CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Eladhatók-e a soproni műemlékek?
(Befejező rész)
 

Előző rész: Eladhatók-e a soproni műemlékek?

Köztudott, hogy Sopronban is vannak kiürült vagy éppen kiürítés előtt álló ipari épületek (A Nyugat-magyarországi Egyetem építész hallgatóinak kedvelt témája ezek revitalizálásának -újraélesztésének - megtervezése.) Aki Sopron építészettörténetével és ipartörténetével foglalkozik, meglepődve tapasztalhatja, milyen szép ipari célú építményeket emeltek elődeink városunkban. A régi ipari területek értékesítését és újrafelhasználását tehát megfelelő történeti elmélettel kell elindítani.
 
    A rendeltetésüket vésztett ipartelep)ek mellett rosszul hasznosított villákat, leromlott lakóházakat és üzletházakat is szép számban találunk településeinken:

    Most nem csak a belvárosok pompás barokk palotáira gondolok, hanem a 19. század kereskedő házaira és a Lőverek villáira is. Ezekkel kapcsolatban gyakran úgy tűnik, hogy a tulajdonosnak kényelmesebb lenne a becses emlékeket lebontani, mint helyreállítani vagy “piacra vinni”. A telek ugyanis többét ér - vélik -, mint a rajta álló épület.

    Persze senki nem tagadja, hogy vannak nehézségek a védelem alatt álló épületek eladásával kapcsolatban. Ezt Sopronban is gyakran tapasztalhatjuk. Maga az adás-vétel művelete sem a szokványos, hiszen a dolgok bonyolításához olyan ingatlankereskedők kellenek, akik egyszerre finom érzékű “műemlékesek" és kiváló ingatlanközvetítők is. Ezt a “mesterséget” azonban tanulni kell. A műemléki hatóságok kemény tárgyaló partnerek, az eladás előtt kell tehát tisztázni - és nem utána -, hogy mi az, amit megengedhetünk, mi az amit nem.

    Szomorúan tapasztaltam, hogy a régi műemléki ingatlanok eladói -becsüsök és ingatlankereskedők -nem igazán ismerik a piac törvényeit. Egy-egy régi épület árát -ha az épület nem áll védettség alatt az esetek többségében nem az épület értéke, hanem a telek ára határozza meg; utóbbi pedig szinte mindig értékesebb a rajta álló ingatlannál. A műemlék “végzete" azonban az “örök élet" és ezzel tulajdonosának is számolni kell, őt ugyanis a törvények ingatlanának gondos karbantartására és időnkénti szakszerű restaurálására kötelezik. Mindez komoly pénzt emészt fel.

    A műemléki ingatlanok eladásával foglalkozó szakembereknek és közvetve a belvárosi műemlékeket árúba bocsátó tulajdonosoknak -itt első sorban az önkormányzatra gondolok - azt tanácsolnám, hogy ne törekedjenek maximális eladási árra. A védett épületet nemlehet igazán “telekáron” eladni. A túl drágán vásárolt műemléképület az esetek többségében lehetetlen helyzetben hozza új tulajdonosát, aki számára az ingatlan megszerzését követő szakszerű megújításra már nem jut elég pénz. A vevők nem egyszer el is állnak a műemlék megvásárlásától: ezzel a régi házak sorsa könnyen megpecsételődhet.

    Sajnos, a magyar gazdaság vezetői sem értik, hogy a meglévő helyreállítását kedvezményes kamattal, adójóváírással és még sok mindennel lehet gazdaságossá tenni. Még a legutóbbi igen kedvező építési kamatlehetőségek is a bontásra és nem a helyreállításra ösztönöznek. Végre e területen is országos érvényű változásokra lenne szükség.

    Mindez azért is meglepő, mert Európa-szerte a műemléki paloták, lakóházak, vidéki kastélyok eladása ugrásszerű emelkedést mutat. Ennek egyik oka, hogy egy-egy sikeres személy vagy vállalkozás megformálásra váró új, sajátos “arcát” keresi társadalmi presztízsét egy-egy régi épület megszerzésével és helyreállításával igyekszik megteremteni. Nyugat-Európa ingatlanpiacán - dolgukhoz értő szakemberek kezében – ezek az épületek a kiváló áruk között is a legjobbak.

    Történeti belvárosaink európai szemmel nézve is egyre inkább jó állapotba kerülnek. Helyreállításukkal sikerült egykori népszerűségüket nagyobbrészt visszaszerezni. Az épülő új üzletközpontok mégis egyre több vevőt hódítanak el a belvárosi üzletektől.

    Sopron történeti negyedei számára a “menekülés” iránya egyértelműen a “minőség" - minőségi kínálat és magas színvonalú használat - irányába mutat. Ehhez élénk és jó ingatlanpiacra lenne szükség.

    Mindenek előtt gazdag, etikus, a régi épületeket kedvelő, okos befektetőkre.

    A jó üzlethez azonban képzett és a műemlékekhez is értő ingatlanközvetítőkre - ügyes “műemléki móderátorokra" - is igény van, no meg céltudatos építési hatóságra és nem utolsó sorban rugalmas műemlékesekre. Olyanokra, akik nem engednek elveikből, de a részletmegoldásokban vállalkozásbarátok: megértik, hogy a sikeres műemlék-helyreállítás csak akkor lehet gazdaságos az erre vállalkozó számára, ha a befektetés funkcionális és területi nyereséggel is jár és a felhasználással járó gondok - megközelítés, parkolás -feladatai is megoldhatóak.

    Sopronnak is érdeke, hogy legyenek ilyen szakemberek. Természetesen a régi megmentésére irányuló szilárd akarat sem nélkülözhető.

Winkler Gábor

Előző rész: Eladhatók-e a soproni műemlékek?



2002. jĂşlius 30., kedd 09:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület