CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fertő táj: összefogás a világörökség - a jövő érdekében

    A Fertő-tó és környéke jövője érdekében tett fontos lépést jelent az a háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az érintett települések önkormányzatai, a régiót megjelenítő megyei önkormányzat, – a természetvédelmi területek őrzéséért közvetlenül felelős – Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága aktív közreműködésével írtak alá a tegnap.

    Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2001 decemberében fogadta el a Magyar Köztársaság és Ausztria a Fertő-tó és környéke világörökségi listára vételét célzó, közös felterjesztését, azzal a feltétellel, hogy a felek két éven belül közös kezelési tervet hozzanak létre.
    A Fertő tó természeti, művészeti, kultúrtörténeti értékeinek felismerése, az ezekért érzett felelősségtudat és tevékeny együttműködés szándéka hozta össze a nyilatkozat aláíróit Fertődre, az Esterházy kastélyba, ahol az aláírási ünnepségen Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke szólt az előzményekről – a sarródi megbeszélésről, valamint a Sopronban közelmúltban megtartott EuróRégió tanácskozásról – , kiemelve egy, a Fertő Táj Világörökség Magyar Tanácsa létrehozásának szükségességét, amely a Fertő Táj Világörökség Magyar-Osztrák Közös Tanácsa létrehozására lenne jogosult.
 

        A Fertő táj magyar oldalán való egységes fellépésnek, a közös érdekérvényesítésnek aktualitást az uniós-csatlakozás – a már EU-s tapasztalatokkal rendelkező oszták fél intenzív érdeklődése – ad - fejtette ki az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a felbecsülhetetlen szellemi értéknek  méltó helyet kell kapnia a nemzet és a világ természeti és kulturális értékei között.
    A Fertő táj magyar oldala olyan különleges szellemi értékekkel rendelkezik, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magyar fél hangsúlyosan megfogalmazhassa közös elképzeléseit, amelyek között szerepel az egyetemes és egyedi értékek védelmének érdekében való együttműködés. Az érintettek fontosnak tartják a feladatok egyeztetését, egymás kölcsönös tájékoztatását adatokról, készülő tervekről, a felsőbb fórumokhoz beadandó dokumentumok összehangolását.

    A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának a vonatkozó magyar-osztrák közös kezelési tervvel kapcsolatos vállalása is az együttműködési szándéknyilatkozat részét képezi, amelyet az érintett települések polgármesterei – Palkovits János (Fertőrákos ), Bozsvári István (Fertőszéplak), Henn Márton (Fertőboz), Fülöp Géza (Fertőd), Udvardi Imréné (Nagycenk), Varjas Endréné (Sarród), Kunzl Ottó (Hidegség), Dr. Gimesi Szabolcs (Sopron-Balf), Horváth Attila (Fertőhomok), Völgyi János (Hegykő) –, Ivanics Ferenc a megye közgyűlési elnöke, Dr. Kárpáti László a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, valamint Pintér Tamás a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága titkárságvezetője láttak el kézjegyükkel.

T.É.


A Fertő-tó és környéke világörökségi helyszín

Az UNESCO Világörökségi Központ Bizottsága Helsinkiben 2001. december 13-án a Fertő-tó környékét kultúrtáj kategóriában világörökségi helyszínné nyílvánította. Az előterjesztést Magyarország és Ausztria közösen nyújtotta be. 
A Fertő-tó Magyarország és Ausztria között húzódó határon keresztül terül el a két ország területén. A Fertő-tó területének jelenleg több mint háromnegyede Ausztria területén helyezkedik el. Annak ellenére, hogy a tó magyar része kisebb, kulturtáji egyedi volta tagadhatatlan. Fontosabb ennél, hogy a Fertő-tavat  természeti egységnek tekinthetjük, amelyre nincs nagy hatással a közigazgatási megosztottság. A tó, amely 309 négyzetkilométeres területével Európa legnagyobb sóstava, hidrológiai kapcsolatban van a Dunával.

Ausztriában a kulturális tájegység magában foglalja a Neusiedler See-Seewinkel Ramsar területet, egy olyan vízivilágot, amelyt az UNESCO bioszfréra tartaléknak tekint. A tó ausztriai nyugati partján található a szintén műemléki védelem alatt álló Rust város. 
A Fertővidék Magyarországon a teljes Fertő-Hanság Nemzeti Park tájegységére, a fertőrákosi településközpontra, a korábbi Nagycenki Kastély, valamint az Esterházy Kastély történelmi és kulturális területére utal.
A Fertő terület geológiai és geomorfológiai érdekességek egyedülálló változatosságát tárja elénk. Nem csak az országhatár osztja ketté, hanem számos részre osztják a klimatikus határok. Egy viszonylag kicsiny területen belül rendkívüli módon változatos állat- és növényvilágot lehet találni, tekintettel arra, hogy van itt kontinentális alföldi sztyeppei tó, vannak szub-mediterrán dombok és szub-alpin hegyek, valamint magashegységek. Ezek az eltérő klimatikus feltételek gazdag – Európában egyedülálló – természeti jellegzetességeket hoztak létre.
 

Kapcsolódó cikkek:

EuRégió West/Nyugat Pannónia Tanácsülése
Unesco-diploma

Fertő táj: Soproni KépIndex



2002. július 11., csütörtök 02:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület