CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron Nap: az ünnepségsorozat harmadik napja

Régi-új dísze Sopronnak

    Sopron városképének, a város hagyományaihoz méltó szebbé tétele érdekében történt  a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara és a Sopron és Vidéke Ipartestület és a Soproni Városszépítő Egyesület által kezdeményezett Deák téri meteorógiai állomás felújítása.
December 15-én közel hatvan soproni jelenlétében adták át a Deák tér patinás, meteorológiai és időjelző készülékeket rejtő szecessziós tornyocskáját, amelyet 1915-ben az akkori Városszépítő Egyesület leplezett le.

A kezdeményezők képviseletében: Horváth Vilmos kamarai, Károlyi Gyula ipartestületi elnökök és Langer György, a városszépítők jegyzője

    Horváth Vilmos kamaraelnök és Károlyi Gyula ipartestületi elnök köszöntőjében szót ejtett Magyarország legnagyobb teréről, a mai Deák térről, amelyet 1890-ben alakítottak át a Rák-patak befedésével. Az elmúlt 112 év alatt több méltányos esemény zajlott le e területen. Több, olyan emlékművet és szobrot avattak fel, amelyek méltóan mesélnek a város történelméről. Mindannyian remélik, hogy az újonnan felújított időjelző ismét dísze lesz Sopronnak.

    Az időjelző berendezés felújításának alkalmából látványos, a századvégi Sopront bemutató képkiállítást rendezett a kamara. A tárlaton megtekinthetők az 1800-as évek végi, díszes Deák térről és a Hűség Városa legjellegzetesebb épületeiről készült fotográfiák.

A kiállítás megnyitóján bemutatták a Deák tér rendezési terveit, valamint a soproni kamara által is támogatott Soproni Anziksz című könyvet. Ez utóbbiban régi fotók, festmények és korabeli képeslapok idézik fel a régi városrészeket.


Sopron-film, tűzijáték, harangszó

    Forralt bor, tea, pogácsa várta azokat a soproniakat, akik a Városi Fúvószenekar muzsikája teremtette hangulatban kora délután a Dr. Kárpáti György által felújított Sopron film Fő téri bemutatására gyűltek össze. A Városháza falára rögzített kivetítőn először elevenedtek meg a soproniak előtt a Sopront bemutató referenciafilm képei.

    A bevezetőben az alkotó elmondta: az ezredforduló hozta változások, és a város művészeti és kulturális értékeinek bemutatása mellett a referenciafilmben teret kapott az egyre növekvő gazdasági potenciál és idegenforgalom bemutatása. A film zenei anyagának elkészítésében Dárdai Árpád karnagy és Fodor Gábor fuvolaművész vállalt szerepet.
Dr. Kárpáti György, a film alkotója
    Az alkotó a film egy személyes és ezért számára nagyon kedves eleméről is beszélt. Amikor a film zenei anyagát felvették, akkor kérdezte meg Fodor Gábor fuvolaművész, hogy Kárpáti György nem gondolt-e arra, hogy a zenerző-nagyapa, Kárpáti Sándornak valamely zeneművét válassza a film kísérőzenéjének. Kárpáti György ilyenről nem tudott, mint ahogyan azt sem tudta, hogy Fodor Gábornak birtokában van egy 80 évvel ezelőtti, fuvolára és zongorára írt szerzemény kottája. Végül is Kárpáti Sándor zeneszámát a film főcímzenéjeként választották az alkotók.
A filmvetítést tűzijáték követte, majd egy hosszú utat megjárt, és a héten Sopron Fő terén található harang hanja csendült fel, Walter Dezső polgármester közreműködésével.
A program zárásaként a nagyközönség számára is bemutatásra került a Hajnal & Hegyi Városi Televízió filmje, amelynek ősbemutatójáról a cyberpress.sopron.hu olvasóinak a Sopron: A Hűség Városa – Ünnepélyes filmbemutató  címmel már beszámoltunk.


B.B. - T.É.
 

Kapcsolódó cikkek:
Sopron Napja - 2002. december 14.
Sopron az 1921. évi népszavazásra emlékezik
Sopron: A Hűség Városa – Ünnepélyes filmbemutató



2002. december 15., vasárnap 22:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület