CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közös erővel a fiatalságért - Ifjúsági Börzét tartott az AKSI

    Fiatalok vagyunk, ki akarunk törni, új ötleteinket szeretnénk megvalósítani. Kihez forduljunk, kitől várjunk segítséget? – teheti fel a kérdést a mai fiatalság aktívabb része. Sopronban és a szinte Magyarország legtöbb nagyvárosában működnek olyan egyesületek, szervezetek, amelyek bárhol és bármikor segítségül hívhatók a problémák megoldására.

    Az Aktív Soproni Ifjak kezdeményezésére Ifjúsági Börzét rendeztek meg február 15-én az Egyetemi Ifjúsági Házban. A rendezvény célja az volt, hogy összeüljenek azon egyesületek és civil szervezetek, akik orvosolhatják az ifjúságot ért problémákat.
    A börze vidám megnyitóján Strenner Szilárd, az AKSI elnöke és az egyesület legfőbb támogatója a GYIK ügyvezető igazgatója, Sógor Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédükben hangsúlyozták a szervezetek közötti kapcsolatkialakítást és mindazt a segítséget, amelyekkel segíteni tudják egymás munkáját.
    A jó hangulat elérésében Dávid Veronika romantikus gitárjátéka nyújtott segítséget, amelyet a Zoltán Erika Művészeti Tánciskola bemutatója színesített.
    A lányok lenyűgöző koreográfiájának befejeztével a meghívott szervezetek rövid, de annál sokszínűbb bemutatkozása következett, akik az előzőleg kiállított tablójuk segítségével mutatták be munkájuk gyümölcsét.
    A találkozón Sopronból és magyarországi nagyvárosokból érkeztek vendégek, szervezetük képviseletében: a Polgárőrség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat soproni szervezete, a Gyermek és Ifjúsági Központ, a Szegedi Ifjúsági Ház Regionális Ifjúsági Médiaközpontja, az Aiesec soproni szervezete, a Szombathelyi Logo-Mobil Ifjúsági Szolgálat, a Debreceni Önkormányzat képviselői, a Junior Chamber Magyarország, a Győr Városi Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum (GYIÉF), a Fidelitas soproni csoportja, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), a HÍD – Európa Hálózat az Ifjúságért és Demokráciáért, az Internet Sopron Egyesület, illetve a házigazda az AKSI.

    A résztvevő szervezetek legfőbb tulajdonsága az, hogy mindegyik az ifjúság szolgálatában áll. Arra törekednek, hogy megkönnyítsék a fiatalok életét, mind szórakozási, mind munkaügyi területen.
    A felsorolt szervezetek közül kiemelnénk párat, akik céljai és feladatai tükrözik mind azt a munkát, amelyet az összes meghívott gyakorol.
    Az Aiesec tagjai, Sopronban 1998. szeptemberétől foglalkoznak programok és rendezvények szervezésével. Ezen kívül egész évben bonyolítják a szakmai gyakorlatcsere programot, mely során magyar diákok külföldön szerezhetnek szakmai tapasztalatokat. Céljuk, hogy a vállalati szféra és a felsőoktatás közötti szakadékot áthidaljuk. Ennek jegyében Helyi Bizottságuk tagjai az év nagy részében vállalatok és diákokat érintő konferenciák, előadások, találkozók, fórumok stb. szervezésén fáradoznak.

    A Győr Városi Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum (GYIÉF) célja a fiatalok helyi érdekegyeztetési rendszerek eredményes működtetése a város általános-, közép- és felsőoktatási intézményeinek, ezek érdekképviseleti szervezeteinek, társadalmi, egyházi, politikai, szakmai illetve karitatív tevékenységet ellátó korosztályi civil szervezeteknek, valamint az Önkormányzat érintett szakembereinek bevonásával.
    A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) legfőbb feladata a 14-25 éves fiatalok önkéntes munkába való bevonása. Nagy figyelmet fordítanak az AKSI munkájára. 25 ifjúsági szervezetük van, melyek feladata a nemzetközi kapcsolatokat kiépítése.
    A délelőtti sürgés-forgást követve vidám, szórakoztató szünet következett, amelyben a jelenlévők kihasználták a szombathelyi Logo-Mobil Ifjúsági Szolgálat bemutatásra készített sporteszközeit, illetve játékait, amelyekkel fantasztikus hangulatot kovácsoltak a kinti hideg idő és a délutáni fáradság ellenére.
    A mókázás mellett dolgozni is kell! – vonta fel a figyelmet az egyik szervező. Rövid megállapodás után úgynevezett workshopok alakultak, amelyek a drogprevenciót, egy diákújság létrehozását, együttműködést, kapcsolattartást, és a fiatalok önkéntes tevékenységét tárgyalta kisebb csoportokban. A csoportos munkálatokban, egyetértésben a szervezetek megállapodtak, hogy a jövőben közös erővel hozzálátnak a felmerült feladatok elvégzéséhez.
    Strenner Szilárd értékelő beszédében megköszönte a jelenlévők részvételét és mindazt a munkát, amellyel létrehozták az ifjúsági börzét. Reményei szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a társszervezetek között, akik munkájukkal, odaadásukkal a jövőben is társak lesznek.

b.boti

Kapcsolódó hír:
Ifjúsági börze Sopronban



2003. február 17., hétfő 21:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület