mayerhofer, Ön előadásában a partnerkapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Konkrétan mire célzott?
- A csatlakozással együttjáró gazdasági előnyök, mint azt kifejtettem nem automatizmusok. Együttműködés és munkamegosztás révén alakíthatók. Az osztrák vállalkozók körében végzett felmérés azt mutatja, hogy nincsen –főleg  kis- és középvállalkozói szinten  – megfelelő információáramlás a két fél között. A jogi szabályok bonyolultak és átekinthetetlenek, a vállalkozási feltételekkel kapcsolatban is hiányos az ismeretanyag és az elérhető információ, a helyismeret is kívánnivalót hagy maga után.

- A csatlakozás előkészítésében Magyarországon hasznosíthatók-e Ausztria tapasztalatai?
- A társadalommal mindenképpen egyértelmű és a reális helyzetet jellemző adatokat kell közölni. Az EU-csatlakozást illető információáramlásban és a tájékoztatásban a legfontosabb az őszinteség. Az előadásomban bemutatott tanulmányok is ezért készültek, hét ország tartománya és a gazdasági minisztérium megbízásából.
Mindenképpen jó helyzetben vannak azok, akik jelen pillanatban az Európai Unión kívüli, csatlakozásra várókkal gazdasági kapcsolatokat tartanak fenn, vagy akár élénk kereskedelmet folytatnak.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4992



2002. március 21., csütörtök 23:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület