CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

IV. Mentalhigiénés Napok Sopronban
 
    Immár negyedik alkalommal kerül sor városunkban a Mentalhigiénés Napok megrendezésére.
    A rendezvényt dr. Payer Erzsébet alpolgármester egyben a  soproni Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) elnökeként nyitotta meg.
    A köszöntő szavak után Gelsei Bernadett, a Gyermek és Ifjúsági Sportminisztérium drogprevenciós szakreferense, hívta fel az egybegyűltek a figyelmét, arra, hogy az elengedhetetlenül fontos  „Nemzeti drogstratégia” mellett helyi és régiós szinten is szükség van az adott önkormányzatok által kidolgozott, helyi drogstratégiára, amely kiegészíti és egyben részét képezi a nemzeti stratégiának.
    Farkas Andrea a KEF helyi titkára, interaktív előadásában tájékoztatta a Mentalhigiénés Napok résztvevőit a soproni KEF működéséről. Egy reprezentatív állapotfelmérés után  került sor Sopronban a helyi drogstratégia kidolgozására. Ezen felmérés, - amelyről a Cyberpress korábban beszámolt – adta meg a támpontot a KEF helyi munkatársainak, hogy egyeztessenek a helyi iskolák igazgatóival, pedagógusaival. A „csapatmunkába” bevonták a rendőrséget és több civil szervezetet, és nem utolsó sorban a szülőket és a kortárs segítőket. Ennek a munkának egyik fóruma a Környezet Egészségügyi Hét keretében megtartott rendkívüli szülőértekezlet volt, amely a szülők kisszámú részvétele miatt nem a várt eredményt hozta.
    A látványos előadást követően a résztvevők két csoportra oszlottak, a Nyugat-Dunántúl pedagógusai, szabadidő szervezői és a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek az általuk választott muhelycsoportokban folytatták a munkát. Csak ízelítőül a választható témákból: A drogfogyasztás szubkultúrája (dr. Blümel Ferenc), A drogfogyasztás szociálpszichológiai  jellemzői (Egedi Cecilia), Erőszak az iskolában (dr. Molnár Emese), A tanár-diák személyközi kapcsolat új dimenziói a prevenció tükrében (Strenner Szilárd).

   A regionális Kábítószer Egyeztető Fórumok képviselői, Mosonmagyaróvár, Győr és Szombathely részvételével, pedig egy kötetlen beszélgetés keretében beszámoltak a helyi KEF-ok munkájáról, tapasztalataikról. Kiváló alkalmat nyitva ezzel tapasztalatcserére, a gondok, problémák közös megbeszélésére.

A regionális KEF találkozóra meghívták a Mobilitás képviselőjét, Hujber Juliannát, aki így első kézből ismertethette a résztvevőkkel a KEF számára nyitott pályázati lehetőségeket. (Résztletesn a pályázatokról: www.mobilitas.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.)

    Zárásként a regionális KEF találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a jövőben kezdeményezik hasonló találkozó szervezést, amelyet a közeljövőben Mosonmagyaróvár vállalt magára. Megállapodtak továbbá, közös táborok, programok szervezésében, a  vizsgálati és mérési eredmények kölcsönös értékelésében, egymás munkájának segítésében.

 - na -

 

Kapcsolódó cikkek:

Drogkutatás a Sopronban tanuló diákok körében

Mentálhigiénés Napok: Szeptember 25-én, 9 órakor a Gyermek- és Ifjúsági Központban

Először a kisrégióban: Sopronban

II. Mentálhigiénés Napok Sopronban

III. Mentálhigiénés Napok Sopronban

Június 26: Kábítószerellenes Világnap

Köztes átmenetek




2002. szeptember 25., szerda 22:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület