CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron Nap Eisenstadtban

    Hosszú évek óta tapasztalható az a barátság, amellyel a kismartoniak a Sopronból érkezőket ezúttal is fogadták - mondta dr. Gimesi Szabolcs azon az ünnepségen, amelyet Eisenstadt (Kismarton) Fő terén a két város – Sopron és Eisenstadt – közötti testvérvárosi szerződés aláírásának alkalmából tartottak. A soproni küldöttség tagjai között volt dr. Payer Erzsébet alpolgármester, Koltai Miklósné dr. jegyző, és a soproni önkormányzat több képviselője

    Több mint száz soproni között maga a polgármester is különvonattal érkezett a jeles alkalomra a burgenlandi kisvárosba, ahol az állomáson az Eisenstadti Városi Fúvószenekar várta, majd vezette a magyar vendégeket a Fő utcán felállított színpadhoz. Itt a dr. Friedrich András vezette Juventus Fúvószenekar koncertje teremtette alaphangulatban a Burgenland Himnusz eljátszását követően kezdődött meg az ünnepség.

- Új fejezet kezdődik a két város életében - mondta Andrea Fraunschield, eisenstadt-i alpolgármester asszony, akinek köszöntő szavai után kiemelt szeretettel üdvözölték a Juventus fúvószenekart vezető Friedrich Andrást, annak a Friedrich Károlynak a fiát, akinek mindig is vágya volt a testvérvárosi kapcsolat létrejötte.
Karl Kaplan, Walter Prior köszöntőjükben egyaránt hangsúlyozták, hogy a két város közötti együttműködés nem a szerződéseken, hanem az emberek közötti kapcsolatokon múlik, amint azt Barsiné Pataki Etelka nagykövet asszony is mondta, a közös határok ledöntésének a céljával megvalósult testvérvárosi szerződés azt is bizonyítja, hogy a két város lakói nem csak jó szomszédok, de jó barátok is.

Barsiné Pataki Etelka nagykövet

    Dr. Gimesi Szabolcs az évek során három eisenstadti polgármesterrel is együtt dolgozhatott azon, hogy a testvérvárosi szerződés aláírásra kerülhessen. A múltról is szólt Sopron polgármestere, megemlítve, hogy a nyolcvanas évek második felében nem volt akadálymentes a kapcsolatfelvétel, de az egy térségben való gondolkodás a két várost átsegített minden akadályon. Az uniós csatlakozás aktualitássá válásával a jövőt közösen kell a két városnak megterveznie.


Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere

A polgármesterek számára rendezett konferenciákon arra is megoldást kerestek, hogy a két szomszédos város ne gyanakodva figyelgesse egymás fejlődését, hanem összefogva próbálják meg elérni közös céljaikat, mondta a polgármester, kiemelve az emberi kapcsolatok és barátságok fontosságát. Sopron és Eisenstadt esetében két város tartalmas kapcsolatát kell keretbe foglalni és nem egy megkötött testvérvárosi szerződést kell utólag tartalommal megtölteni. A tartalommal megtöltött emberi kapcsolatoknak van igazán jövőjük- hangsúlyozta Dr. Gimesi Szabolcs.


Ing. Peter Nemeth, Eisenstadt polgármestere

    Ing. Peter Nemeth, Eisenstadt polgármestere szólt a múltról a közös történelemről, amely az itt élők számára olykor negatív élményeket is hozott.
- Az Európai Unió új lehetőségeket kínál a két városnak, jelentette ki az eisenstadt-i polgármester. A közös – határok nélküli – jövő következetes felépítésén kell dolgoznunk -mondta.

    A városvezető meggyőződését fejezte ki abban, hogy a két város együttműködése napról-napra szorosabbá válásával – a térség több fontos területén –a regionális együttműködés nagyon rövid időn belül meg fog valósulni.
    A Sopron-Eisenstadt közötti testvérvárosi szerződés ünnepélyes aláírását és a Sopron Himnusz elhangzását követően a kismartoni Fő utcán a Lajtha Néptáncegyüttes, a Soproni Birds Jazz Együttes és a Jazz Trio adott műsort, a többnyire a soproniakból álló közönségnek.

    A két város testvérvárosi szerződésének Sopronban való ünnepélyes aláírása június 29-én, Sopronban lesz.
    A Fő téren tíz órakor kezdődő eseményen az előzetes program szerint – a két város polgármestere mellett – Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, az Osztrák Nagykövetség képviselője is köszöntőt mond. Fellépnek a Haydn Fúvósok, az Eisenstadti Zeneiskola Big Band együttese, a St. Georgen-i Néptánc Együttes.

Kapcsolódó cikkek:

 Médiatalálkozó a Fertőn

Partnerségi Oklevelet írtak alá Sopron és Eisenstadt polgármesterei

Soproni Nap Eisenstadtban
 



2002. június 23., vasárnap 01:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület